Kırım’a yasa dışı giriş yapan gemileri kayda geçirmek ve faaliyetleri koordine etmek için Ukrayna’da bir çalışma grubu oluşturuldu.
1 Şubat itibarıyla Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın limanlarına 665 geminin yasa dışı giriş yaptığı bildirildi.
Rusya’nın Kırım’ı işgal etmesinden sonra Ukrayna’nın ana kısmında faaliyet göstermeye başlayan Kırım Özerk Cumhuriyeti Savcılığı’nın Denetim Bölümü Başkan Yardımcısı Yegor Rebrov, Ukrayna İşgal Edilen Bölgelerden ve İç Mültecilerden Sorumlu Bakanlıyla işbirliği yaparak Ukrayna tarafından kapatılan limanlara yasa dışı giriş yapan gemilerin tespit edildiğini ifade etti.
Bunun dışında Rebrov, savcılığın öncelikli olarak çalıştığı meselelerden birinin, deniz yoluyla geçici olarak işgal edilen Kırım’a yasa dışı giriş vakalarını soruşturmak olduğunu belirtti.
2017 yılında, işgal edilen Kırım’a yasa dışı giriş yapan gemileri kayda geçirmek ve faaliyetleri koordine etmek için Ukrayna’da bir çalışma grubu oluşturuldu. Grup, Ukrayna İşgal Edilen Bölgelerden ve İç Mültecilerden Sorumlu Bakanlığı, Altyapı Bakanlığı, Devlet Sınır Servisi, Devlet Maliye Hizmeti ve devlete bağlı olan ‘Ukrayna Limanları İdaresi’ şirketinin temsilcilerinden oluşuyor.
Geçici olarak Rus işgali altında bulunan yarımadadaki limanlar, Ukrayna Bakanlar Kurulu’nun 30 Nisan 2014 tarihli talimatı ve Ukrayna Altyapı Bakanlığı’nın 16 Haziran 2014 tarihli kararı uyarınca hizmete kapatıldı.
Rusya'nın Kırım'ı işgal etmesinden sonra Ukrayna Devlet Deniz ve Nehir Ulaştırma Müfettişliği, Ukrayna’nın Kırım’da bulunan Kezlev, Kerç, Akyar, Kefe ve Yalta’daki limanları uluslararası trafiğe kapattı. Ardından Ukrayna Bakanlar Kurulu, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da bulunan Sivastopol, Kezlev (Yevpatoriya), Yalta, Kefe (Feodosiya) ve Kerç limanlarını, yabancı gemilere açık limanlar listesinden çıkardı.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun, Kırım'ın Rusya tarafından işgalini tanımamasına ilişkin bildiriyi kabul etmesinden sonra, ulaştırma şirketlerinin, işgal edilen yarımadaya uçak veya gemi seferi düzenlemesi yasaklandı. Uluslararası normlar ve Ukrayna mevzuatı gereğince, söz konusu normların ihlal edilmesi durumunda, ulaştırma aracına el koyma ve şirkete uluslararası sefer düzenleme yasağı gibi ciddi yaptırımlar uygulanabilir.
Vira Haber