“Kıbrıs’ta yapılacak 100 milyar Euro’luk iş var”

Türkiye Müteahhitler Birliği ile Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği, Ada’da özellikle çözüm sonrası ortaya çıkacak ekonomik potansiyelin değerlendirilmesi amacıyla mutabakat zaptı imzaladı.

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) ile Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği (KTİMB) arasında yaklaşık bir yıldır devam eden görüşmeler iş birliği yapma kararıyla sonuçlandı. Görüşmeler ilk olarak KTİMB Başkanı Cafer Gürcafer ve heyetinin Ankara’da TMB’yi ziyaretiyle başladı. Kıbrıs sorununun siyasi çözümü için yıllardır sürdürülen görüşmelerde yeni bir döneme girildiği ve olumlu sonuçlanması beklendiğini vurgulayan Gürcafer, bu süreç sonucunda, Kıbrıs inşaat sektöründe önemli gelişmeler beklendiğini vurguladı. Bu çerçevede ortaya çıkacak ekonomik potansiyelin en iyi şekilde değerlendirilmesi amacıyla TMB ile uzun vadeli bir işbirliği yapma önerisinde bulundu.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile uzlaşmaya varılması halinde ortaya çıkacak gerek Maraş Bölgesi’nin, gerek diğer atıl kalmış tesisler ve tarihi eserlerin renovasyonu gibi birçok proje için yürütülebilecek işbirliğine yönelik bir mutabakat zaptı imzalamayı amaçlandığı da vurgulandı.

Cumhurbaşkanı Akıncı kabul etti

Bu çerçevede, iki örgüt arasında “Mutabakat Zaptı”nın imzalanmasını amacıyla TMB Başkanı Mithat Yenigün başkanlığındaki heyet KKTC'ye bir ziyaret gerçekleştirdi. TMB heyeti ziyaret vesilesiyle KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Başbakan Ömer Soyer Kalyoncu tarafından kabul edildi. Bu görüşmelerin ardından Merit Otelde, Maliye Bakanı Birikim Öztürk ve İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy’un da katılımıyla düzenlenen törende “Mutabakat Zaptı” imzalandı.

TMB Başkanı Mithat Yenigün, birlikte çalışma teklifini memnuniyetle kabul ettiklerini belirterek, “Türkiye Müteahhitler Birliği 141 üyesiyle Türkiye’deki altyapı işlerinin yüzde 70’ini, yurtdışındaki işlerin yüzde 90’ını yapıyor. 1972 yılından beri 104 ülkede 322 milyar dolarlık iş yaptık. Bize hem coğrafi hem manevi olarak çok yakın bir ülkeyle işbirliği yapmamız zaten geç kalmış bir durumdu” dedi.

“Kıbrıs’ta turizm hamlesi yapılabilir”

Mutabakat çerçevesinde etkin bir işbirliği kurulacağına inandığını vurgulayan Yenigün şöyle konuştu:

“Umuyoruz ki Kıbrıs’ta her iki toplumun da benimseyeceği bir çözüm üzerinde anlaşma yapılır. Çözüm sonrası Kıbrıs’ta yapılacak çok işler var. Uzun süre atıl kalmış yerler var. Turizm hamlesi yapılabilir. Altyapı işleri yapılacaktır. Toplam potansiyel 100 milyar Euro’yu bulacaktır. Uluslararası arenada kazandığımız birikimi aktararak Kıbrıs’ın kalkınmasını hep birlikte sağlayabiliriz.”

“Çözüm sonrası için hazırlıklı olmalıyız”

KTİMB Başkanı Cafer Gürcafer de işbirliği taleplerinin TMB tarafından çok sıcak karşılanmasından duydukları mutluluğu dile getirerek şunları söyledi: “Çözüm hem siyasi, hem ekonomik olarak bizim için çok önemli. Siyasi olarak çözümü bulmak kadar bunu sürdürebilmek de önemli. İşte bu noktada ekonomik ilişkiler çok büyük önem arz ediyor. Çözüm sonrası için hazırlıklarımızı tamamlamazsak, ‘Biz bu çözümü niye yaptık’ noktasına gelebiliriz. İşte bu çerçevede TMB ile somut adımlar atacağız. Bu mutabakat bizim ilişkimizin temelini oluşturacaktır. Hayırlı olmasını diliyorum.”

ViraHaber.com

EKONOMİ Haberleri

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 10 Aralık’ta Toplanacak
Denizli’de İthalat ve İhracat Arttı
Merkez Bankası Faizi Değiştirmedi, Yüzde 50’de Sabit Tuttu
Haziran Ayı Enflasyon Rakamları Açıklandı
Global Yatırım Holding’in Net Karı Yüzde 40 Arttı, Gelirleri 3.4 Milyar TL’yi Aştı