Konuşmacılar sektör tecrübelerini katılımcılarla paylaştılar

Dokuz Eylül Üniversitesi Bahar Kariyer Günleri’nin üçüncü gününde “Tecrübe Konuşuyor” başlıklı panele Şeref Hamarat, Handan Armağan, Savaş Ercan ve Semih Timoçin katıldılar.

Denizcilik Kulübü Başkanı Burak İbrahim Yılmaz’ın başkanlık ettiği panelde konuşmacılar sektör tecrübelerini katılımcılarla paylaştılar.

Paneldeki ilk konuşmacı CGML Türkiye ve Batı Grup Danışmanı Handan Armağan, deniz taşımacılığındaki kavramların tanımlarının yeniden düzenlendiğini, taşıyıcı kavramının artık çok daha geniş bir çerçeveye sahip olduğunu, bunun da ne gibi avantajlar getirdiğini açıkladı. Ekonomik alanları yönetmeyi bir zincirin halkalarına benzeten Handan Armağan global ticaretin bu özelliğinin lojistik disipline yansımalarından bahsetti. Armağan müşteriyle bir partner gibi davranıldığı zaman, müşteriyi anlayabildiğimiz zaman iyi bir lojistikçi olunabileceğini belirtti. Öğrencilerin rolünü global ticaret ile kendi ülkeleri arasında yasaları ve faktörleri iyi bilerek köprü oluşturmak olarak tanımlayan Armağan, katılımcı öğrencilere tavsiyeler verdikten sonra konuşmasını sonlandırdı.

Panelin ikinci konuşmacısı gümrük, ithalat ve ihracat uzmanı Semih Timoçin başarının sırrının çok yönlülükten geçtiğini belirterek konuşmasına başladı. Sektörde birden çok şirkette tecrübe sahibi olan Timoçin, bu tecrübelerin sektörün her alanı hakkında bilgi sahibi olmaya katkı sağladığını belirtti. İşin mutfağından başlamanın ne kadar önemli olduğunu örnekler vererek anlatan Timoçin, operasyonun her aşamasını görmeden atanılan yönetici konumlarda hiçbir zaman sağlam olunamayacağını belirtti. Sektörde çalıştığı yöneticilerle ilgili ders verici anılarını katılımcılarla paylaşan Timoçin öğrencilere onları zor ve aynı zamanda zevkli bir iş yaşamının beklediğini söyleyerek konuşmasını bitirdi.

Panelin üçüncü konuşmacısı eski Vestel Genel Müdür Yardımcısı Şeref Hamarat standart bir ürün üretilerek piyasada rekabet gücünün olmayacağını, farklılık üretmeyenin zayıf ve rekabetin dışında kalacağını belirterek konuşmasına başladı. Üretimin yanında tedarik zinciri yönetiminin de çok önemli olduğunu belirten Hamarat, tedarik zinciri yönetimi bazında başarının ve hızın üreticilere ve ithalat ihracatçıya kazandıracağı rekabet gücünün önemini vurguladı. Hamarat sözünü ettiği kavramları örneklerle güçlendirdi. Öğrencilere tavsiyeler veren Hamarat onlara “Global düşünün büyük resmi görün ve Uzak Doğu’daki potansiyelin farkına varın” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Panelin son konuşmacısı MSC Operasyon, Gümrük ve Liman İşleri Müdürü Kaptan Savaş Ercan ilk olarak şirket bünyesinde ki gelişim ve deneyimlerini anlattı. İş hayatına uzak yol vardiya zabiti olarak başlayan Savaş Ercan daha sonra kara operasyon ayağında çalışmaya başladığını ve deniz tecrübesinin bu alanda kendisine çok büyük katkı ve geniş bakış açısı sunduğunu belirtti. Aynı zamanda başarısının sırrının iletişim olduğunun altını çizen Ercan sektörde yükselebilmek için kişisel ve kurumsal ilişkilerin tümünün iyi düzeyde olması gerektiğini katılımcılara aktardı. Çağımızın iletişim çağı olduğunu özellikle vurgulayan Ercan iki çeşit saygıdan bahsetti. Ercan “Biri otoritenin getirdiği saygı, diğeri ise en güzeli olan işi bilmekten doğan çevredekilerin saygısıdır” dedi. Ekip ruhunun çok önemli olduğunu çekirdek kadroyu korumanın önemini ve kendisinin bu konuda şanslı olduğunu belirtti.


