Kiklad Tekneleri tanıtıldı

Ankara Üniversitesi Sualtı Arkeolojik Araştırma ve Uygulama Merkezi (ANKÜSAM) tarafından yürütülen “Kiklad Tekneleri Canlandırma Projesi” kapsamında inşa edilen teknenin tanıtımı yapıldı.

Ankara Üniversitesi Sualtı Arkeolojik Araştırma ve Uygulama Merkezi (ANKÜSAM) tarafından yürütülen “Kiklad Tekneleri Canlandırma Projesi” kapsamında inşa edilen teknenin tanıtımı yapıldı.

Urla İskelesi'nde düzenlenen törende konuşan ANKÜSAM Başkanı Prof. Dr. Hayat Erkanal, yapımı kararlaştırılan “Kiklad tekneleri”nin tekniği hakkında projeye başlanmadan önce bir çok değişik fikirlerin ortaya atıldığını, bu nedenle oluşturulan küçük modelden sonra 14 metre uzunluğunda ve kısa küreklerle çalışan 15 kürekçi ve 1 dümenci mürettebatı ile yol alan teknenin yapıldığını belirtti.
Diğer 19 metrelik teknelerin uzun kürekli ve farklı özelliklerde olacağını kaydeden Erkanal, “Bunlardan edindiğimiz deneysel tecrübelerle aslına en yakın modeli elde edeceğiz. Bu teknelerle kısa mesafeli 1-2 günlük seyahatlerle antik rotalarda 2011 Nisan veya Mayıs ayında yeni yolculuklarımız olacak” dedi.
Limantepe sualtı kazıları hakkında da bilgi veren Erkanal, şöyle devam etti:

“Urla İskelesi Limantepe sualtı kazılarında sadece bu bölgede bugün su üstündeki liman dahil olmak üzere beş tane liman keşfettik. Bunların dört tanesi su altında. Burada çıkan bulgularda Mısır, Suriye, Kıbrıs, Yunanistan dahil olmak üzere neredeyse tüm Akdeniz şehirleriyle ticaret yapıldığı ortaya çıktı. Akdeniz bölgesinin farklı kesimlerinin birbirleri ile bağlantı halinde olduğunu gösteren volkanik cam, seramik, maden gibi çok sayıda buluntu, bu dönemde yoğun ticaret faaliyetlerine işaret etmektedir. Söz konusu faaliyetler şüphesiz deniz yoluyla bu tip teknelerle gerçekleştirilmiş olmalıdır.”

Yunanistan, Kiklad adaları, Girit ve Batı Anadolu'da yapılan arkeolojik kazıların Ege'nin bu farklı bölgelerinin birbirleriyle her zaman bağlantı halinde olduğunu gösterdiğine işaret eden Erkanal, “Günümüzden 4400-4500 yıl önce Ege bölgesinde Kiklad Adalarının baskın olduğu bir kültür ortaya çıkmıştır. Literatürde 'Kiklad Tekneleri' olarak bilinen teknelerin tasvirlerine seramikler, kaya kabartmaları ve 'Kiklad Tavaları' olarak isimlendirilen bir buluntu grubu üzerinde rastlanmıştır. Yanı sıra kurşundan yapılmış tekne modelleri de mevcuttur. Söz konusu buluntu grubu sadece Kiklad Adaları ile sınırlı değildir, Kıta Yunanistan, Girit ve Batı Anadolu'da Liman Tepe ve Bakla Tepe'den de bilinmektedir” diye konuştu.

Tören konuşmalarından sonra hava koşullarının uygun olmayacağı ihtimali ile daha önceden denize indirilen tekneye Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal Taluğ ile birlikte 15 kürekçi ve 1 dümenci mürettebatı bindi ve Urla İskele limanında kürek çekilerek tur atıldı.

AA

TURİZM Haberleri

Lüks Yolcu Gemisi Kuşadası'na Demir Attı
Rus Kruvaziyerden 2024'ün Son Ziyareti
Rus Turistler Bu Kez Erken Döndü
İzmir’e Kruvaziyer Gemisiyle 10 Ayda 150 Bin Yolcu Geldi
Kruvaziyer Rotaları Arap Körfezi’ne Kayıyor