Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Piri Reis'in yoluna devam ettiğini ve gitmesi gereken yere gideceğini ifade etti. "Piri Reis gemisi yeterli mi?'' sorusunu ise, "Tabii ki tek gemi ile buraya gidilmiyor. Teknik kapasite ne yapmamızı gerektiriyorsa, o tür takviyeleri de yapıyoruz. Bu manada kimsenin endişesi olmasın." diye cevapladı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kıbrıs açıklarında sismik çalışma yapmak için önceki gün yola çıkan Piri Reis'e yetersiz kalması ve gerekli görülmesi halinde teknik takviye yapılacağını söyledi. Piri Reis'in yoluna devam ettiğini ve gitmesi gereken yere gideceğini ifade eden Bakan Yıldız, Akdeniz'deki petrol varlığına yönelik açıklamalara da tepki gösterdi. Yıldız, "Sondaj yapılmadan petrol var diyenleri ibret ve hayretle izliyorum. İsrail'in bu konudaki açıklamalarını dikkate almıyorum." dedi.
Termik santralde incelemelerde bulunduğu Muğla'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldız, "Piri Reis'e askeri refakat söz konusu mu?" sorusuna, "Refakat edilmesi gereken yerde refakat edilecek, yalnız gitmesi gereken yerde yalnız gidecek. Bunların her birisi Dışişleri Bakanlığı'mız tarafından planlandı." diye konuştu. Rezervlere ilişkin çok fazla spekülasyon yapıldığına işaret eden Yıldız, "Sondaj bitmeden herhangi bir sismik aramanın pratik sonuçlarının kamuoyu ile paylaşılması doğru değil." dedi. Bakan Yıldız, "Piri Reis, gitmesi gereken yere gidiyor. Burada tabii ki günbegün, anbean, hem Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin çalışmalarını dikkatle izliyoruz hem de bizim yapacağımız, programladığımız çalışmaları dikkatle takip ediyoruz.'' diye konuştu. "Piri Reis gemisi yeterli mi?'' sorusunu ise Yıldız, "Tabii ki tek gemi ile buraya gidilmiyor. Teknik kapasite ne yapmamızı gerektiriyorsa, o tür takviyeleri de yapıyoruz." diye cevapladı.
Davutoğlu, AB ve Yunanistan'ı uyardı
BM Genel Kurulu toplantıları için Başbakan Erdoğan'la beraber ABD'de bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, evvelki gün AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile görüştü. Ashton'a Doğu Akdeniz'deki petrol aramaları ile ilgili gelişmelere dair Türkiye'nin tutumunu ileten Davutoğlu'nun, Erdoğan'ın "Rumlar aramaları durdurursa biz de durdururuz." sözlerini tekrarladığı öğrenildi.
Krizle ilgili konuşan Yunanistan Dışişleri Bakanı Stavros Lambrinidis ise "Türkiye'nin İsrail ve Kıbrıs'a karşı takındığı 'kavgacı' tutumdan kaygılanıyorum." dedi. Lambrinidis ayrıca Türkiye'nin KKTC ile imzaladığı petrol arama anlaşmasının da geçersiz olduğunu savundu. Rum Kesimi'nin de Piri Reis'i yakından izlediği öğrenildi. Kıbrıs Rum Yönetimi Sözcü Vekili Hristos Hristofidis, "Hükümet geminin hareketlerini izliyor ve elbette herhangi bir ihlal olması halinde bunlar incelenecek." dedi.
Diğer taraftan, Amerikan Noble şirketinin Rum Kesimi adına gerçekleştirdiği sondaj çalışmalarının sorunsuz şekilde devam ettiği bildirildi. Sondaj çalışmaları esnasında deniz altındaki doğalgaz yataklarından jeolojik numuneler alınmasına da önümüzdeki haftadan itibaren başlanacağı öğrenildi. Rum Kesimi Enerji Bakanlığı yetkilileri, aramaların sürdüğü 12. parselin aramaların ilk adımını teşkil ettiğini söyledi. Daha önce, bulunması muhtemel kaynaklardan Kıbrıslı Türklerin de yararlanmasını sağlayacaklarını söyleyen Başbakan Hristofyas'a muhalefet tepki gösterdi.
Öte yandan, dün BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesine bir yemek veren Rum lider Hristofyas, üyeleri Kıbrıs'taki müzakere sürecine ilişkin bilgilendirdi.
Türkiye'nin suyu 2014'te Kıbrıs'ta
KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Türkiye'den borularla gelecek suyun 7 Mart 2014'te Ada'da olacağını, suyun o tarihten itibaren çeşmelerden içilecek su şeklinde akmasının hedeflendiğini açıklayarak, "Türkiye'den su gelmesiyle ülkenin çehresi değişecek." dedi. Küçük, suyun Anamur'dan Geçitköy Göleti'ne aktarılacağını, oradan da içme ve kullanma suyu olarak evlere dağıtımının yapılacağını anlatarak, projenin 450 milyon dolarlık yapım bedelinin Türkiye Cumhuriyeti tarafından ayrıldığını kaydetti. Başbakan Küçük, yıllık 75 milyon metreküp suyun gelişiyle birlikte bunun 35-40 milyon metreküpünün içme-kullanma, geriye kalanının ise tarımda kullanılacağını söyledi.
Zaman