Royal Plastik, mart ayında üretimine başladığı katlanabilir plastik kasalarla, lojistik, tekstil, gıda, tarım gibi sektörlerde taşımada yüzde 80 yer tasarrufu sağlıyor.
Faruk Şendil ve İbrahim Özüretmen tarafından 2005 yılında kurulan ve Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde, beyaz eşya ve medikal sektörüne yönelik üretim yapan Royal Plastik’in İşletme Müdürü İlhan Şendil, kriz nedeniyle düşen iş hacimlerini, Royal MultiBox katlanabilir plastik kasalarla arttırmayı başardıklarını söyledi. Şendil ayrıca, kasa üretimini ve ihracatını artırmaya yönelik önümüzdeki yıl yatırım yapmayı planladıklarını kaydetti.
Şendil, 4 aydır üretimini yaptıkları Royal MultiBox kasaların yüzde 95’ini Avrupa ülkelerine ihraç ettiklerinin altını çizerek şunları söyledi: “Fabrikada yıllık 600 ton hammadde kullanmaktayız. Üç aylık kasa üretimimizi değerlendirdiğimizde, kapasitemizin yaklaşık yüzde 40’ını kasa üretiminin oluşturacağını tahmin ediyoruz. Kriz döneminde alternatif olarak ürettiğimiz kasalar, kullanım, kalite ve ekonomik olması nedeniyle tahminimizden daha fazla rağbet gördü. Krizin etkilerinin hafiflemesiyle birlikte yatırımlarla kasa üretimini ve ihracatını arttırmayı amaçlıyoruz.”
45 kiloya kadar yük taşıma kapasitesi var
Royal MultiBox markasıyla yaptıkları kasaların lojistik sektörü için büyük önem taşıdığının altını çizen İlhan Şendil, 5 konteynır dolusu bir ürünü teslim ettikten sonra, geri dönüşünün sadece 1 konteynır olduğunu vurgulayarak, katlanabilir tasarımıyla ekonomik bir tasarruf sağladığını dile getirdi. Şendil, Royal MultiBox’ların, katlanabilirliğinin yanı sıra sağlam bir yapısının da bulunduğunu belirterek, söyle devam etti: “Benzerlerinden farklı 16 tane metal pimle güçlendirilmiş bir yapıya sahip. Böylece 45 kiloya kadar yük taşıma kapasitesi var. Fabrikamızda istenilen renkte kasa üretmekteyiz. Şimdilik 60 ve 42 litrelik boyutlarda yaptığımız iki çeşit kasa üretimimizi, en kısa zamanda istenilen ölçülerde üreteceğiz. Lojistik, tekstil, gıda, tarım, marketler, işyeri ve evlerde rahatlıkla kullanılabilir ergonomik bir kasa olmasının yanı sıra dönüşüme destek vermesi nedeniyle çevreye de katkısı bulunmaktadır. Örneğin tekstil sektöründe karton koliler kullanılıyor. Üretimini yaptığımız kasalar ise 7-8 sefer kullanılmasıyla kendini amorti etmektedir. Önümüzdeki birkaç yıl içinde diğer kasaların da bu şekilde üretileceğini ve özellikle endüstriyel ve lojistik sektöründe kullanımının yaygınlaşacağını düşünüyorum.”
Avrupalı market alışverişinde kullanıyor
Şendil, Türkiye’de katlanabilir şekilde kasa üretimin yapıldığını fakat Royal dışında, kasayı 16 metal pimle güçlendirerek üretim yapan firmanın bulunmadığını söyledi. Şendil, Avrupa’da bu tür kasalar nedeniyle marketlerde poşet kullanımının azaldığını belirterek: “Avrupa’daki marketlerde poşetler parayla satıldığı için, tüketici kapandığında yer kaplamadığından bu tür kasalardan arabasının bagajında mutlaka bulunduruyor ve market alışverişinde bu kasaları kullanıyor. Naylon poşet kullanımını azaltması nedeniyle çevreci bir ürün aslında. Ekonomik ve çevresel olarak değerlendirdiğimizde ülkemizde de önümüzdeki birkaç yılda kullanımının yaygınlaşacağını düşünüyorum” diye konuştu.
Kobi