Ege Serbest Bölgesi’nden Alsancak Limanı’na yapılacak olan sevkiyatlarda “Koridor” uygulamasına son vererek, “Transit Beyannamesi” ile sevkiyatların yapılmak istenilmesine iş dünyası büyük tepki gösterdi. İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, bu uygulamanın bürokrasiyi büyük oranda arttıracağını belirterek, “Devlet Bakanlarımız Sayın Zafer Çağlayan ve Sayın Hayati Yazıcı ile Gümrükler Genel Müdür Vekili Umman Hamidoğulları’na birer yazı göndererek, bu uygulamaya son verilmesini talep ettik” dedi.
Serbest Bölgelerde bürokrasiyi büyük oranda arttıran, “Transit Beyannamesi’ne iş dünyası büyük tepki gösterdi. İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Başbakanlık Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü, İzmir Gümrük ve Muhafaza Baş Müdürlüğü’ne 2010 Haziran ayında “Serbest Bölgelerde Koridor Uygulaması” konulu bir yazı göndererek yeni durumu bildirdiğini ifade etti. Demirtaş, “Bu yazıya göre Serbest Bölgeler Uygulama Yönetmeliği’nin 34. Maddesinin 3. Fıkrasında bahsi geçen koridor uygulaması saklı kalmak üzere, farklı iki gümrük idaresi denetimi altındaki bir serbest bölge ile liman arasında yapılan sevkiyatlara ilişkin işlemlerin, transit hükümleri çerçevesinde gerçekleştirilmesi gerektiği belirtiliyor” dedi.
Demirtaş şöyle konuştu: “Bu yazı öncesinde; Serbest Bölgeler Uygulama Yönetmeliği’nin 34. Maddesinin 3. Fıkrasına göre; koridor uygulamasının, deniz yoluyla gelen veya giden eşyanın Serbest Bölge İşlem Formu’na istinaden ve Transit Beyannamesi düzenlenmesine gerek kalmadan, Gümrük İdaresince görevlendirilecek memurun refakatinde, gemiden doğrudan Serbet Bölgeye veya Serbest Bölgeden gemiye götürülmesi suretiyle gerçekleştirilebiliyordu. Ancak, Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün son yazısı ile artık Ege Serbest Bölgesi ile İzmir Alsancak Limanı arasındaki koridor işlemi gerçekleştirilemiyor ve transit beyannamesine göre işlem yapılması gerekiyor. Transit beyannamesi uygulaması; bürokrasiyi arttırıyor. Teminat mektubu istenebiliyor. Dolayısıyla dış ticaret ile uğraşan firmalarımızın karşısına ek bir külfet ve bürokrasi çıkıyor. Küresel rekabette kur ve yüksek maliyetler nedeniyle oldukça zorlanan firmalarımızın birde karşısına ek külfet ve maliyet çıkması kabul edilemez. Serbest Bölge’de çalışan firmalarımız bu yeni uygulama ile tam anlamıyla şok yaşadılar. Üyelerimizden gelen talepler ve şikâyetler üzerine hemen harekete geçtik. Devlet Bakanlarımız Sayın Zafer Çağlayan ile Sayın Hayati Yazıcı ve Gümrükler Genel Müdür Vekili Umman Hamidoğulları’na bir yazı göndererek bu uygulamanın yeniden değerlendirilmesini istedik. İzmir’deki limanlar ile Serbest Bölgeler farklı gümrük idarelerine bağlı olsalar dahi yakınlık kriteri dikkate alınarak Serbest Bölgeler Uygulama Yönetmeliği’nin 34. maddesi kapsamında talebimizin değerlendirilmesini ve koridor uygulamasına izin verilmesini istiyoruz”
Haberx