Kruvaziyer turizmi, Mersin’de sektörel işbirliğinin yolunu açıyor

Mersin’in kruvaziyer liman kenti olmak için başlattığı çalışmalar, denizcilik başta olmak üzere birçok alanda sektörel işbirliğinin yolunu açıyor.

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu’nun himayesinde Mersin Turizm Platformu Başkanı Numan Olcar tarafından başlatılan kruvaziyer turizmi çalışmalarına inşaattan, alışverişe, tarımdan sanayi sektörü temsilcilerine kadar birçok farklı kesimin destek vermesi, farklı sektörlerde işbirliği olanağı sağlarken, yat inşası gibi denizcilikle ilgili alanlarda faaliyet gösteren firmaların da Mersin'e olan ilgisini artırdı.

Mersin Valiliği’nin himayesi farklı sektörlerin işbirliği yapmasını sağlıyor
Mersin, uzun yıllar boyunca limanı dışında denizciliğe gereken ilgiyi gösterememiş, bu konuda atılan adımlar ise olumsuzlukla sonuçlanmıştır. Fakat son dönemde Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu’nun öncülüğünde kentimizdeki kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütlerinin işbirliğinde başlatılan çalışmalar ve uygulanan politikalarla kentin küresel cazibe merkezi olması için gerekli adımlar kararlılıkla atılmaya başlanmıştır. Kruvaziyer liman kenti olma hedefi de bu adımların en önemlilerinden biridir.

Diğer taraftan, hemen yanı başımızdaki örnekler bizlere denizcilik olanaklarının verimli kullanılmasıyla gelinebilecek noktayı göstermektedir: Türkiye’nin en önemli turizm merkezi olan Antalya aynı zamanda, tüm dünyanın konuştuğu mega yatların inşa yeri. Benzer şekilde bir başka turizm merkezimiz Bodrum’un İçmeler mevkiinde 50 metre boyunda süper lüks yatlar inşa edilebilmekte. Yat üretimi arttıkça, her iki kent te yerli ve yabancı yatırımların ilgi odağı haline gelmektedir. Söz konusu kentlerde üretimin yanı sıra bakım onarım hizmetlerinin de veriliyor olması hem yat ve turizm sektörlerinin hem de yan sanayinin gelişmesini sağlamaktadır. Mersin’in hemen yanı başında gördüğümüz böylesi önemli örnekler, kentimizin de kaynaklarını doğru kullanarak denizcilikten ve deniz turizminden pay alabileceğinin göstergesidir.

Mersinli sanayiciler nitelikli istihdam, düşük maliyet, lojistik avantajlarını kullanarak, denizcilik sektöründe önemli tedarikçiler arasına girebilir.

Yat inşa konusunda mesleki eğitim alan gençlerimiz kendi bölgelerine hizmet etme fırsatı bulabilecek
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Mersin’de biri yat inşa alanında olmak üzere 5 yeni nesil serbest bölge kurulacağını belirtmişti. Kurulması planlanan yeni nesil serbest bölgeler arasında bir süredir bizim de gündemimizde olan Yat Üretim Serbest Bölgesi’nin olması, sektörde çalışacak nitelikli işgücünü oluşturmayı zorunlu kılıyor. Bu konuda Odamız, yetenekli gençleri sektörde çalışmak üzere şimdiden hazırlamaya başladı. MDTO olarak Mersin Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi ve Mersin Marangoz ve Mobilyacılar Odası ile birlikte ortak bir proje yürütüyoruz. Bu proje ile Mersin Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi bünyesinde oluşturulacak üretim atölyesinde, gençlerimize ‘Ahşap Tekne Üretimi Kursu’ verilecek. Proje kapsamında 5 ay teorik eğitim görecek olan kursiyerler, ahşap tekne inşa ederek yine 5 ay sürecek olan pratik eğitimlerini tamamlamış olacaklar.

Bunun yanı sıra, bu proje ile Mersin Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi bünyesinde yakın gelecekte "Ahşap Tekne Üretimi" bölümünün açılması ve açılacak bölümün öğrencilerinin proje kapsamında oluşturulan atölyeden faydalanması tasarlanmakta, böylece eğitimlerin sürdürülebilirliğinin sağlanması amaçlanmakta. Proje kapsamında eğitim alan Mersinli gençler, başka bölgelerde iş aramak yerine kendi memleketlerinde çalışma ve katma değer üretme imkanı bulabileceklerdir.

Kruvaziyer turizmini önemli bir fırsat olarak görüyoruz
Mersin’in kruvaziyer liman kenti olması için başlatılan çalışmalara MDTO olarak azami düzeyde katkı sunmayı amaçlıyoruz. Mersin’i ve taşıdığı potansiyeli bulunduğumuz her platformda tanıtmaya çalışıyoruz. Mart ayında düzenlenecek olan ITB Berlin ve Seatrade Fuarı’na MDTO olarak aktif katılım sağlayacağız. Mayıs-Haziran aylarında ise MTSO ile işbirliği halinde düzenleyeceğimiz Akdeniz Liman Kentleri Kongresi gerçekleşecek. Gerek ITB Berlin ve Seatrade Fuarı’ndaki çalışmalar gerekse Akdeniz Liman Kentleri Kongresi Mersin’deki sektörlerin denizcilik ve deniz turizmi açısından önemli bağlantılar kurabileceği organizasyonlar olacak. MDTO olarak Mersin’in Akdeniz’de, ekonomik, ticari ve kültürel merkez olması ve bölgesinin gelişmesine katkı sağlama hedefi için kruvaziyer turizmini önemli bir fırsat olarak görüyoruz.
 

virahaber

GÜNCEL Haberleri

Mavi Vatan-2025 Tatbikatı'nın Seçkin Gözlemci Günü Nefes Kesti
Yalova'da Yasa Dışı Midye Avcılığı Yapan 7 Kişiye 653 Bin Lira Ceza
Dalga Nedeniyle Denize Düşen Balıkçıyı Kurtarma Operasyonu Kamerada
Mersin'de Deniz ve Kumsal Satışa Çıkarıldı
Beykoz Halkı Anadolu Kavağı Deniz Dolmuş Seferlerinden Rahatsız