İMEAK Deniz Ticaret Odası’nda 30 Nisan Perşembe günü gerçekleştirilen Koster Filosu Yenilenmesi Projesi toplantısına Deniz Ticareti Genel Müdürü Mustafa Çalışkan, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı temsilcileri, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu ve meclis üyeleri, Armatörler Birliği Yönetim Kurulu üyeleri yoğun ilgi gösterdi.
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Armatörler Birliği Başkanı Bedri İnce “Öncelikle merhum Şadan Kalkavan’ı rahmetle anmak istiyorum. Kendisini bu göreve layık gören çalışma arkadaşlarıma da ayrıca teşekkür etmek istiyorum.” şeklinde konuştu. Toplantıdan iyi bir sonuç çıkmasını umut ettiğini belirten İnce, “Armatörler Birliği olarak koster filosunun yenilenmesi için çeşitli çalışmalar yürütüyoruz.” dedi.
Koster filosunun yenilenmesi projesi hakkında katılımcılar bilgi veren Armatörler Birliği Başkan Vekili Erol Yücel “Türk koster filosunun yenilenmesi projesi yaklaşık 10 yıldır devam ediyor. Bu amaçla her türlü çalışma yapıldı ama istenilen sonuçlar çıkmadı. 20 Ocak’ta Ankara’da düzenlenen TOBB Konsey Toplantısı’nda Bakanımız Lütfi Elvan ciddi bir çalışma yaptıklarını açıklamıştı. Bu çalışmalardan bir tanesi de Türk koster filosuna sağlanacak hurda teşviğiyle yenileme projesinin hayata geçirileceğini, bununa ilgili de yasal bir düzenleme yapılması gerektiğini ve Torba Kanuna madde koyarak yasallaştıracaklarını belirtti. Bu gelişmelerin üstüne 27 Ocak’ta Armatörler Birliği’ne üye olsun olmasın herkesi burada toplantıya davet ettik. Tüm gelişmeleri sektörle paylaşma yönüne gittik. Toplantıda çıkan bir öneriyle çalışma grubu oluşturulması ve ön bir çalışma yapması için karar aldık. Çalışma Grubu, 20 Şubat’ta ön raporunu hazırladı. 15 Nisan’da da Torba Kanun yasalaşarak Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu süreçte emeği geçen herkese teşekkür ediyorum“ şeklinde konuştu.
YÜZDE 35 YERLİLİK
Resmi Gazete’de yayımlanan taslakta yer alan koşulları değerlendirdiklerini, bu koşullar üzerinde yatırımın finansmanı, hurdaya çıkarma işlemleri, yerli malzeme kullanımı, ortak proje dizaynı ve ortak gemi işletmeciliği konularında netlik kazanması gereken hususlar olduğunu ve bu hususlara sektör tarafından yapılan önerileri katılımcılar ile paylaşan Yücel, proje kapsamın ifade edilen yüzde 35 yerlilik oranı için Pendik’te geçmişte faaliyet gösteren Pendik Sulzer makine fabrikasının yeniden faaliyete geçirilmesi, Tülomsaş’ın faaliyetlerinin bu projede değerlendirilmesi, Ereğli Demir Çelik Fabrikası’ndan uygun koşullarda sac alımının yapılabilmesi gibi konularda fikir alışverişleri yapıldığını ifade etti.
Yapılan çalışmaların Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkilileri ile paylaşılarak kanun taslağı çıkmadan önce sektörün görüşlerinin idareye iletilmesinin taslağın oluşmasında önemli rol oynadığını ve projenin uygulanabilirliğine önemli katkı yapacağını ifade eden Yücel, projenin bu günlere gelmesinde emeği geçen ve halen çalışmaları sürdürenlere teşekkür etti.
“BİR YERDEN BAŞLAMAK GEREKİYOR”
Gemi inşada yerlilik oranın yüzde 19 seviyesinde olduğunu belirten Koster Filosu Yenileme Gurubu Yerli Malzeme Üretimi ve Yerli Malzeme Kullanımı Komitesi’nden Hakkı Toros “Biz gemi üretmiyoruz. Gemi makinesi üretmeden gemi üretiyoruz diyemeyiz” dedi.
Biz 99 yılında gemi makinesi yapıyorduk. O yıllarda genel sınıf gemilerinin yapımında dünya piyasasında ihaleye çıkıldı. Güney Kore’nin cevabını ben kendi gözlerimle gördüm. Biz gemi yapacak güçte değiliz dediler. Bugün geldikleri nokta ortada.Tülomsaş demiryollarına hizmet etmek için kuruldu. Fakat 8 adet dizel gemi makinesi üretti ve bu makinelerin 4 tanesinin şuan Van Gölü’nde hizmet veren gemilere monte edildi. Diğer dört tanesi de inşası devam eden gemilerde kullanılacak. Yerli malzeme kullanımının artırılması için Tülomsaş’ın modernize edilmesi, Pendik motor fabrikasının yeniden işlerlik kazanması gerekiyor. Bu çalışmaların koster filosu yenileme projesinin ilk gemilerine yetişmeme ihtimali olmasına karşın bir yerden başlamak gerekiyor.
Ürettikleri gemilerde yüzde 68 oranında yerli ürün ve malzeme kullanıldığını belirten Armatörler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Nevzat Kalkavan “Tersanelerimizde inşa edilen gemilerde yüzde 68 oranında yerlilik söz konusu. Türkiye’de bizim övündüğümüz bir şey var, şuanda bizim ürettiğimiz gemilerin hepsinde yüzde 35 ile yüzde 38 arasında ithal mal kullanıyoruz. Gerisinin tamamı yerli malıdır.” şeklinde konuştu.
“BEKLENTİMİZ YÜKSEK, KAYNAK SINIRLI”
Projenin düşük az kaynak, uzun vade şeklinde finanse edilmesi gerektiğini altını çizen KOSDER (Koster Armatörleri İşletme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı) Salih Zeki Çakır konuşmasında “Beklentimiz yüksek ama kaynaklar sınırlı. Kanunun getirdiği teşvik maalesef sınırlı kaldı. Yatırımcı açısından da krizin getirdiği öz kaynak sıkıntısı, bu projenin hayata geçmesini zorlaştıracak etkenler arasında. Bu projenin hayata geçmesi için herkes elinden geleni yaptı.Kamunun imkanları bu kadarına el veriyor. Sektörün beklentisi yüksek. Bu projede yeni bir kanuni uygulamamanın kaçınılmaz olduğunu düşünüyorum. Teşvikten yararlanacak gemi sayısı az sayıda kalacak. İleriye bakmamız lazım.” ifadelerine yer verdi.
virahaber.com