Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın sözde yönetimi, Kerç Boğazı’nda yasa dışı olarak inşa edilen köprünün “tehlikeli yüklere” kapalı olacağını ileri sürdü. Bununla birlikte işgalciler, hangi yüklerin “tehlikeli” olduğunu belirtmedi.
İşgal altındaki Kırım’ın sözde “Ulaştırma Bakanı” İgor Zaharov, Kırım Köprüsü’nün önce binek araçlar ve otobüsler için açılacağını, daha sonra kamyonların geçişine izin verileceğini ileri sürdü.
İgor Zaharov, “Köprüden ilk önce otobüsler geçecek, sonra binek otomobiller. Yük araçları en erken, bu yılın sonunda-önümüzdeki yılın başında köprüden geçebilecek. Tehlikeli yükü taşıyan kamyonların büyük ihtimalle köprüden geçmesine izin verilmeyecek. Bundan dolayı feribot geçidi eski formatta (çok sayda ulaştırma seferi) çalışmayacak, ama bağımsız bir yapı olarak faaliyet göstermeye devam edecek” diye kaydetti.
Daha önce Ukrayna Adalet Bakanı Pavlo Petrenko, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da, işgalcilerin Kerç Boğazı’ndaki yasa dışı köprü inşaatına katılan her şirkete uluslararası yaptırımlar uygulanacağını bildirmişti.
Kırım’ın işgalinden sonra çalışmalarını Ukrayna’nın ana kısmında devam eden Kırım Özerk Cumhuriyeti Savcılığı, Kerç Boğazı’nda köprü inşaatının bölgesel ekolojik felakete neden olabileceğini, kapsamlı çalışmaların Azak denizini Karadeniz körfezine dönüştürebileceğini duyurmuştu. Suyun kimyasal bileşiminin değişmesi, Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesi’nde yer alan yunus balığı dahil birçok canlı organizmaların yok olmasına neden olacak. Ukraynalı uzmanların değerlendirmelerine göre, Kerç köprüsünün inşaatından dolayı Karadeniz ve Azak Denizi çevresine getirilecek zararın 10 milyar grivnadan (yaklaşık 400 milyon dolar) fazla olabilecek.
Vira Haber