Kleopatra Adası'nın ünü dünyaya yayıldı

Marmaris'in Çamlı köyünde bulunan, altın sarısı kumu özel koruma altında olduğu için terlikle bile girilmesine izin verilmeyen Sedir Adası'ndaki "Kleopatra Plajı", her yıl yerli ve yabancı binlerce turisti ağırlıyor

Altın sarısı kumu ve mavinin farklı tonlarını bir arada barındıran, deniziyle ziyaretçilerin ilgisini çeken Sedir Adası, iyileştirme çalışmalarının tamamlanmasının ardından yerli ve yabancı ziyaretçilerin akınına uğruyor.

Marmaris'e yaklaşık 25 kilometre uzaklıkta olan ve yılda 120 binden fazla kişinin ziyaret ettiği Sedir Adası, altın sarısı kumu, turkuaz rengindeki denizinin yanı sıra tarihi eserlerle de yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

Altın sarısı kumu özel koruma altında olduğu için terlikle bile girilmesine izin verilmeyen plaja Marmaris ve Akyaka'dan kalkan günübirlik teknelerle ulaşan yerli ve yabancı ziyaretçiler, burada Cedreae Antik Kenti'ni de gezme imkanı buluyor.

Altın sarısı kum koruma altında

Plaja inen ahşap yola konulan Türkçe ve İngilizce tabelalarda "Plajdan hiçbir şekilde kum alınamaz, taşınamaz" uyarısı yazıyor. Görevliler, koruma altındaki kumun dışarıya taşınmasını önlemek amacıyla ziyaretçilerin plaja havluyla girmesine izin vermiyor. Plajdan herkes zorunlu olarak duş alıp, üzerindeki kumları akıttıktan sonra ayrılabiliyor.

Sedir Adası plajındaki kumun, Kraliçe Kleopatra ile sevgilisi Romalı Komutan Antonius'un adada buluşmaları için Mısır'dan gemilerle getirildiğine, bu nedenle plaja "Kleopatra" adının verildiğine inanılıyor. Uzmanlar ise adanın kuzey kıyısındaki kumun özel biçimde oluşan kalker damlacıkları olduğunu, kumdan Ege ve Akdeniz'de Sedir Adası dışında sadece Girit Adası'nda görüldüğünü belirtiyor.

8 ayda bölgeyi 90 bin 494 kişi ziyaret etti

İl Kültür Turizm Müdürü Kamil Özer, Gökova Körfezi'nde bulanan Akyaka ve Marmaris'ten teknelerle gidilebilen Sedir Adası'nda ziyaretçilere çağdaş bir ortamda hizmet vermek için iyileştirme çalışmaları yaptıklarını söyledi.

"Burası hem tarihiyle hem de deniz ve güneşiyle turizme hizmet veriyor" diyen Özer, adada yapılan iyileştirme çalışmaları ile yılın 8 aylık döneminde bölgeyi 90 bin 494 kişinin ziyaret ettiğini, ziyaretçilerden 426 bin 360 lira gelir elde edildiğini kaydetti.

Yılda 120 bin ziyaretçi ağırlayan Sedir Adası'nda tuvaletlerden şezlonglara kadar yenileme çalışması yaptıklarına işaret eden Özer, şöyle konuştu :

"Sedir Adası bölgede Bodrum Su Altı Arkeoloji Müzesi'nden sonra en çok ziyaret edilen yer. Kleopatra kumsalında jeolojik oluşumlar sonrası meydana gelen altın sarısı kum, son yıllarda bir dizi güvenlik önlemiyle korunuyor. Sahilin girişindeki kulübelerde nöbet tutan görevliler, kumsala terlik ve havluyla girişe izin vermiyor. Adadaki plajın ve tarihi kalıntıların korunması için gayret gösteriyoruz. Gökova Körfezi'nde günlük tura çıkan teknelerin de uğrak yeri olan Sedir Adası, her geçen yıl ziyaretçi sayısını biraz daha artırıyor. Ada, hem Sedir Adası hem de Kleopatra Adası olarak biliniyor ."

Nasıl gidilir?

Marmaris-Gökova karayolunun 20. kilometresinden Çamlı köyüne dönen ziyaretçiler, yaklaşık 5 kilometrelik bir yolculuğun ardından köy iskelesine ulaşıyor. Burada kişi başı 15 lira ücret ödeyen ziyaretçiler, tekneye binerek adaya doğru yol alıyor.

Yaklaşık 20 dakikalık bir yolculuğun ardından adaya ulaşan ziyaretçiler, burada 10 lira daha ödüyor. "Müze kart"ı bulunanlardan ise girişte ücret alınmıyor. Adadaki şezlong ve şemsiyelerden ücret ödemeden yararlanan ziyaretçiler tuvalet, duş, soyunma kabini ve yiyecek içecek ihtiyacını buradan karşılayabiliyor.

Akyaka'dan günübirlik teknelerle turlara katılan ziyaretçiler ise 25 lira ücret ödeyerek 6 adet koyun ardından Sedir Adasına ulaşıyor.

DENİZ KÜLTÜRÜ Haberleri

Denizin Altında Sessiz Tehlike: Müsilaj Marmara'da 24 Metreye Kadar Yayıldı
İstanbul Boğazı’ndaki Deniz Çayırları Şamandıralarla Korunacak
Devlet Korumasındaki Deniz Çayırlarını Söktüler
Bursa'da 'Marmara Deniz'ini Temiz Bırakalım' Etkinliği
Yarımca Sahili'nde 150 Kilogram Atık Toplandı