Suriye’de yaşanan iç savaş nedeniyle ülkelerinden ayrılan göçmenler Türkiye üzerinden Avrupa’ya geçmek için kaçak yollar arıyor. Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından hazırlanan raporlara göre, 2011 yılında 546 kaçak göçmen Türk sularında yakalanırken, Suriye’de yaşanan olaylar sonrası bu rakam 2012’de 2 bin 531, 2013 yılında ise 7 bin 655 kişiye yükseldi.
Çöçmenlerin, zor şartlar altında suç örgütlerine yüksek miktarlarda para kaptırarak umut yolculuğuna çıktıklarını söyleyen Sahil Güvenlik Komutanlığı Narkotik Kısım Amiri Bnb. Tayfun Sargın, “Birçoğunun denizden geçeceklerine dair haberleri yok. Deniz, dalga, yüzmeye dair bir bilgileri yok. Lastik bir botla denize açılıyorlar. Bütün bu olumsuzları bir araya getirdiğinizde arama kurtarma ve tradejiler başlıyor.” diye konuştu.
Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından ‘Deniz Yoluyla Gerçekleştirilen Yasa Dışı Göçün Önlenmesi ve AB Uygulamaları’ konulu çalıştayda Türkiye ve ortak ülkelerin kaçak göçmenle mücadele yolları anlatıldı. Çalıştay’ın açılışında konuşan Sahil Güvenlik Komutanı Amiral Adnan Özbal, dünyadaki ekonomik kaynakların ve refah dağılımındaki önemli farklar ile insanların güvenli yer arayışının göç hareketini tetiklediğini söyledi. Özbal, “Göç açısından transit ülke olan Türkiye, son yıllarda yaşanan ekonomik gelişmeler açısından hedef ülke haline gelmiştir. Yasal yollardan diğer ülkelere ulaşamayan insanlar, yasa dışı yollarla bu işi organize eden suç örgütlerinin eline düşmektedir.” ifadelerini kullandı.
DENİZDEN 7 BİN 234 GÖÇMEN KURTARILDI
Deniz yoluyla gerçekleştirilen yasa dışı göçün önlenmesine ilişkin Sahil Güvenlik Komutanlığı Narkotik Kısım Amiri Bnb. Tayfun Sargın yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Göçmenlerin kurak coğrafyalardan, belirgin tehlikelerden geçtikten sonra yola çıktıklarını ve geceleri uzun yürüyüşlerle deniz kıyılarına kadar geldiklerini söyleyen Sargın, “Birçoğunun denizden geçeceklerine dair haberleri yok. Lastik bir botla denize açılıyorlar. Bütün bu olumsuzları bir araya getirdiğinizde arama kurtarma ve tradejiler başlıyor.” dedi.
2013 yılı içerisinde Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından yasa dışı kaçak göçmenler konusunda 110 bin 434 saat seyir yapıldığını ifade eden Sargın, bu kapsamda 7 bin 214 operasyon gerçekleştirildiğini söyledi. 49 binden fazla gemi ve tekne kontrol edilerek 11 bin yasal işlem uygulandı. Kaçak göçmelerin denizde uğradıkları kazalar sonucunda 594 arama kurtarma çalışması yapıldı. Operasyonlarda 7 bin 234 kişi denizden sağ olarak kurtarıldı. 165 tekneye ise Komutanlık bünyesindeki gemilerle hizmet verildi. 2007 ile 2013 yılı arasında 180 yasa dışı göç kurbanını denizden çıkarıldı.
Türkiye’nin yarımada şeklindeki coğrafyası ile her bölgenin göç yolu olarak kullanıldığını kaydeden Sargın, az gelişmiş ülkelerden Avrupa ülkelerine gidecek olanlar için Türkiye bir transit geçiş noktası olduğuna dikkat çekti. Özellikle komşu ülke Suriye’de yaşanan iç savaş nedeniyle ülkelerini terk eden mültecilerin suç örgütlerine kaptırdıkları para ile Türk kıyılarından Avrupa’ya geçmeye çalıştıklarını ifade eden Sargın, “2008 yılında 7 bin 500 olan yakalanan göçmen sayısı devam eden yıllarda ciddi azalışlar gösterdi. 2011 yılında 546’ya kadar inen sayı Suriye’de yaşanan iç savaşın ardından giderek yükseldi. 2012 yılında 2 bin 531 olan bu sayı 2013 yılında büyük bir artış göstererek 7 bin 655 kaçak göçmen yakalandı.” diye konuştu.
virahaber.com