Karadeniz sularında yaşayan 161 balık türünden 59’u yok olmuş durumda, kalan türler ise büyük tehdit altında.
En büyük tehlikeler aşırı avlanma ve kirlilik
Deniz Temiz Derneği temsilcisi Osman Siral Tezer, acilen önlem alınmaması halinde var olan türlerin de ciddi yok olma tehlikesi yaşadığını, Karadeniz’in can çekiştiğini belirtti. Deniz canlılarının karşısındaki en büyük tehdit ise aşırı ve bilinçsiz avlanma ile Karadeniz’e dökülen akarsuların oluşturduğu kirlilik.
Kirliliğin ve balık neslinin azalmasının nedenleri
Tezel, Karadeniz’i kirleten ve balık neslini azaltan faktörleri üç grupta özetledi. Birinci olarak, gemiler aracılığıyla transfer olan bazı denizanası türlerinin balık yumurtaları ve hamsi ile beslenmesi. İkinci olarak, aşırı avlanma, trolle avlanma, kum midyesi için yapılan dip taramaları. Üçüncü son olarak ise kirlilik ve kimyasal atıklar.
Köpek balıklarının da nesli tükeniyor
Su altı dalış uzmanı Volkan Demircioğlu ise, konuşmasında 38 yıllık milli bir dalgıç olarak denizde bazı türleri hiç görmediğini, çoktan neslinin tükendiğini belirterek, bilinçsiz yapılan avlanmanın balık neslinin tükenmesinde önemli rol oynadığının altını çizdi. Çok zor üreyen ve ancak temiz denizlerde yaşayabilen köpek balıklarının bile avlanmamalarına rağmen, balıkçıların bilinçsizce ağlarına takılmaları yüzünden yok olmayla yüz yüze kaldıklarını ifade ederek, Uzakdoğu pazarına kuyruk ve solungaçlarının satılması yüzünden bu türün de tükenme noktasına geldiğini söyledi.
ViraHaber.com