Kocaeli'deki Sardala Koyu'nda Deniz Çöpleri Ayrıştırılıp Kayıt Altına Alındı

"Deniz Çöpleri İzleme Programı" ile durum karşılaştırması yapılması ve çevre çalışmalarına veri altyapısı oluşturulması planlanıyor

"Deniz Çöpleri İzleme Programı" ile durum karşılaştırması yapılması ve çevre çalışmalarına veri altyapısı oluşturulması planlanıyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) işbirliğinde yürütülen "Deniz Çöpleri İzleme Programı" kapsamında Sardala Koyu'nda çalışma başlatıldı.


Belediyeden yapılan açıklamaya göre, çevreyle ilgili projeleri hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, farklı kurumlarla işbirliği gerçekleştiriyor.
Bu kapsamda TÜBİTAK MAM ile 2007 yılından bu yana "İzmit Körfezi Su Kalitesi İzleme Çalışmaları" projesi yürütülüyor. Projeyle başlatılan "Deniz Çöpleri İzleme Programı" çerçevesinde, Kandıra ilçesinde bulunan ve Kocaeli'nin en güzel koylarından biri olan Sardala Koyu'nda çalışma gerçekleştirildi.
Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ve TÜBİTAK MAM'dan uzman personel, koydaki deniz çöplerini; plastik, kauçuk, tekstil, kağıt, ahşap, metal, cam/seramik ve diğer materyaller olacak şekilde 8 kategoride ayrıştırdı.
Proje kapsamında yıl içerisinde 4 mevsim yapılması planlanan çalışmada, ayrıştırılan çöpler ağırlıkları ve sayılarıyla kayıt altına alındı.

Toplanan ve ayrıştırılan deniz çöpleri, "Denizsel Atıklar Değerlendirme Çalışma Grubu" tarafından atık sınıflandırma sistemine göre sınıflandırıldı. Çalışmanın ilk sonuçlarına göre, toplananların büyük bölümünün plastik atıklar olduğu tespit edildi. Proje ile deniz çöplerine yönelik durum karşılaştırması yapılması ve sonraki çevre çalışmalarına veri altyapısı oluşturulması planlanıyor.

Vira Haber

GÜNCEL Haberleri