Kıbrıslı balıkçılar dertli

Hükümetin ilgisizliğinden ve kendilerine verdiği sözleri tutmamasından dert yandılar.

Ülkemizde balıkçılıkla geçinmeye çalışan vatandaşlar, bir yandan yaşanan doğal sorunlar, öte yandan hükümetin mükellefiyetlerini yerine getirmediği gibi tutmadığı sözler nedeniyle çok zor günler geçiriyor.
Kıbrıs’a konuşan KKTC Balıkçılar Birliği Başkanı Kemal Atakan, hükümetin 2010 yılında ödemesi gereken teşvik primlerini 2012 yılına girilmesine rağmen hâlâ ödemediğinden yakınırken, 2010 yılında alınan balon balıklarının, 2011 yılında akıl almaz bir bahane ile alımının durdurulduğunu, alınan balon balığı parasının da ödenmediğini söyledi.
Balıkçılığın tükenmeye yüz tuttuğunu açıklayan birlik başkanı, hükümetin “yapacağım” diye söylediklerini yapmadığını dile getirdi.
Gazetemize sorunlarını anlatan balıkçılar ise hükümetin balıkçılığı bitirdiğini, verdiği hiçbir sözü de yerine getirmediğini vurguladı.
Hükümetin teşvik primlerini uzun süredir ödemediğinden yakınan balıkçılar, hükümetin balon balıklarını almayarak balıkçıyı tüketmeye çalışmakla suçladı. Mazot paralarının yeterli düzeyde olmadığını ifade eden balıkçılar “Hem tam ödemiyorlar, hem de öderken çok gecikiyorlar” diye konuştular.
Balıkçılar, şikâyetlerinin hükümet tarafından dikkate alınması durumunda sürdürebilir balıkçılığın yaşayabileceğini söylerken, hükümetin aynı tutumla devam etmesi durumunda ise balıkçılığın yok olacağından yakındılar.

Balon balıkları neden alınmıyor?
KKTC Balıkçılar Birliği Başkanı Kemal Atakan, Hayvancılık Dairesi’nden balıkçılara gerekli ilginin gösterilmediğinden yakınırken, balıkçıların acilen Su Ürünleri Müdürlüğü’ne ihtiyaçları olduğunu söyledi.
Atakan, hükümetin balon balığı alımını durdurmasını kınayarak, 2012 yılına gelinmesine rağmen hükümetin 2010 yılında aldığı balon balıklarının parasını ödemediğini de hatırlattı.
Balon balıklarının hem ağları parçaladığını, hem de avlanacak balıkların azalmasına neden olduğunu savunan birlik başkanı, bu balıklara önlem alınmadığı takdirde denizlerde balık kalmayacağını, en son da bu balon balıklarının insanlara dahi saldırabileceğini ifade etti. Atakan, hükümetin balon balığı alımını yeniden yapması gerektiğini vurguladı.
Hükümetin balıkçı barınaklarının yetersiz kalmasına göz yumduğunu ifade eden Atakan, “1974’ten bu yana barınaklarda iyileştirme dahi yapılmadı, madem balıkçılığın gelişmesini istiyorlar, barınaklarımızı geliştirmeleri gerekiyor” diye konuştu.
“Biz gelişiyoruz ama barınaklar gelişmiyor. Hükümet sadece Lapta’daki barınağı birazcık tadilat ediyor” diye sözlerine devam eden Kemal Atakan, Balıkçılar Birliği olarak kendilerinin Avrupa Birliği’nden aldıkları yardımla Erenköy, Şelonez ve Kumyalı’daki barınakları iyileştirmeye çalıştıklarını kaydetti.
Profesyonel olmayan balıkçıların amatörce tuttukları balıklara da değinen Kemal Atakan, “İş bilmez amatör balıkçılar orfo ve lagos gibi balıkları 45 santimetreden küçük avlamanın yasak olmasına rağmen, avlanıyorlar ve bazı restoranlara satıyorlar, bu balıklar restoranların vitrinlerine konuyor, ama devlet bunları denetleyip ceza kesmiyor” dedi.

