Komşuya Gazze filosu baskısı

Mavi Marmara'nın Gazze'ye giden yardım filosundan 'teknik nedenler' dolayısıyla çekilmesi, İsrail'de ve dünya basınında tartışılmaya devam ediyor.

Mavi Marmara'nın Gazze'ye giden yardım filosundan 'teknik nedenler' dolayısıyla çekilmesi, İsrail'de ve dünya basınında tartışılmaya devam ediyor.


İsrail Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, bu ülkede yayımlanan Haaretz gazetesine verdiği demeçte, 'Bu hareketin İsrail ve Türkiye arasındaki uzlaşının yeniden başlaması için yeni bir açılımı sağlayacağını umut ediyoruz' dedi. Gazete, Türkiye'nin geri çekilmesinin diğer organizatörleri 'şok ettiğini' de iddia etti. Haaretz, Gazze yardım filosuna katılan bir aktivistin şu görüşlerine yer verdi: 'Mavi Marmara'nın iptal edilmesi ya da ertelenmesinin arkasındaki sebepleri siyasi baskı olsa bile anlamak gerçekten zor.' İsrail'in Kanada ve Fransa dahil hükümetlere ve kurumlara da katılımcıların ikinci filoda yer almamaları konusunda etkilemek için baskı yaptığı ifade edilen haberde, katılımcı sayısının binden 300'e düşebileceği, gemi sayısının ise beş ya da sekiz olabileceğine dikkat çekildi. Amerikan Wall Street Journal ise, İHH Başkanı Bülent Yıldım'ın, bu ayın sonunda bazı İHH üyelerinin filodaki diğer gemilere katılacağını ancak kendisinin katılmayacağını söylediğine dikkat çekti.

Komşuya Gazze filosu baskısı
Mavi Marmara'nın Gazze'ye yeni yardım götürecek filoya katılmayacağı açıklamasıyla rahat bir nefes alan İsrail, Gazze filosu konusunda Yunanistan'a da uyarıda bulundu. Yunan Elefterotipia gazetesi, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Atina'dan, Gazze için hazırlanan yeni yardım filosunu engellemesini istediğini yazdı. Gazze filosunun İsrail-Yunan ilişkilerinde sıkıntı yarattığı görüşünün savunulduğu haberde, 'Yunanistan-İsrail arasındaki görkemli yakınlaşmanın yolu güllerle donatılmış değil' denildi. Haberde, İsrail'in Yunanistan ile Kıbrıs Rum Kesimi'nden, ölçülü bir şekilde dikkati çekmeden, yardım konvoyundan uzaklaşmasını istediği, ay sonunda Gazze'ye hareket etmeye hazırlanan yeni yardım filosunun ilişkilerde diken oluşturduğu ifadesi yer aldı. Haberde şöyle denildi: 'Filistinlilerin sonbaharda tek yanlı olarak Filistin devletinin kuruluşunu ilan etmede ısrar etmeleri ve bunun tanınması için BM'ye başvurmaları durumunda, Yunanistan'ın, İsrail ile Filistinliler arasındaki arabuluculuk rolü de sınava tabi olarak zora girecek. Türkiye ise böyle bir olasılıkta olumlu puan aldı bile.'

Akşam

GÜNCEL Haberleri

Ege ve Akdeniz'de Balıkçılığı İzleme Çalışmaları Muğla'da Devam Ediyor
Bodrum-Kaş Arası Denizlerde Fırtına Uyarısı
Türkiye’nin En Büyük Balıkçı Barınağının Yüzde 70'i Tamamlandı
Deprem Bölgesinde Görevini Tamamlayan Yaşam Gemisi Yalova'da Bakıma Alındı
Ege Denizi İçin "Sarı" Uyarı