Kruvaziyer ile yolcu gelmiyor ama giden çok

222 cruise gemisi, güvenlik onayına rağmen algı nedeniyle Türkiye’yi tatil rotasından çıkardı. Türkiye’den ise cruise turlarına son 2 senedir ciddi bir talep yaşanıyor. Yerli turist en fazla Karayipler’i tercih ediyor.

Şehir merkezlerinde yaşanan patlama olayları ile dünya gündeminden düşmeyen Türkiye, turizmdeki kan kaybını durduramıyor. Yılın ilk 3 ayında gelen turist sayısındaki düşüş yüzde 10'u aşarken, son dönemlerin yükselen trendi olan cruise turizminde ise kayıplar yüzde 25'e ulaştı. 2 yıl öncesine kadar gemi turlarının en popüler iki destinasyonu olan Kuşadası ve İstanbul, güvenlik algısı nedeni ile cazibesini yitirmiş durumda.

Algı yüzünden talep düştü

Dünyanın önde gelen cruise şirketlerinin güvenlik departmanlarının Türkiye'ye gelerek incelemelerde bulunduğunu ve güvenlik onayını verdiğini kaydeden Royal Caribbean Türkiye Pazarlama Direktörü Cihangir Canıyılmaz, “İstanbul'un güvenliği konusunda bir sıkıntı yok. Burada gereken onaylar verildi. Ancak algıdan dolayı birtakım iptaller söz konusu. Güvenlik algısı talebi düşürdü” diye konuştu.

Haziran ayı itibarıyla Türkiye'ye 199 geminin geldiğini ve yıl sonuna kadar 750 cruise gemisinin daha Türkiye'deki limanlara uğramasını beklediklerini anlatan Canıyılmaz, 222 geminin ise Türkiye'yi rotadan çıkararak, buradaki programı iptal ettiğini aktardı.

Türkiye'de ise öne çıkan destinasyonun Kuşadası olduğunu aktaran Yılmaz, “Kuşadası hem destinasyon itibarıyla tercih edilen hem de kültür turizmine açık bir yer. Bu bölgeye talep büyük. Bunun dışında İstanbul, Bodrum, Marmaris ve Kaş tercih edilen yerler. Bu yıl gelen gemilerle gelmesi beklenen turist sayısı 1 milyon 200 bin. Geçen yıla göre 700 bin kişilik bir azalma bekliyoruz” dedi.

Liman sıkıntısı var

Diğer taraftan dünyanın önde gelen cruise firmalarının Türkiye'yi uzun vadeli yatırım ülkesi olarak gördüklerini ancak liman sayısının potansiyeli karşılamadığını kaydeden Canıyılmaz, İstanbul'da Karaköy'e en fazla 2 geminin aynı anda yanaşabildiğini dile getirdi. 2018'de devreye girmesi beklenen Galataport projesinde ise 3 geminin aynı anda yanaşabileceğini dile getiren Canıyılmaz, “Cruise seyahati ile gelen bir turist ortalama 300 dolar harcıyor günde. Türkiye'deki liman sayısının artırılması gerekiyor. Galataport ile devreye girecek yeni limanlar da potansiyeli karşılamayacak” yorumunu yaptı.

Uygun fiyat etkili oluyor

Canıyılmaz, son 2 yıldır Türkiye'den cruise turlarına ciddi bir ilgi olduğunu kaydetti. Geçen yıl 92 bin kişinin gemi turları ile seyahate çıktığını, bu yıl rakamın 130 bine yükseleceğini kaydeden Canıyılmaz, özellikle uygun fiyatların buradaki artışın en önemli etkeni olduğunu belirtti. Canıyılmaz, Türkiye'den gemi turlarıyla tatile çıkanların ise en çok Karayipler'i tercih ettiğini söyledi.

11 bin kişiyi tura çıkaracak

Royal Caribbean ile ilgili bilgi de veren Cihangir Canıyılmaz, 2015'te 311 bin 963 yolcunun Royal Caribbean ile Türkiye'ye seyahat ettiğini dile getirdi. Bu yıl ise rakamın 226 bin olacağını belirten Canıyılmaz, düşüşün güvenlik algısından kaynaklandığını anlattı. Canıyılmaz, geçen yıl 2 bin 700 kişinin Royal ile Türkiye'den yurtdışına düzenlenen seyahatlere ilgi gösterdiğini, bu yıl ise 11 bin 500 kişinin kendileri tarafından düzenlenecek turlara katılacağını belirtti. Canıyılmaz, şu ana kadar Royal Caribbean ile seyahate çıkan kişi sayısının ise 8 bin 500 olduğunu dile getirdi.

Kaynak: Sözcü Gazetesi

ViraHaber.com

TURİZM Haberleri

Rus Turistler Bu Kez Erken Döndü
İzmir’e Kruvaziyer Gemisiyle 10 Ayda 150 Bin Yolcu Geldi
Kruvaziyer Rotaları Arap Körfezi’ne Kayıyor
Yolcu Sayısında Rekor Kırıldı
Journey Ege Denizi’nde İlk Yılını Tamamladı