Kars Çayı'da 15 Temmuz'da yaşanan balık ölümleriyle ilgili valilik açıklama yaptı. Açıklamada, balık ölümlerinin meydana geldiği dönemdeki şiddetli yağışlarda yağmur suları ile birlikte suya taşınan organik maddelerin, suda bulunan amonyum ve nitrit miktarını artırdığı, bu nedenle çayda meydana gelen ani oksijen kaybının balık ölümlerine sebebiyet vermiş olabileceğinin değerlendirildiğini ifade etti.
15 Temmuz'da Kars Çayı'nda peynir altı suyu 'Şirat'ın' karıştığı Paşaçayır civarında yaşanan toplu balık ölümleri, vatandaşları endişelendirmişti. Bir aylık zaman zarfında yetkililerden açıklama bekleyen Karslılar bu endişesini gidermek için Kars Valisi Günay Özdemir'e soru yöneltilmiş ve Vali Özdemir ise Selçukluların 1064'te Ani'den Kars'a girişinin balık ölümleriyle gölgelenmesini istemeyerek, "Yav onunla ilgili bakın, daha sonra şimdi konuyu şey yapmayalım, 950. yılın önüne geçmesin istiyorum. Bir balık ölümü çıkıp bu faaliyetleri gölgeleyecekse, hiç yapmayalım. Benim amacım bugün bu. Onun dışında başka sorulara girmeyelim." diye cevap vermişti.
Valilik gelişmeler ve vatandaşların konu hakkında bilgi istemesi üzerine yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi; "Kars Valiliği geçtiğimiz günlerde ilimizde yayınlanmakta olan bazı yerel gazete ve internet haber sitelerinde 'Kars Çayındaki Toplu Balık Ölümleri' konu başlığıyla yayımlanan haberler Valiliğimizce incelenmiştir.
Konu ile ilgili olarak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüze bağlı teknik ekipler tarafından Kars Çayı’nın farklı noktalarından alınan su numuneleri, gerekli analizlerin yapılabilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Referans Laboratuvarı ve Elazığ Su Ürünleri Araştırma İstasyon Müdürlüğüne gönderilmiştir. Ayrıca Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekiplerince Kars Çayı’ndan alınan su numunelerine yerinde ve anlık analizler yapılmıştır.
Alınan numuneler, Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOI), Toplam Fosfor, Toplam Kjeldahl Azotu ve Yağ-Gres, Çözünmüş Oksijen, Amonyum, Nitrit ve Nitrat parametreleri, yönünden analiz edilmiştir. Tahlil neticesinde; tahlili yapılan suyun, Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği’nde yer alan alıcı ortam deşarj standartlarının altında olduğu, yine laboratuvar sonuçlarına göre sudaki azot bileşikleri (Amonyum, Nitrit ve Nitrat) ve çözünmüş reaktif fosfor miktarının yüksek olduğu, çözünmüş oksijen miktarının ise düşük çıktığı tespit edilmiştir.
Elde edilen veriler ışığında Kars Çayı’nda meydana gelen balık ölümlerine, çaya karışan şehir kanalizasyonunun ya da organize sanayi bölgesinde faaliyet gösteren süt işleme tesis atıklarının sebep olmadığı; balık ölümlerinin meydana geldiği dönemdeki şiddetli yağışlarda yağmur suları ile birlikte suya taşınan organik maddelerin suda bulunan amonyum ve nitrit miktarını artırması ile birlikte çayda meydana gelen ani oksijen kaybının balık ölümlerine sebebiyet vermiş olabileceği değerlendirilmektedir."
virahaber.com