Karadeniz'de 'Hamsi Tuzlama' zamanı

Karadeniz Bölgesi'nde sofraların vazgeçilmez lezzetlerinin başında gelen hamsinin salamurasının yapımına başlandı.

Karadeniz Bölgesi'nde sofraların vazgeçilmez lezzetlerinin başında gelen hamsinin salamurasının yapımına başlandı. Ordu'da balıkçılık yapan birçok kişi, tuzladıkları hamsiyi bidon büyüklüğüne göre 20 ile 50 lira arasında satışa sunuyor.Kentte 35 yıldır balıkçılık yapan Ayhan Güldüren, bu yıl hamsinin geçen yıla oranla fazla olmasıyla vatandaşların bol hamsi tükettiğini söyledi.

Bollaşan ve yağlanan hamsinin havaların da soğumasıyla salamurasının yapılmaya başlandığını belirten Güldüren, "Salamura olarak hazırladığımız hamsiyi bidonlarda satışa sunduk. Vatandaşlarımız tarafından oldukça ilgi görüyor" dedi.

Bidonun büyüklüğüne göre hamsi tuzlamasının fiyatının 20 ile 50 lira arasında değiştiğini anlatan Güldüren, şöyle konuştu: "Hamsi bol olunca fiyatı da düştü. Kilosu zaman zaman 2 liraya kadar düşen hamsiyi vatandaşlar da gönül rahatlığıyla tüketiyor. Kimi vatandaşımız tavasını kimi pilavını kimi de ızgarasını yapıyor. Kimi vatandaşlar ise yaz mevsiminde özlemini duyduğu hamsinin halk arasında 'tuzlaması' olarak bilinen salamurasını hazırlayıp ya da satın alarak saklamaya başladı.

Öncelikle balıkçılar tarafından kurulan bu tuzlama büyük bir titizlikle hazır gele getiriliyor. Daha sonra tezgahlara çıkarılarak satışa sunuluyor. Yaz ayı geldiğinde tuzlanmış hamsi afiyetle tüketiliyor."

Hamsi salamurası nasıl yapılıyor

Hamsi salamurasının yapılışını anlatan Gülderen, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Taze hamsi önce temizlenir, bol tuzlu suda yıkanır ve bu su güzelce akıtılır. Bu aşamadan sonra bir paket kalın tuzla hamsi harmanlanır. Bir süre harmanda kalan hamsinin bidona yerleştirilmesi işlemine geçilir. Bu sırada bidonun da dibine bir avuç tuz koyulmasıyla doldurma işlemi başlatılmış olur. Ardından tuzun üzerine de bir avuç hamsi koyulur. Bu işlem bidon dolana kadar devam eder. En son ise hamsiyle dolan bidona limon ve defne yaprağının ilavesi yapılıyor. Bu aşamalardan sonra bidonun ağzı sıkıca kapatılır ve böylelikle hazır hale getirilir."

Güldüren, bir yıl depo ömrü bulunan salamuranın bozulmaması için güneş almayan yerlerde saklanması gerektiğini sözlerine ekledi. Balıkçı Mustafa Memiş ise hamsi tuzlamasına Karadeniz'de yaşayan vatandaşların yanı sıra başka yörelerdeki gurbetçiler ve yurt dışında yaşayanların da ilgi gösterdiğini belirterek, "Hemen hemen her gün il dışına gönderiyoruz, çok ilgi görüyor, yetiştiremediğimiz anlar oluyor" dedi.

virahaber.com

BALIKÇILIK Haberleri

Karadeniz'de Kefal Bereketi Yaşanıyor
Hamsi Bir Haftada 50 lira Birden Düştü: Rağbet Arttı
Tokat'ın Somonları Karadeniz'de Büyüyüp Dünya Sofralarına Ulaşıyor
Karabigalı Balıkçı Nesli Tükenmekte Olan Mersin Balığı Yakaladı
Zonguldak'ta Kilosu 75 Liradan Satılan İstavrite Rağbet