KKTC’nin yüzyıllardır süren içme suyu sorununu çözmek amacıyla hayata geçirilen “Türkiye’den Kuzey Kıbrıs’a İçme Suyu Temini” projesinde sona gelindi. FIRAT tarafından bu proje için özel olarak üretilen, kesintisiz 500 metre uzunluğunda dünyanın en uzun polietilen borularıyla, deniz dibinden yılda 75 milyon metreküp su taşınması hedefleniyor. Dev boruların; arge, mühendislik, üretim ve denetimi de yüzde yüz Türk markası
Fırat tarafından gerçekleştiriliyor
FIRAT’ın ürettiği dünyanın en uzun polietilen borularıyla önümüzdeki 50 yılda Kuzey Kıbrıs’ın içme suyu hasreti sona erecek. İmkansız gibi gözüken 1 yıl gibi kısa sürede tamamlanan boruların üretim ve kaynak işlemleriyle birlikte, “basınç” ve dayanıklılık” testlerini de gerçekleştiren FIRAT, bu önemli üretimin her aşamasında bizzat yürütücülük görevini de üstlendi. Böylece FIRAT, nesilleri etkileyecek bu çalışmanın hem hayata geçmesi hem de uzun soluklu, dayanıklı ve kalıcı olmasının temini adına vazgeçilmez bir görevi de yerine getiriyor.
5 futbol sahası büyüklüğünde borular
Deniz altından yılda 75 milyon metreküp içme suyunun taşınacağı dünyanın en büyük borularının üretimi için geçen yıl, Mersin Taşucu’nda, 4400 m² üretim alanı kuruldu. Her biri 182.5 ton ağırlığında boruları üreterek ülkemizde ve dünyada bir ilki gerçekleştiren FIRAT, üç ayrı ekstrüksiyon hattı kurarak bu üretimi gerçekleştirmeye başladı.
'Öz sermayeyle gerçekleşen büyük bir başarı öyküsü'
Fırat Alt Yapı Pazarlama Müdürü ve Proje Koordinatörü Dr Mehtap Uluceviz; “Şu anda bu tip boru üretiminde dünyanın en büyük üretim kapasitesine sahibiz. Yurtdışındaki tek rakibimiz; proje başlamadan önce; yılda sadece 14 km boru üretebileceklerini beyan etti. Bu da şu anki maliyeti yüzde 25 arttıracaktı ve projenin hayata geçmesi 5-6 yıl ötelenecekti. Biz tamamen angaje olduk. Dünyanın en büyük kapasiteli makinesinin yatırımını yaptık. Makinenin ar-ge’si de, geliştirilmesi de bize ait. Bu; FIRAT’ın kendi öz sermayesiyle yaptığı, hiçbir yabancı yatırımcı ya da ortağın olmadığı, büyük bir başarı öyküsüdür.”dedi.
virahaber.com