3 deniz feneri
Üç tane deniz feneri talep ettiklerini söyleyen Kemal Atakan, Hayvancılık Dairesi’ne bu fenerleri takması için dilekçe yapmalarına rağmen bir yıldır bu taleplerinin yerine getirilmediğinden yakındı.
Hükümetin profesyonel balıkçılara yıllık 3 bin litre mazot sübvansesi yaptığını bildiren Atakan, mazotun fiyatının artmasıyla bu yakıt miktarının da düştüğünü ayrıca, mazot paralarının hükümet tarafından çok geç ödendiğini vurguladı.
Çukurova Kalkınma Ajansı’nın hazırladığı projede balıkçıların yarım almak için hak sahipliği kazandığını söyleyen Atakan, ajans tarafından istenilen kriterler çok ağır olduğundan, KKTC’li balıkçıların bu destekten yararlanamadıklarını bildirdi.
Son olarak da balıkçıların Balalan Barınağı’na ulaşımda güçlük çektiğine değinen birlik başkanı, siyasilerden sorunun çözümü için defalarca söz almalarına rağmen, bu sözlerini tutmadıklarından yakındı.

Balıkçılar ne dedi?

Firuz Denyalı
“Sorunlarımı anlatsam roman olur. Kravatım yok ki sözüm dinlensin. Bu ülkede balıkçılık tükenme noktasına geliyor. Kaçak balıkçılar, küçük balık yakalıyorlar, hükümetin bunları denetlemesi gerekiyor. Teşvik primlerimizi ödemiyorlar. Balon balıklarını aldılar, ama parasını halen vermediler. Bu yıl da balon balıklarını almadılar. Hükümetin verdiği mazot yetersizdir.”

Ahmet Dinçyürek
“Balıkçılık bitmiştir. Hükümet balıkçıya verdiği sözleri yerine getirmedi. Teşvik paraları ödenmedi, balon balıklarının balıkçıları tüketmesinin önüne geçilmiyor. Hükümet balıkçıya yardım etmemesi balıkçının yok olmasına neden olmuştur. Balıkçı takımlarını düzemeyecek duruma getirildi. İsyan noktasına geldik. Hükümet derhal teşvik paralarını ödemek zorundadır. Balon balıklarının da parasını ödemeleri gerekiyor.”

Turhan Gür
“Benim teknemin motoru 6 silindirdir. Mazot teşvikleri tek silindir olan teknelerle aynı oranda ödeniyor, o da geç. Tarımla uğraşan bir adam bin dönüm ekerse ona bin dönüm üzerinden mazot teşviki veriliyor. Balıkçılar üvey evlat muamelesi görüyorlar. Kıbrıs halkı balığa hasret kalmıştır. Balon balıklarının yıprattığı takımları yerine koyamaz duruma geldim. Su ürünlerinin bütün teknelerde denetim yaparak misina ağların yasaklamasını istiyorum.”

Hasan Hüseyin Köse
“Türkiye Cumhuriyeti’nde av yasağı olduğunda Türkiye’den gelen orkinos balıkçıları kaçak balıkçılık yapıyorlar. Ben buna şiddetle karşıyım. Hükümetin denetim yapıp bu kaçakların önüne geçmesi gerekiyor. Hükümet tarafından balıkçıya verilen mazotu da az buluyorum. Bir an önce mazot miktarı artırılıp günümüz koşullarına göre zamanında ödenmesini istiyorum.

Hamza Dede
“Balıkçılara teşvik yapılması gerekmektedir. Balıkçılar sigortaları yoktur. Balıkçılarda sigortalı olsun ve çalışamadığımızda ödenip hayatımızı idame ettirebilelim. Birçok balıkçı teknesi yasal değildir, bunlara denetim yapılması gerekiyor. Balon balığı da beni çok zarara uğratıyor. Bir an önce çözüm bulunmasını gerekiyor. Bir de balıkçılar kuralına göre ağ kullansınlar.”

 kibrisgazetesi.com

BALIKÇILIK Haberleri

Çanakkale Boğazı'nda 17 Ton Sardalya Yakalandı
Denizdeki Bolluk ve Rekabet Hamsi Fiyatını 70 Liraya Kadar Düşürdü
2024’te 200 TL Olan Hamsi 2025'te 100 TL’den Satılıyor
Hamsi Balıkçıların Rotasını İğneada’ya Çevirdi
Karadeniz'de Kefal Bereketi Yaşanıyor