Aliağa Ticaret Odası (ALTO), mevcut kalitesini iyileştirmek ve önümüzdeki 4 yıllık stratejisini belirlemek amacıyla tüm üyeleri ile iç ve dış paydaşlarının görüşlerine başvurdu. İç ve dış paydaşların katılımıyla bilgi paylaşım çalıştayı yapıldı.
Aliağa Ticaret Odası (ALTO), geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi, önümüzdeki 4 yıllık süreçteki vizyonunu oda üyeleri ile iç ve dış paydaşlarının da görüşünü alarak belirliyor. Oda, bu kapsamda üyeleri ile iç ve dış paydaşlarına, odanın ilgili olduğu alanlarda güçlü ve güçsüz yanlarını görmek, gelecekte odayı bekleyen fırsatlar ve tehlikelere karşı hazırlıklarını bugünden yapmak amacıyla içerisinde Swot Analizi Formunun bulunduğu mektuplar gönderdi. Swot Analizi Formları paydaşlar tarafından doldurularak ALTO Genel Sekreterliği’ne teslim edildi. Paydaşlar dün de ALTO Toplantı Salonu’nda yapılan bilgi paylaşım çalıştayına katıldı.
Çalıştaya, Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka’nın yanı sıra, Aliağa Belediye Başkan Yardımcısı Mehmedali Özkurt, Aliağa Liman Başkanı Levent Köleteli, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Levent Yönten, Aliağa Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürü Nuray Erdal, Aliağa Vergi Dairesi Müdürü Yücel Aydoğan, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Barış Özel, Menemen Ticaret Odası Başkanı Yılmaz Güral, köy ve mahalle muhtarları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, sanayiciler, esnaf ile ALTO’nun iç ve dış paydaşları katıldı.
SAKA, “FİKİR VE DÜŞÜNCELERİNİZİ ÖNEMSİYORUZ”
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan ALTO Başkanı Adnan Saka, odanın 4 yıllık süreçteki vizyonunu ve stratejik planlarını hazırlarken İç ve dış paydaşların fikir ve düşüncelerini önemsediklerini vurguladı. Saka, “Ticaret odaları bulundukları yerin ekonomik, sosyal ve kültürel gereksiniminde aktif rol üstlenmektedirler. 1991 yılında kurulan ve Türkiye’nin en genç ticaret odalarından biri olmamıza karşın hizmet çeşitliliğimiz ve Aliağa’nın gelişimine yön verip değişiminde etkin olan bir kurum olarak üyelerimize, bölgede yaşayanlara hizmet vermeye devam ediyoruz. Ticaret ve ekonominin küreselleştiği, iletişim teknolojilerinin sınırları kaldırdığı günümüzde bilgi çağının bir gereği olarak yeniden yapılanmanın ve kurumsallaşmanın olmazsa olmaz olduğunu hepimiz biliyoruz. Kurumların hedef kitlelerine daha etkin ve çeşitli hizmet sunmaları için değişime ayak uydurmaları, geleceğe yönelik plan ve programlarını yapmaları gerekiyor. Sadece plan ve programın yapılması tek başına bir şey ifade etmiyor. Bunları uygulayıp, ölçüp, değerlendirmenin işin en önemli kısmı olduğunu düşünüyoruz. Biliyoruz ki gelecekteki olası potansiyel riskleri öngörerek etkilerini azaltan, hatta fırsata dönüştüren, kendisini yenileyen ve geliştiren odamız bölgenin gelişimi için diğer kurumlarla işbirliği planlayan ve yönlendiren bir kurum olacaktır.” dedi.
“KURUMSALLAŞMAYA ÇOK ÖNEM VERİYORUZ”
Stratejik planların hazırlanmasında yol haritasını iç ve dış paydaşlarla belirleyecek olmaktan büyük mutluluk duyduklarını söyleyen Saka, “Üyelerimize yüksek kalitede hizmet sunmak ve bu kaliteyi standartlaştırmak adına kurumsallaşmaya çok önem veriyoruz. Oda olarak belirlediğimiz hedeflere ulaşmak adına siz paydaşlarımızın da desteği ile hazırlayacağımız stratejik plan bize bir kılavuz olacak. Üyesine, bölgesine ve ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlayan, kendini sürekli yenileyen bir ticaret odası olma yolunda siz ortaklarımızın katkısı büyük önem taşıyor. Çalıştaydan çıkacak olan fikirler bizim için çok önemli. Bu fikirler odamızın 4 yıllık süreçte oda üyeleri, bölge ekonomisi ve ticari hayatına sağlayacağı katkı için çizilmiş bir yol haritası olacak.” ifadelerini kullandı.
