Kaplumbağalar ağ kurbanı oldu

Mersin'de 3'ü Caretta Caretta, 4'ü de Chelonia Mydas türü 7 deniz kaplumbağası, balıkçı ağlarına takılarak öldü.

Mersin'in Erdemli ilçesi Kızkalesi beldesi açıklarında bir balıkçı ağına takılı halde bulunan deniz kaplumbağalarının bulundukları yerden çıkarılması için balık adamlar, yaklaşık 4 saat mücadele etti.

40 metre derinlikteki kaplumbağalar, makaralı vinç yardımıyla balıkçı teknesine konularak sahile getirildi. Mersin Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim görevlileri, ağlara takılan kaplumbağaların boğularak öldüklerini tespit etti. Olaydan sora Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bağlı ekipler de kıyıya 20 metre mesafede ağ atan balıkçıyı tespit etmek için çalışma başlattı.

Mersin Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Serap Ergene, yaptıkları incelemede, deniz kaplumbağalarının balıkçı ağına takıldıktan sonra boğularak öldüklerini tespit ettiklerini belirterek, "Balıkçılık faaliyetleri nedeniyle denize serilen ağlar, bu hayvanların ölümüne neden oluyor. Özelikle üreme mevsiminde olduğumuz şu dönemler, bu canlıların kıyıya yaklaştıkları dönemlerdir. Devam eden balıkçılık faaliyetleri maalesef bu canlıların hayatını tehlikeye sokuyor.

Bugün 7 ergin kaplumbağanın ölüsü ile karşı karşıyayız. Ergin hale gelmeleri çok zor olduğu için bu canlıların ergin olarak ölmeleri bizim için inanılmaz derecede dehşet verici bir olay. Balıkçılık faaliyetlerinin düzenlenmesi ve gerekli önlemlerin alınması gerekiyor. Özellikle sahile yakın avcılığın önlenmesi gerekir" dedi.

Öte yandan deniz kaplumbağalarının üreme alanlarında İl Çevre ve Orman Müdürü Ökkeş Bahadır ile birlikte inceleme yapan Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ise, Caretta Carettaların Türkiye'deki doğal yumurtlama alanlarından birinin burada olmasının, Mersin için ayrı bir zenginlik olduğunu ifade ederek, varlıklarıyla doğal hayatın zenginliği olan deniz kaplumbağalarının korunması gerektiğini kaydetti.

Bu anlamda yoğun bir çalışma içinde olduklarını dile getiren Güzeloğlu, "Yumurtlama ve yavruların yumurtadan çıkma süresince titiz bir çalışma sergiliyoruz. Caretta Carettaların hem nesillerinin sürdürülmesi hem de üreme alanlarının Mersin'de bulunması, bize ayrı bir sorumluluk yüklüyor" diye konuştu.

 

İnternethaber

GÜNCEL Haberleri

Ege ve Akdeniz'de Balıkçılığı İzleme Çalışmaları Muğla'da Devam Ediyor
Bodrum-Kaş Arası Denizlerde Fırtına Uyarısı
Türkiye’nin En Büyük Balıkçı Barınağının Yüzde 70'i Tamamlandı
Deprem Bölgesinde Görevini Tamamlayan Yaşam Gemisi Yalova'da Bakıma Alındı
Ege Denizi İçin "Sarı" Uyarı