Kocaeli’nin ilk yapay resifi suya indirildi

Karamürsel açıklarında başarıyla sualtına indirilen İnönü gemisinin, bölgedeki sualtı yaşamını canlandıracağı ve dalış sektörünü geliştireceği öngörülüyor.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Karamürsel Belediyesi ve Karamürsel Sualtı Sporları Derneği (KARSAD)'ın yürüttüğü çalışmalar sonucunda ülkemizde yeni bir yapay resif projesi hayata geçirildi. Kocaeli’de uzun yıllar hizmet verip görev süresini dolduran İnönü gemisi 24 Aralık 2013 Salı günü saat 10.12 itibarıyla batırıldı. Sportif dalış ve sualtı fotoğrafçılığı gibi branşlara hizmet edecek gemiyi sualtına uğurlamak için büyük bir tören düzenlendi. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Karamürsel Belediye Başkanı İsmail Yıldırım ve Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu (TSSF) Başkanı İnkılap Obruk’un katıldığı törene halk yoğun ilgi gösterdi.

Denizatlarına yuva olacacak


KARSAD Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Şirinoğlu, İzmit Körfezi'nin her geçen gün temizlendiğinde dikkat çekerek yapay resifin hayata geçirilmesine ilişkin şu ifadelere yer verdi: "Dülger balıkları, bir Kızıldeniz türü olan Dikenli Çütre, uzun zamandır görmeye hasret kaldığımız onlarca canlı türü, kırlangıç, kalkan, dil balığı gibi balıklar artık bizim sularımızda rahatlıkla bulunabiliyor. Akdeniz ya da Ege’de kolay kolay rastlanmayan denizatları artık İzmit Körfezi’nde gruplar halinde yaşamını sürdürüyor. Biz de bu canlılara yeni yuva alanı oluşturmak ve dalış turizmine hizmet etmek için böyle bir proje geliştirdik.”

İnönü gemisi sualtında yaşayacak


Görev süresini tamamlayan gemilerin parçalanarak demir yığını halinde geri dönüşüme veya sanayiye gönderildiğini ve burada da yok olduğunu belirten Şirinoğlu, İnönü gemisinin sualtında yaşayacağını ifade etti ve şöyle devam etti: “Biz sualtına batırılıp dalış sektörüne açılmasıyla İnönü gemisinin daha uzun yıllar hizmet edebileceğini düşündük. Kocaeli Büyükşehir ve Karamürsel Belediyelerimizin çabaları ve verdikleri destekle bölgemize ilk kez hem de büyük bir yapay resif kazandırdık. Belediyelerimiz, gönüllülerimiz ve destekçilerimizle yaklaşık bir yıldır yaptığımız çalışmalar sonucunda başardık. Sualtı camiasına hayırlı olsun.”

Operasyon sorunsuz tamamlandı


İnönü gemisinin başarıyla suya indirilmesinde, KARSAD dalıcıları ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin “Deniz yüzeyi temizleme teknesi” Başaran – I görev aldı. KARSAD dalıcılarından Kerim Işık, Turan Karabulut, Emre Harmankaya ve Bora Dikici operasyonun başından itibaren dalış donanımıyla hazır bulundu. Geminin dengeli olarak su almasını sağlayacak vanalar açıldıktan sonra Başaran – I de su takviyesi yaptı. Yaklaşık 40 dakika süren operasyonun ardından 26 metre uzunluğundaki küçük tip yolcu vapuru devrilmeden, sorunsuz ve hedeflendiği şekilde sualtına indi.

28 Aralık’ta dalışlar başlıyor


Teknenin baş noktasına bağlanan kameralar teknenin batış anını görüntüledi. Batığın durumu ve konumunun kontrol edilmesi için operasyondan 6 saat sonra, Sakarya Dalış Eğitim Merkezi’nin sahibi ve KARSAD gönüllüsü Recep Şen sualtına inerek görüntü aldı. Batığa yapılacak dalışlar ise KARSAD rehberliğinde 28 Aralık 2013’ten itibaren başlayacak. KARSAD tesisleri önünde 25 metre derinliğe indirilen bu vapurun, Doğu Marmara'daki dalış aktivitelerini canlandırması bekleniyor. 

virahaber.com

DENİZ KÜLTÜRÜ Haberleri

Denizin Altında Sessiz Tehlike: Müsilaj Marmara'da 24 Metreye Kadar Yayıldı
İstanbul Boğazı’ndaki Deniz Çayırları Şamandıralarla Korunacak
Devlet Korumasındaki Deniz Çayırlarını Söktüler
Bursa'da 'Marmara Deniz'ini Temiz Bırakalım' Etkinliği
Yarımca Sahili'nde 150 Kilogram Atık Toplandı