“200 BİN NÜFUSLUK PLANLAMAYI HALA YAPMIYORUZ”
Saka konuşmasında, Aliağa’nın bazı planlamaları yapmakta geciktiğini dile getirdi. Bu planlamaların yapılabilmesi için kurumlar arası diyaloğun önemine dikkat çeken Adnan Saka, “Aliağa’nın 200 bin nüfusluk planlamasını hala daha yapmıyoruz. Ne yapmamız lazım. Altyapıya hangi gerekçelerle girmemiz lazım. Bundan 20-30 sene önce Süleyman Demirel, Karabük’te 10 bin evler mahallesi yaptırmış. Ben bunu gidip incelettirdim. Nasıl yapılmış, niye yapılmış, kime yapılmış diye. Biz niye yapmıyoruz bunları. Bunu hep birlikte oturup konuşmamız lazım. Organize Sanayi Bölgemizin güvenlik görevlileri Kınık’tan buraya geliyorlar. ‘Neden burada yaşamıyorsun’ dediğimiz zaman kiraların çok yüksek olduğunu söylüyorlar. Biz neden bu insanların Aliağa’da konuşlanmalarını sağlamıyoruz. Onlar burada yaşadıkları zaman, yaptıkları alışverişler bizim esnafımıza da katkı sağlayacak. Bu planlamaları hep birlikte yapmamız lazım. Sadece biz oda olarak bir şeyler yapamayız. Gücümüz bu kadar. Bunun için kurumlar arası diyaloğun çok önemli olduğuna dikkat çekmek istiyorum. İnşallah önümüzdeki dönemlerde herkes buna değer verir ve gelecek planlanırken birlikte konuşarak planlarız.” diye konuştu.
YÖNTEN, “ÇEVRE KİRLİLİĞİ SORUNUNU AŞMALIYIZ”
Saka’nın konuşması sonrasında, çalıştaya katılan protokol mensuplarından konuyla ilgili söz almak isteyenler kürsüye gelerek görüşlerini açıkladı. Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Levent Yönten, Aliağa’nın öncelikli sorunlarından birisinin çevre kirliliği olduğunu belirterek, “Çevre kirliliği sorununu aşmadan, insan faktörünü göz önüne almadan, insan yaşamını daha üst düzeye çıkarmadan yapılacak her türlü çözüm palyatif bir çözümdür. Aliağa Ticaret Odası’nın güçlü olduğu konular nelerdir sorusuna baktığımızda, Aliağa’ya bir Organize Sanayi Bölgesi kazandırılmasında Aliağa Ticaret Odası’nın katkısının çok büyük olduğunu biliyorum. Ancak oranın doldurulması konusunda veya daha aktif hayata geçirilmesi konusunda bir takım eksikler varsa bu eksikliklerin Ticaret Odası’ndan mı, yoksa başka koşullardan mı kaynaklandığını bilmeliyiz.” dedi.
AYDOĞAN, “MARKA DEĞERİ YÜKSEK ÜRÜNLER ÜRETİLMELİ”
Yönten’in ardından söz alan Vergi Dairesi Müdürü Yücel Aydoğan, kaliteli hizmet ve marka değeri yüksek ürünler üretmenin önemini vurguladı. Aydoğan, “Aliağa Ticaret Odası’nın böyle bir çalışma yapması güzel bir olay. Mükemmel ve kaliteli hizmet vermek 1950’li yıllardan itibaren tüm dünyanın bir sorunu haline gelmiş ve bunun için çalışmalar başlatılmış. Marka değeri yüksek ürünler üretilmeye başlanmış. Ticaret Odası da bir sivil toplum kuruluşu olarak üyelerine en kaliteli hizmeti sunmak zorundadır. Bunların yöntemlerini de bu tür çalıştaylar yaparak belirleyebilirsiniz. ‘Kaliteli hizmeti nasıl sunarız’, burada bunların çözümünü arıyoruz.” ifadelerini kullandı.
