Konteyner taşımaları yüksekliğe takıldı

Nakliyeciler, high cube konteynerlerin yayınlanan son yönetmelikte belirtilen 4 metre yüksekliğe takıldığını ve firmaların cezalara maruz kaldığını belirterek, konteyner taşıması yapmayacaklarını duyurdular

Uluslararası konteyner taşımacılığı yapan nakliyeciler, high cube konteynerlerin yayınlanan son yönetmelikte belirtilen 4 metre yüksekliğe takıldığını ve firmaların cezalara maruz kaldığını belirterek, gerekli düzenlemeler yapılıncaya kadar konteyner taşıması yapmayacaklarını duyurdular.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'ndan (MTSO) yapılan yazılı açıklamaya göre, nakliye firmaları konteyner taşımalarında büyük sorun yaşıyor. Uluslararası konteyner taşımaları, yapılan denetimlerde yayınlanan son yönetmelikte belirtilen yüksekliğe takıldı. High Cube konteynerler, yönetmeliğe göre 4 metre olması gereken yüksekliği aştığı için taşıyıcılar cezalara maruz kaldılar.

Mersin'de konteyner taşımacılığı yapan nakliyeci firmalar, 8 Kasım 2012 tarih ve 28461 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller ile Tartı ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkındaki Yönetmelik" ile ilgili toplantı yaparak, sorunları dile getirdiler. MTSO Yönetim Kurulu Üyesi Ufuk Maya başkanlığında MTSO'da gerçekleştirilen toplantıda, nakliye firmalarının temsilcileri, Avrupa'nın en büyük taşıma filosuna sahip olan Türkiye'de, mevcut çekici ve dorselerle yapılan konteyner taşımacılığında, tespit edilen yükseklik değerlerinin aşıldığını ifade ettiler.

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki kapısı olan Mersin Limanı'ndan çok sayıda ihracat, ithalat ve transit taşımacılık yapıldığına dikkat çeken firma temsilcileri, "Uluslararası konteyner taşımacılığında çok fazla kullanılan 'high cube konteyner'lerin yüksekliği 290 cm'dir. Çekici ve dorse yükseklikleri ise 130-140 cm arasında değişmektedir. Bu rakamların üzerine 290 cm olan high cube konteyner yüksekliği eklendiğinde azami taşıma yüksekliği olan 4 metrenin üzerine çıkılmaktadır. Yönetmeliğe göre, konteyner taşıması yapmak mümkün olmamaktadır" ifadelerini kullandılar.

Bu nedenle, yönetmeliğe aykırı taşımacılık yapmamak amacıyla gerekli düzenlemeler yapılıncaya kadar konteyner taşıması yapılmayacağını duyuran temsilciler, Türkiye'de konteyner taşımacılığının yaklaşık yüzde 90'ının dünya standartlarındaki high cube konteyner olması dolayısıyla bütün konteyner taşımalarının cezai yaptırıma maruz kalacağının altını çizdiler.

Yaşanan sorun nedeniyle ithalat ve ihracatın durma noktasına geldiğini savunan firma temsilcileri, ihracatçı ve ithalatçı firmaların konunun ciddiyetinin henüz farkında olmadıklarını kaydettiler. Bu durumun birkaç gün içerisinde tüm Türkiye'deki konteyner taşımacılığını, ithalat ve ihracatı, dolayısıyla Türkiye ekonomisini sekteye uğratacağını vurgulayan firma temsilcileri, konuya taraf tüm kurum, kuruluş ve yetkililerden gerekli girişimlerde bulunulmasını talep ettiler.

virahaber.com

LİMAN Haberleri

Bodrum Cruise Port, 2024 Sezonunu Rekor Yolcu Sayısıyla Kapattı
Mersin Uluslararası Limanı 25 Milyon TEU’nun Üzerine Ulaştı
Asyaport, Aylık Elleçlemede Türkiye Rekorunu Kırdı
Evyapport'tan Limandaki Kazaya İlişkin İlk Açıklama
Asyaport’un Yükünü Kadınlar Taşıyor