30 binden fazla KOBİ'nin bulunduğu Konya sanayisi, kısa süre içinde üretime başlaması beklenen Algida Konya Fabrikası, Panagro Süt ve Et Entegre Üretim Tesisi gibi yeni dev yatırımlarla her geçen gün biraz daha büyüyor.
Hububattan makine aksamlarına, otomotiv yedek parçadan hazır giyime ve çimentoya kadar geniş bir üretim yelpazesine sahip Konya'nın son ihracat rakamları, kentin savunma sanayisinde de önemli bir potansiyele sahip olduğunu ortaya koydu.
Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin ocak/temmuz verilerine göre, Konya sanayisindeki sektörler içinde en yüksek ihracat artışı, yüzde 135 ile "savunma ve havacılık sanayisi" kaleminde gerçekleşti. 2011 yılı ilk 7 ayında 6 milyon 852 bin dolarlık savunma sanayisi ürünü ihracatı yapan Konya, bu yılın aynı döneminde ihracatını 16 milyon 67 bin dolara çıkartarak önemli bir başarıya imza attı.
Tanklar için krank mili üretip ihraç etmesiyle adını duyuran Konya merkezli Motus Group'un Yönetim Kurulu Başkanı Hıfzı Soydemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentin savunma sanayisi ürünü ihracatındaki artışı, "Ben bunu yeterli görmüyorum. Çünkü çok daha fazlasını üretebilecek kapasiteye sahibiz" sözleriyle değerlendirdi.
Soydemir, Kayseri Tank Fabrikası'nın innovasyon desteği sağlaması sayesinde şanslı firmalardan biri olduklarını belirterek, "Onların verdiği teknolojik desteği sadece kendileri için yaptığımız imalatlarda değil, özel projelerimizde de kullandık. Bu da bize çok ciddi etki yaptı" dedi.
"Artık komutanlarımızla çok rahat görüşüyoruz"
Konya'da savunma sanayisi üretim ve ihracatının, 16 milyon dolarlık rakamın çok daha üzerinde olduğunu anlatan Soydemir, "Konya sanayisinde fason olarak üretilen savunma sanayisi ürünleri, bu rakamın içine dahil değil. Çünkü, 'çantacı' olarak tabir ettiğimiz ihale firmaları, fason ürettirdiği pek çok ürünü Ankara, İstanbul ve İzmir gibi kentlerden sattığı için, Konya'nın bu alandaki etkisi mevcuttan daha az görünüyor" diye konuştu.
Milli Savunma Bakanlığı'nın, "yerlileştirmeye" önem verdiğini, yerli sanayiye yönelik bu politikanın Konya'daki bu başarıda etkili olduğunu vurgulayan Soydemir, "Artık komutanlarımızla çok rahat görüşür hale geldik. Üreticilerimiz 3 yıldır, Silahlı Kuvvetler ile tanışıp görüşmeye, kartvizit alıp vermeye başladı. Öyle ki; Kayseri Tank Fabrikası'ndan yetkililer bizim firmamıza yeterlilik belgesi vermeye geldiklerinde, Konya'da bir kaç fabrikayı da gezdiler.
'Yahu bunlar Konya'da yapılıyormuş' dediler, şok oldular" değerlendirmesinde bulundu.
Soydemir, Türkiye'de bir tankın ancak yüzde 23'ünün yerli üretim olduğunu ancak bu tankın yüzde 80'inin Konya sanayisinde üretilebileceğini belirterek,
"Çünkü ben sanayicilerimizi tanıyorum. Ancak, yetkililer ve sanayiciler olarak biraz daha entegre olmamız lazım" dedi.
Denizaltı üretimi projesi
"5 yıl içinde bu rakamlar 1 milyar dolara çıkarsa hiç şaşırmayın. Çünkü önümüzde yerli denizaltı projemiz var" diyen Soydemir, denizaltının büyük bölümünün Konya'da yapılması için görüşmelerin devam ettiğini söyledi.
Soydemir, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Denizaltı ile ilgili, Silahlı Kuvvetler'den emekli subayların yürüttüğü özel bir firma, bu projeyle ilgileniyor. Neredeyse, Almanya'ya giden projeyi alıp getirdiler, Konya'ya hediye ettiler. Şu anda Havelsan ve yan kuruluşlarla görüşmelerimiz de devam ediyor. Bir geminin içinde motorlar, jeneratörler gibi bizim sektörümüzle alakalı bir çok krank kullanılan yerler var. Bunların şu anda sıfırdan tasarımlarının yapılması, modellerinin yapılması, bunların numunelerinin çıkartılması, numune modellerinin testlerden geçmesi ciddi bir süreç alıyor."
"Yerli otomobil" hedefi büyüdü
Konya 3. Organize Sanayi Bölgesi'ndeki firmaya ait döküm ve krank fabrikasında incelemelerde bulunan Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Konya Şube Başkanı Aslan Korkmaz da üyeleri olan firmanın başarılarıyla gurur duyduklarını söyledi.
Konya'nın savunma sanayisi alanında yaptığı çıkışı, "Bunun temelinde, son yıllarda ülkemizde oluşan öz güven yatıyor" şeklinde değerlendiren Korkmaz, şunları kaydetti:
"Artık sanayicimiz, mühendisimiz; 'biz de yaparız' diyor. Bu durum, savunma sanayisinde de ciddi atılıma sebep oldu. Çıkış noktası, savunma sanayisinde yerli imalatın kullanılmasına önem verilmesi... Konya sanayisi, altyapı olarak buna hazırdı. Hep 'yerli otomobil üretelim' diyoruz ancak yerli uçak, yerli helikopter, yerli piyade tüfeklerimiz... Artık bunlar bizim milli projelerimiz olmaya başladı. Bu projeler arttıkça, hem savunma sanayisinin yurt içindeki üretimi artacak hem de kent olarak ihracatımız 5 milyar, 10 milyar dolar seviyesine çıkacak. Daha işin başındayız, daha alacağımız çok yol var."
virahaber.com