Konuşmacıların katılımcılardan gelen soruları cevaplamasının ardından oturum başkanı Burak İbrahim Yılmaz paneli sonlandırdı. Dekan yardımcısı Prof. Dr. Okan Tuna’nın katılımcılara Teşekkür Belgesi vermesiyle panel sona erdi.
 

Dokuz Eylül Brunel Üniversitesi ve Arkas Denizcilik’i ağırladı

Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Bahar Kariyer Günleri’nin dördüncü gününde İngiltere’de lojistik eğitiminde önde gelen üniversitelerden Brunel Üniversitesi’nin temsilcisi Dr. Des Doran ile Arkas Denizcilik Liman Hizmetleri Müdürü Haluk Özkaynak’ı ağırladı.

18 Nisan 2012 günü ilk oturumda Brunel University'den Dr. Des Doran konuşmacı olarak yer aldı. Dr. Des Doran İngiltere ve Avrupa'nın ekonomik durumundan bahsederek konuşmasına başladı. Dünya'da artan ticaret karşısında tedarik zincirinin daha da önem kazandığını vurgulayan Dr. Doran, deniz taşımacılığının zincirdeki önemini ve daha verimli kullanılması gerektiğini belirtti. Lojistiğin sadece taşımadan ibaret olmadığını ve birçok süreci içerdiğini anlatan konuşmacı, kendi ülkesi ve Avrupa'dan örnekler vererek lojistik süreçlerinden bahsetti. Son olarak ülkesindeki lojistik ve denizcilik eğitimi olanaklarına değinen Dr. Des Doran öğrencilerin sorularını yanıtlayarak konuşmasını bitirdi. Oturum D.E.Ü. Denizcilik Kulübü Başkanı Burak İbrahim Yılmaz tarafından Dr. Doran'a teşekkür belgesinin takdimiyle sona erdi.

İkinci oturumda Türkiye'nin en büyük konteyner gemisi filosuna sahip, bünyesindeki 53 şirket ve 6 binden fazla çalışanıyla denizcilik ve lojistik sektörünün önemli kuruluşu Arkas Holding adına Arkas Denizcilik Liman Hizmetleri Müdürü Haluk Özkaynak konuşmasını gerçekleştirdi. Haluk Özkaynak konuşmasına Arkas Holding'in yapısından, bünyesindeki şirketlerden, yatırımlarından, sosyal projelerinden bahsederek başladı. Arkas Holding'in eğitime ve D.E.Ü Denizcilik Fakültesi ile işbirliğine verdiği öneme değinen Özkaynak kendi kariyer sürecinden örnekler vererek öğrencilere tavsiyelerde bulundu. Konuşmacı son olarak denizcilik sektörünün dinamik yapısının kişileri sürekli değişmeye ve gelişmeye zorladığına değinerek, bu değişime şirket olarak uyum sağlayabilmek adına şirket bünyesinde eğitim birimi olarak kurulan Arkas Akademi’yi tanıttı. Sohbet havasında geçen oturum Denizcilik Kulübü Başkan Yardımcısı Şeyma Suzak'ın Haluk Özkaynak'a teşekkür belgesini takdim etmesiyle sona erdi.

virahaber.com

GÜNCEL Haberleri

Gökçeada ve Bozcaada'ya Bazı Feribot Seferleri İptal Edildi
Sürüklenen 6 Metrelik Tekneyi Kıyı Emniyet Ekipleri Kurtardı
DARGEB’den Gençlere Mavi Vatan Mesajı: Bandırma Anadolu Seyri Projesi
Yan Yatan Gemi ile İlgili İstanbul Valiliği’nden Açıklama
İstanbul Ambarlı Marport Limanı'nda Su Alan Gemi Yan Yattı