KÖLETELİ, “SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNDE HIZLI OLMALIYIZ”
Aliağa Liman Başkanı Levent Köleteli, çalıştayda yaptığı konuşmada denizcilik alanındaki sıkıntılara değindi. Köleteli, “Yaklaşık 2-3 yıldır Aliağa’da değildim. Daha önce de 5 yıllık bir görev dönemim var. Geçen 2 senede Aliağa’nın çok fazla gelişim gösterdiğini gördüm. Bununla ilgili birçok sorunun da beraberinde geldiğini görüyoruz. Biz denizcilikte de bazı sorunlar yaşıyoruz. Denizcilik sadece bir geminin buraya gelmesi değil, gemiyle birlikte bir faaliyet zinciridir. Bir yükün doldurulduğu lojistik merkezden limana ulaşana kadar geçtiği süre bizim ilgi alanımıza giriyor. Muhtelif toplantılara katılıyoruz, muhtelif konularda görüş beyan ediyoruz ama maalesef gelişim o kadar hızlı ki ulaşım konusunda, yüklerin uygun koşullarda hızlı bir şekilde limana ulaşımı konusunda yeterli çalışmayı yapmakta gecikiyoruz. Artık dünya bir hız çağı. Rakiplerimiz güçlü. Bu hızı yakalayamadığımız sürece rakiplerimize nazaran geriye düşmüş durumda kalıyoruz. Aliağa bu bölgede en önemli sanayi merkezlerinden birisi. Yaklaşık 15 tane liman tesisimiz var. Gemi trafiği her yıl, hem tonaj hem gemi büyüklüğü olarak yüzde 10-15 artıyor. Bu gün Aliağa İzmit Bölgesi’nden sonra ikinci önemli liman bölgesi. Sorunlarımızı biliyoruz, bunların çözümünü öne almamız ve çözüm konusunda da hızlı olmamız lazım.” diye konuştu.
ERDAL, “PATRONLAR SADECE PARA KAZANMA ODAKLI OLMAMALI”
Protokol mensupları arasından son konuşmayı yapan Aliağa Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürü Nuray Erdal, ALTO’nun Swot Analizi Formu eline ulaştığında vatandaşları ziyaret ederek sorunları onlarla yaptığı görüşmeler sonrasında tespit ettiğini söyledi. Erdal, “Sayın Başkan bu anket formunu gönderdiğinde 1 hafta-10 gün Aliağa’yı gezdim. Vatandaşlarımıza, halka bu soruları sordum ve anketör gibi çalıştım. Vatandaşlarımız Aliağa’daki hava kirliliğinden bahsettiler. Bölgedeki sanayi kuruluşlarına gittiğimde oradaki kişilerden akciğer kanseri olanları gördüm. O fabrikalarda bir temizleme filtresi yokmuş. Açıkçası ben var zannediyordum. Vatandaşlar ikinci sorun olarak trafik sorunundan bahsettiler. Konut kiralarının yüksek olmasından bahsettiler. Sosyal, kültürel hizmetlerin yetersizliğini söylediler. Bir sinema salonumuzun olmadığını bilmiyordum. Duyduğumda çok şaşırdım. Benim açımdan ise bir sorun da kayıt dışı istihdam. Çünkü ben her gün 50 ile 100 arası ihbar alıyorum. Sigortasız çalıştırıldıklarını ve maaşlarının düşük gösterildiğini söylüyorlar. Örneğin Aliağa’da bir AVM’ de yok. Bunu da söylediler bana. Bunun yanında iş kazaları var biliyorsunuz. Bu da önemli. Biz aslında bunlara iş cinayeti diyoruz. Bunların önlenmesi lazım. Bu konuda daha çok tedbir almalıyız. Patronlarımız daha tedbirli, daha bilinçli olmalı, sadece para kazanma odaklı olmamalı.” dedi.
PAYDAŞLAR SORUNLARI ANLATTI
Yapılan protokol konuşmalarının ardından program, çalıştaya katılan iç ve dış paydaşlara tek tek söz hakkı verilerek görüşlerinin alınmasıyla devam etti. Katılımcılar ağırlıklı olarak ilçedeki hava kirliliği, kanser vakalarının giderek artması, trafik sorunu, yüksek kiralar, ulaşım, altyapı-üstyapı, hastane sorunu ve istihdam konularında görüşlerini paylaştılar. Yaklaşık 2 saat süren toplantıda tüm iç ve dış paydaşların görüş ve önerileri ALTO yetkilileri tarafından değerlendirilmek üzere not alındı.
Vira Haber