Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklama şöyle:
04.12.2012 tarihinde Şile’nin 9 mil açığında Volgobalt-199 isimli gemiye verilen arama-kurtarma hizmeti esnasında vuku bulan elim kaza sonucu hayatını kaybeden kuruluşumuz personelinin ve balıkçı kardeşimizin acısı halen yüreklerimizi yakarken, vaki kazanın oluştuğu andan itibaren gerek yazılı gerek görsel basında ya bilgi eksikliğinden yada birtakım çevrelerin etkisi altında kalınarak kuruluşumuzu ve yöneticilerini hedef alan asılsız, mesnetsiz ve tek taraflı haberler yapılmış ve yapılmaya devam etmektedir. Bugün itibarıyla bir kısım yazılı basında yapılan haberler üzerine gerek idari açıdan değerlendirilen gerekse de yargıya intikal etmiş ve soruşturma aşamasında bulunan elim kaza hakkındaki gerçeklerin bilinmesi için aşağıdaki açıklamayı sayın kamuoyunun takdirine sunuyoruz.
Kuruluşumuz denizde can ve mal kurtarma görevi ifa etmektedir. Denizdeki kötü hava şartları nedeni ile herkesin sığınacak bir liman aradığı ortamda bizler denizde kurtarılmayı bekleyenlerin yardımına koşmakla mükellefiz.
Kurtarmacılık zor ve zahmetli bir iş olup 7-8 şiddetinde bir denizde can kurtarmak için denize açılan her personel yaptığı işin, taşıdığı riskin bilincinde olarak göreve çıkarlar. Kurtarma botlarındaki tüm personel gerekli ehliyet ve tecrübeye sahip olup benzeri havalarda defalarca kurtarma operasyonları geçekleştirmiş ve yüzlerce can kurtararak bu gururu ve onuru taşımışlardır. Kuruluşumuz bugüne kadar, en son Volgobalt-199 gemisinden kurtarılan 4 kazazede de dahil olmak üzere toplam 1538 kişinin hayatını kurtarmıştır.
Can kurtarmakla görevli personelimiz, hayatlarında hiç tanımadıkları ve yardıma muhtaç kişiler denizde ölümle pençeleşirken, kendi canlarını hiçe sayarak, görevlerini cansiperane bir şekilde yapmaktadırlar.
Kuruluşumuzun sahip olduğu hizmete yönelik deniz araçları dolayısıyla kurtarma botları da kendi alanında dünya standartlarında teknik imkan ve kabiliyete sahip botlardır.
Bugün yazılı ve görsel basında çıkan haberlere ilişkin teknik açıklama aşağıdadır.
Kıyı emniyeti sınıfı botların mevcut tonaj durumu nedeniyle idare, klas ve uluslararası kurallar gereği oto pilot bulundurma mecburiyeti bulunmamaktadır. Ayrıca botun tüm seyir güvenliği, can güvenliği, yangın güvenliği ile diğer güvenlik ve teçhizat kontrolü yıllık olarak yapılan liman ve klas denetimleri esnasında kontrol edilip, bu kontrol sonucu gemilere denize elverişlilik belgesi verilmektedir.
Oto pilot ya da diğer adıyla Gyro pilot; gemilerin normal hava ve deniz şartlarında, uzun intikal seyirleri esnasında kullanılan ve dümenci personelin kullanılmasının istenmediği durumlarda gemi kaptanının talimatı ile devreye alınan ve dar sularda, liman manevralarında, kötü hava koşullarında, arama kurtarma faaliyetlerinde kullanılmayan bir sistemdir.
Oto pilotun çalışıp çalışmamasının yaşanan elim kazayla ilişkili olarak gemi emniyeti açısından teknik olarak hiç bir olumsuz etkisi bulunmadığı gibi, kötü hava şartlarında kullanılması son derece sakıncalıdır. Ayrıca oto pilotun faal olmadığına dair tüm kayıtlar ilgili mercilere de verilmiştir.
Ayrıca, bitik olduğu iddia edilen emergency akünün, ana makine ve su jeti sistemlerinin çalıştırılması ile kısaca botun seyir emniyetine aykırı yada mani hiçbir etkisi ve ilgisi bulunmamaktadır.
Emergency akü grubunda beheri 2x180 amper gücünde birbirini yedekleyen 2 grup olmak üzere toplam 4 adet akü bulunmaktadır.
Bu akülerden 2 adedi seyir ve GMDSS sistemleri (haberleşme) için, diğer 2 adedi ise emergency aydınlatma için kullanılmaktadır. Emergency aydınlatma için kullanılan akülerden sadece 1 adedinin amperajının sıfır olduğundan bahsedilmektedir.
Birbirini yedekleyen bu 4 adet aküden birisinin amperajının sıfır olması durumu bile sistemin çalışmasına ve emergency aydınlatma işlemine engel teşkil etmemektedir.
Basında yer alan arızalı bot ifadesi, gerçeği yansıtmayan, tamamen mesnetsiz, denizcilik alanında bilgi sahibi olmayan, mühendislik açısından gerekli teknik donanımı bulunmayan bir takım çevrelerce ifade edilmek suretiyle kamuoyunda infial yaratılmak suretiyle Kuruluşumuzu ve yöneticilerini karalamaya yönelik gerçek dışı iddia ve ifadedir. Oysaki bu akü grubunun tahrik ve sevk sistemlerinin çalışması ile yani botumuzun ana makinelerinin çalışması ile hiçbir ilgisi yoktur.
Kuruluşumuz her olayda olduğu gibi, bu olay öncesinde de deniz araçlarıyla ilişkili, planlı bakım tutum ve seyir emniyetinin gerektirdiği tüm hususları zamanında ve eksiksiz olarak yerine getirmektedir. Kıyı Emniyeti 7 botumuzun da söz konusu seyrine kalkışından hemen önce ana makine de dahil olmak üzere, her türlü sistemleri kontrol edilmiş ve buna ilişkin gerek bot makinisti, gerekse bot kaptanımızdan seyir emniyetine mani bir durum olmadığı teyidi alınmıştır.
Kuruluşumuzu ve yöneticilerini asılsız, mesnetsiz ve tek taraflı haberlerle kamuoyu nezdinde karalayanlar hakkında gerekli yasal yollara başvurulmuş olmakla birlikte; aynı zamanda gerçeği yansıtmayan bu iddialar, başta bu elim kazada yakınlarını kaybeden aileleri, personelimizi ve dolayısıyla kuruluşumuz ile denizcilik camiamızı derinden üzmektedir.
Kuruluşumuz can ve mal kurtarmakla sorumlu olup, devletimizin bize vermiş olduğu görevleri bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yapmaya devam edeceği hususunu değerli kamuoyunun bilgi ve takdirlerine sunarız.
virahaber.com