Zelandiya adı verilen su altındaki gizemli ‘sekizinci kıta’ya yapılan ilk yolculuk resmi olarak sona ermek üzere.
JOIDES Expedition adlı gemiyi Avustralya’daki Hobart şehrinin limanına demirleyen uluslararası araştırma ekibi, Pasifik Okyanusu’nda gerçekleştirdikleri 9 haftalık yolculukta milyonlarca yıl öncesinden ipuçları veren yüzlerce fosil bulduklarını belirtti.
Dunyahalleri.com’da yer alan habere göre araştırmacılardan Jamie Allan, “Bu keşif, Yeni Zelandiya’daki dağ oluşumundan Dünya’nın tektonik plakalarına kadar birçok konuda Dünya tarihine bakışımızı çeşitlendiriyor” diyor. İlk kez Şubat ayında dünyanın sekizinci kıtası olarak tanıtılan Zelandiya, diğer kıtalardan oldukça farklı. Beş milyon kilometre karelik bir alanı kapladığı düşünülse de kıtanın yüzde 94’ü suyun altında kalmış durumda. Zelandiya’nın suyun üstünde kalan kısımları daha önceden birbirinden farklı adalar olarak düşünülüyordu.
ARAŞTIRMA ÖNÜMÜZDEKİ YIL DEVAM EDECEK
Araştırma ekibinin amacı, bölgeyi incelikli şekilde araştırmak ve örnekler toplamaktı. Yolculuk esnasında deniz yatağı altı farklı noktadan delinerek yaklaşık 2,5 kilometre derinlikten tortul örnekleri alındı. Bu katmanların, Zelandiya’nın coğrafyasının, volkanizmasının ve ikliminin zamanla nasıl değiştiğine dair bilgi vermesi bekleniyor.
Süreç esnasında, 8 binden fazla biyolojik örnek ve birkaç yüz tane fosil örneği bulundu. İlk analizler, Zelandiya’nın her zaman su altında olmadığını gösteriyor. 40-50 milyon yıl önce yaşanan volkanik aktivitelerden önce, Zelandiya’nın farklı hayvan ve bitki türlerine ev sahipliği yapmış olabileceği düşünülüyor. Zelandiya araştırmasının bir sonraki aşaması ise Dünya’nın tektonik plakalarını daha iyi anlamak üzerine olacak. Zelandiya’nın 80 milyon yıl önce Avustralya ve Antartktika’dan ayrıldığı düşünülüyor fakat batmasına sebep olan şey henüz bilinmiyor. JOIDES Resolution önümüzdeki yıl bölgeye tekrar giderek gizemli kıtayı keşfetmeye devam edecek.