İzmir Ticaret Odasının (İZTO) 2010 yılı Kruvaziyer Yolcu Anketi sonuçlarına göre, ankete katılan 5 bin 340 yolcudan yüzde 84,6'sı İzmir'e ilk kez geldiğini, yüzde 70'i ise kente yeniden gelmek istediğini bildirdi. İZTO Dış Ekonomik İlişkiler ve Uluslararası Organizasyonlar Müdürlüğünce 15 Ağustos-15 Ekim 2010 tarihleri arasında Alsancak Limanı'nda düzenlenen Kruvaziyer Yolcu Anketi'nin sonuçları açıklandı. Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İZTO'da düzenlediği basın toplantısında, kruvaziyer turizminin, İzmir turizminin itici gücü olduğunu, 2003 yılında 5 bin yolcuyla başlayan kruvaziyer turizmi kapsamında 2010 yılı kasım ayı sonu itibariyle 139 seferde 350 bin yolcuya ulaşıldığını söyledi.
Kruvaziyer turizminde Akdeniz'de 26'ıncı liman olan İzmir'in ilk 5 liman arasında yer alması hedefi doğrultusunda çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Demirtaş, kente gelen kruvaziyer yolcularının memnuniyetini tespit etmek amacıyla anket çalışması yaptıklarını anlattı. Demirtaş, 2 ay süren anket kapsamında, 9 farklı gemi ile limana gelen 64 ülkeden 5 bin 340 yolcuya 18 sorudan oluşan anket düzenlediklerini, kruvaziyer turistleri konusunda ilk 5 ülkeyi İtalya, İspanya, Almanya, İngiltere ve Fransa'nın oluşturduğunu, katılımcıların yüzde 70,4'nün evli olduğunu kaydetti. Yaş dağılımında en yüksek oranların, yüzde 25 ile 25-39 yaş arası, yüzde 26 ile 40-49 yaş arası, yüzde 23 ile 50-59 yaş arası katılımcıların oluşturduğuna dikkati çeken Demirtaş, ''Kruvaziyer turizm, genelde orta yaşlı ve yaşlıların katıldığı, lüks bir turizm çeşidi olarak bilinir. Ama anket sonuçları, sektörün değiştiğini gösteriyor. Gençler ve orta yaşlıların payı hızla artarken, çiftler, arkadaş grupları da kruvaziyer turizmi tercih ediyor'' dedi.
Ankete katılan yolcuların yüzde 72'sinin iki ve daha fazla sefer kruvaziyer seyahatine katıldığını ifade eden Demirtaş, şöyle konuştu: ''Kruvaziyerle sık gezen, bilinçli bir turist kitlesi var. Devamlı yenilik arayan bir turist kitlesi var. Doğu Akdeniz ve Karadeniz'i kapsayan İzmir çıkışlı turlar yaratmak için sürdürdüğümüz çalışmaların doğru olduğunu görüyoruz. Anketin bu verileri, yolcuların yeni rotalara da büyük ilgi göstereceğini ispatlıyor. Katılımcıların yüzde 57,5'i Türkiye'yi, yüzde 84,6'sı ise İzmir'i ilk kez ziyaret eden turistlerden oluşuyor. Bu nedenle Türkiye ve İzmir, bu yolcular için halen keşfedilmemiş bir yer niteliğinde. İzmir, yeni ve keşfedilmemiş destinasyonların merkezinde yer alıyor. Ayrıca 2008'de düzenlediğimiz ankette kişi başına 91 dolar olan harcama miktarı, 2010 yılında 113 dolara yükseldi. ''
Yüzde 80'i Şehirde Geçirdiği Zamandan Memnun
Demirtaş, turistlerin katıldığı turlara ilişkin verilere göre, en fazla oranın yüzde 46 ile şehir turu olduğunu, şehir turunu, yüzde 21 ile Efes Antik Kenti, yüzde 9 ile Efes Antik Kenti ile Meryem Ana Kilisesi, yüzde 4 ile Aziz John ve Meryem Ana kiliselerinin izlediğini vurguladı. İzmir Büyükşehir Belediyesinin şehir içi turistik otobüslerinden memnuniyet oranının yüzde 66 olduğuna dikkati çeken Demirtaş, ankete katılan yolcuların yüzde 45'inin tarihi Kemeraltı Çarsısı'nı ziyaret ettiğini belirtti.
Ankete katılan turistlerden, çeşitli hizmetlere 5 üzerinden not vermelerinin istendiğini, ortalama puanın 5 üzerinden 3,5 olduğunu anlatan Demirtaş, şunları kaydetti: ''İzmir için dilek ve şikayet sorusunda ulaştığımız dilekler kısmında olumlu kavramlardan söz edebiliriz. Ancak şikayetleri de çok. Katılımcıların yüzde 23'ü şehrin fiziki koşulları, yüzde 16'sı taksi servisleri, yüzde 14'ü esnaf ve alışveriş sıkıntıları, yüzde 10'u dil problemleri, yüzde 9'u turizm hizmeti, yüzde 9'u toplu taşımacılık hizmetleri, yüzde 5'i para problemi, yüzde 3'ü limanın yetersizliği, yüzde 1'i ise insan davranışlarından duyulan rahatsızlıkları şikayet kavramı içinde belirtmişlerdir. Turizm hizmetlerine ilişkin özel şikayetler ise şehir turlarında çeşidin az oluşu, Kemeraltı alışveriş turunun bulunmaması, tarihi alanların bakımsızlığı, kent için de cami, kilise ve sinagog turlarının olmaması olarak sıralanıyor.''
Yeni Asır