Su altı fotoğrafçısı Tahsin Ceylan’ın Karadeniz kıyılarında çektiği fotoğraflardan oluşan 'Karadeniz’in Derinliklerindeki Yaşam' konulu sergiyi gezenler, Karadeniz’in bugüne kadar pek rastlanmayan yüzüyle karşılaştı. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Osman Turan Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen 'Balıkçılık ve Akuatik Bilimler Sempozyumu' kapsamında düzenlenen sergide 50 eser yer aldı. Karadeniz’le ilgili yıllardır çalıştığını belirten tecrübeli fotoğrafçı Tahsin Ceylan şunları anlattı:
"Karadeniz dünyanın en genç denizi olmasına rağmen kirliliğiyle alarm veriyor. Karadeniz türlerin geçişi açısından çok çok önemli bir konumda. Akdeniz hızla fakirleşirken, oradaki canlı türleri Karadeniz’e hızla geçiş yapıyor. Çünkü besini burada buluyorlar. Karadeniz’de fotoğraf çekmek zor, çünkü deniz şartları çok zor."
'KİRLETİRKEN BU GÜZELLİKLERİ DÜŞÜNSÜNLER'
Tahsin Ceylan, serginin amacının türleri tanıtırken korunmalarına da katkı sağlama bilincini geliştirmek olduğunu vurgulayarak, "Ülke insanımız denize,'‘bizim evin penceresinden deniz görünüyor’ gözüyle bakıyor. Hamsiyi sadece tabakta görüyorlar. Ama gerek hamsinin, gerek diğer balıkların serüveni apayrı bir olaydır. Dilerim ki bu sergi buna katkı sağlar" diye konuştu.
'DİPLERDEKİ SESSİZ DÜNYANIN SESİ'
Dünyada Kızıldeniz, Atlantik ve Pasifik okyanusları başta olmak üzere bir çok denizde su altı fotoğrafı çektiğini belirten Ceylan şöyle devam etti:
"Karadeniz, su altı zenginliği yönünden dünya ile kıyaslanmayacak kadar fakir. Ama zor olan da, bu fakirlik içinden bir zenginlik çıkarmaktır. Amacım diplerdeki sessiz dünyanın sesi, kulağı, gözü olmak. İnsanların bu denize bir şey atarken, kirletirken burada da bir canlının yaşadığını bilmelerini sağlamak."
Ceylan, serginin açılışının ardından Karadeniz’de çektiği su altı fotoğraflarından oluşan kitabını da imzaladı.
virahaber.com