Selçuk Üniversitesi (SÜ) Sualtı Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin Antalya Kemer’de bulunan hizmet binası tamamlanma aşamasına geldi.
Kemer’deki merkez binasının önünde gerçekleştirilen tanıtım toplantısına Rektör Gökbel’in yanı sıra Kemer Kaymakamı Halil Serdar Cevheroğlu, Kemer Belediye Başkan Yardımcısı Kemal Yüksel, Türkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfı Başkanı Oğuz Aydemir, Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Musa Özcan, Sualtı Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hakan Öniz ve UNESCO Sualtı Arkeolojisi Unitwin Network toplantısına katılmak üzere Kemer’de bulunan araştırmacılar katıldı.
350 METREKARELİK KAPALI ALANI BULUNUYOR
16 Mayıs 2013’te temeli atılan bina hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Öniz, “Kemer Belediyesi tarafından Akdeniz Caddesi üzerinde bin metrekare büyüklüğünde bir arsaya tahsis edilen ve toplam 350 metrekare kapalı alanı bulunan merkez binamız bünyesinde ofisler, sınıf, kütüphane, restorasyon - konservasyon laboratuarı, yabancı öğretim görevlileri ve öğrenciler için misafirhane bölümleri bulunmaktadır. 1 yıl önce temeli atılan merkez binasının bu kadar kısa bir süre içinde tamamlanma aşamasına gelmesi gerçekten oldukça önemli bir gelişme” dedi. Yrd. Doç. Dr. Öniz merkezin Kemer Kaymakamlığı, Kemer Belediyesi, Türkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfı, KETAV ile bölgenin kurum ve işadamları tarafından da desteklendiğini söyledi.
Kemer Belediye Başkan Yardımcısı Kemal Yüksel, Kemer gibi bir turizm şehrinde böylesi önemli bir merkeze sahip olmaktan gurur duyduklarını ifade etti.
KEMER’DE ARAŞTIRILMAYI BEKLEYEN BATIKLAR VAR
Kemer Kaymakamı Halil Serdar Cevheroğlu ise, Kemer’in bir dünya markası olduğunu, sadece kum, deniz ve güneş şehri değil aynı zamanda görkemli tarihi ile bir kültür şehri olduğunu söyledi. Cevheroğlu, “İnsanlık tarihinden çok daha eski bir coğrafyada yaşıyoruz. Türkiye’nin birçok yerinde olduğu gibi Kemer açıklarında da araştırılmayı, keşfedilmeyi bekleyen birçok batık var. Bu yönden bakıldığında Selçuk Üniversitesi’nin şehrimize açtığı bu merkez son derece önemli bir işlevi yerine getirecek. Üniversite yetkililerine bu nedenle teşekkür ediyorum” diye konuştu.
“İKİNCİ KEZ DENİZLERE AÇILDIK”
Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel ise, Konya’da denizden uzak bir üniversite olmalarına rağmen sualtı konusunda önemli kurumsal bilgi birikimine sahip olduklarını belirterek, “Bilindiği gibi UNESCO, Türkiye’de ilk kez bir üniversiteye liderlik vasfı verdi ve Selçuk Üniversitesi’ni sualtı arkeolojisi konusunda dünyada lider üniversite ilan etti. Bu, üniversitemiz açısından son derece gurur verici bir gelişme. Bugün burada tanıtım toplantısı yapılan ve tamamlanma aşamasına gelen merkez binamızın hizmete girmesi ile sualtı araştırmalarımızın daha da ivme kazanacağını düşünüyorum. Selçuk Üniversitesi daha önce Silifke Taşucu Meslek Yüksekokulu ile denizlere açılmıştı şimdi de bu merkezimizin hizmete girmesiyle ikinci kez denizlere açılmış olacağız. Merkezimizin tamamlanma aşamasına gelmesinde emekleri bulunan başka Yrd. Doç. Dr. Hakan Öniz olmak üzere destek veren tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ederim” şeklinde konuştu.
Toplantının ardından binanın yapımına destek olan kurum ve kuruluşların temsilcilerine Rektör Prof. Dr. Hakkı Gökbel tarafından teşekkür plaketi takdim edildi.
SUALTI GÜNLERİ AÇILDI
Merkezin tanıtım toplantısının ardından 13. Kemer Uluslararası Sualtı Günleri kapsamında bu yıl ikincisi gerçekleştirilen UNESCO Sualtı Arkeolojisi Unitwin Network Toplantısının açılışı gerçekleştirildi. Dünya’nın birçok ülkesinden çok sayıda araştırmacının katıldığı etkinlik 4 gün sürecek. Sualtı arkeoloji alanında dünyadaki son gelişmeler ve bulgular değerlendirilecek.
virahaber.com