"Kapitalizm bugün tek ayak üzerinde duruyor"

"Kapitalizm bugün tek ayak üzerinde duruyor" diyen Muhammed Yunus’un sözleri 17.İnsan Kaynakları Zirvesinin gündemine yerleşti. O halde diğer ayağı da siz oluşturmalısınız.

MCT Danışmanlık'ın geleneksel olarak düzenlediği İnsan Kaynakları Zirvesi'nin 17'ncisi 15-16 Şubat 2012 tarihlerinde Lütfü Kırdar Kongre Merkezinde gerçekleşti.
"Dönüşüm Zamanı! Yenilenmeye ve Büyümeye Hazır Mısınız?" Teması ile gerçekleşen zirve, tüm dünyadan yönetim ve insan kaynakları otoritelerini bir araya getirerek dünyada yaşanan büyük değişimi yakın mercek altına aldı.

Zirvenin açılışını,MCT Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Alper Utku ve MCT Danışmanlık Yöneticisi Didem Gürcüoğlu birlikte yaptı.
‘’Yönetim,Semboller, Kâr ve Ürün, Müşteri Odaklılık, İnovasyon, Sürekli Büyüme, Liderlik ve Koçluk’’ kavramlarının ele alındığı zirvede Christopher Meyer,Türkiye’nin takip eden değil takip edilen ülke olmasının önemine değindi.

Küresel Ekonomi Uzmanı Christopher Meyer'in "Küresel Ekonominin Geleceği" başlıklı konuşmasında,ABD ülkeleri gibi gelişmiş ekonomilerin Batı tarzı kapitalizm düzeninin değiştiğini ifade etti.
Standing on The Sun kitabından alıntıları paylaşan Meyer sözlerine şöyle devam etti;
2000 yılında dünya ekonomisinin %75'ini etkileyen gelişmiş ekonomiler, 2050'ye gelindiğinde dünya ekonomisinin yalnızca %32'sini etkileyebilecek.
Bu süreçte aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 11 gelişen ülkenin dalga dalga büyüyeceğini söyleyen Meyer,
batı tarzı kapitalizmin kendisine yeni modeller aradığını belirtti.

İlk Mikro Krediyi kendi cebinden veren Muhammed Yunus, Mikro Kredi projeleriyle tüm dünyada başta kadınlar olmak üzere birçok insanın yoksullukla mücadeleden galip çıktığını ve bu çalışmaların kendisine 2006 yılı Nobel Barış Ödülü'nü kazandırdığını ifade ederek sözlerine şöyle devam etti;
‘’Yoksulluğun suçu yoksul insanlar değil, bizleriz.
Yoksullukla mücadelede ve kalkınmada tamamen farklı girişimlere ihtiyaç var.
Yoksulluğun arkasındaki sorunun kaynak dağıtımından ziyade toplumların yoksul insanlara yeterli hareket alanı bırakmamasıdır.Neden yoksulluk, sorusunun yanıtını yoksullarda aramayın, kendinizde arayın.
Kapitalist sistemler tüm insanları para kazanmaya odaklı yaratıklar olarak görüyor ve daha fazla para kazanan insanı daha mutlu bir sınıfa yerleştiriyor.’’

"Biz tek boyutlu insanlar değiliz" diyen Yunus, dünyanın tamamen para merkezli, hatta para ile zehirlenmiş olduğunun altını çizdi. "Borç , finans, gıda ve çevre krizleri birbirinden ayrı değil, aslında hepsi aynı krizin yansımaları" ifadesini kullanan Nobel Ödüllü akademisyen, dünyada iki çeşit iş olduğunu, bunlardan birincisinin para kazanılan ikincisinin ise başkalarının sorunlarını çözmeye odaklı iş olduğunu kaydetti.

Başkalarının sorunlarını çözmeye odaklı şirketlerin sayısının bir hayli fazla olduğunu söyleyen Muhammed Yunus, vakıfların sürdürülebilir olmadığını fakat "Sosyal Girişimcilik" temelli şirketlerin başkalarının sorunlarını çözmeyi sürekli hale getirebildiklerini ifade etti.
"Kapitalizm bugün tek ayak üzerinde duruyor" diyen Yunus, "Diğer ayağı siz oluşturmalısınız, imkânlı olan ile imkânsız arasındaki aralık gitgide kapanıyor, sosyal girişimciliğe inanın" diyerek sözlerini noktaladı.

 Perihan USTA
Teknoloji & Yönetim Danışman/Eğitim Uzmanı
 

GÜNCEL Haberleri

Ege ve Akdeniz'de Balıkçılığı İzleme Çalışmaları Muğla'da Devam Ediyor
Bodrum-Kaş Arası Denizlerde Fırtına Uyarısı
Türkiye’nin En Büyük Balıkçı Barınağının Yüzde 70'i Tamamlandı
Deprem Bölgesinde Görevini Tamamlayan Yaşam Gemisi Yalova'da Bakıma Alındı
Ege Denizi İçin "Sarı" Uyarı