Kapasite artırımı için İkizderelilere fikirlerini sordu

Zorlu Enerji Grubu, İkizdere’de faaliyette olan İkizdere Hidroelektrik Santrali’nin kapasitesini 18,6 MWm’den 78 MWm’ye yükseltmek için başlattığı süreçte, yöre halkı yerel yönetimler ve bilim insanlarıyla görüş alışverişinde bulunmak üzere bir araya geli

Zorlu Enerji Grubu Başkanı Murat Sungur Bursa, gerek yeni yatırımlar, gerekse mevcut işletmelerdeki elektrik üretim faaliyetlerinde yöre halkının görüşlerinin büyük önem taşıdığını belirterek, kapasite artırımına yönelik bu yeni yatırımı da aynı hassasiyetle ele alacaklarını kaydetti. Zorlu Enerji Grubu’nun tüm yatırımlarında katılımcı, çevreye ve yerel değerlere saygılı bir iş anlayışına sahip olduğunu ifade eden Bursa, “akarsular, doğal yaşlı ormanlar, yaban hayatı, endemik canlı türleri ve özgün yayla kültürü gibi önemli çevre değerlerine sahip İkizdere Vadisi’nde yöre halkının hidroelektrik santral projelerine yaklaşımını öğrenmenin, çalışmalarımızı çok daha doğru ve sağlıklı yönlendireceğini düşünüyoruz” dedi.

Murat Sungur Bursa, bir yatırım kararı alınmadan önce yöre halkını, sivil toplum örgütlerini ve yerel yönetimleri şeffaf bir şekilde bilgilendirerek karşılıklı görüş alışverişi sağlanmasının büyük önem taşıdığını söyledi. Murat Sungur Bursa, Zorlu Enerji’nin 1961’den bu yana elektrik üreten mevcut santralin bulunduğu bölgedeki su potansiyelini verimli ve çevreci şekilde değerlendirmeyi amaçlayan kapasite artırımına ilgili tüm paydaşlarla beraber karar vereceklerini kaydetti ve sözlerine şöyle devam etti: “Ekosistemin aklı yok, dili yok, avukatı yok. Onu koruyacak olan bizleriz. Rizeliler, İkizdereliler, uzmanlar, sivil toplum kuruluşları, meslek odaları ve geniş bir paydaş kitlesiyle birebir yürüteceğimiz görüşmelerde yeni bir yatırımın ekolojik, sosyal ve ekonomik boyutlarını hep beraber masaya yatırmak istiyoruz. Hem çevresel hem de sosyal açıdan yöre insanının kaygılarını doğru analiz edebilmek amacıyla kurulan ekibi sosyoloji, çevre, orman, kırsal kalkınma gibi farklı disiplinlerden uzmanlar oluşturuyor. Çalışmalar sonunda ortaya koymayı hedeflediğimiz ‘Paydaş Katılım Planı’ ile enerji sektörüne örnek olacak, diyalog eksikliğini ortadan kaldırarak karşılıklı bilgi ve görüş alışverişine dayanan yenilikçi bir iş modeli geliştirme yolunda önemli bir adım atmış olacağımıza inanıyoruz.”

Görüşmeler 3 Ocak 2012 tarihinde Rize’de başladı. Rize’de mülki erkan, yerel yöneticiler, çeşitli kamu ve özel kuruluşlar ile sivil toplum kuruluşlarının yetkilileriyle görüşmeler yapıldı. İkizdere’de de yerel halk ve yetkililerle görüşüldükten sonra belirlenen diğer paydaşların da içerisinde olduğu geniş bir grupla Trabzon, Ankara ve İstanbul’da 100’den fazla görüşme yapılacak.

Zorlu Enerji, 1961 yılından bu yana faaliyet gösteren İkizdere HES’in 30 yıllık işletme hakkını 2008 yılında gerçekleştirilen ADÜAŞ ihalesi ile devralmıştı. Bu tarihten itibaren geçen üç yıl içinde santralin iyileştirilmesi ve ömrünün uzatılması yönünde bir dizi çalışma yürüttü ve İkizdere’ye bırakılan suyun düzenli ölçümünü sağlayan bir sistem kurdu. Yüzeysel akışın düzenli olarak izlendiği yeni sistem, mevsimsel koşullar da takip edilerek nehir habitatındaki canlı yaşamının ihtiyacı kadar suyun dere yatağına bırakılmasını sağlıyor. Zorlu Enerji, İkizdere’deki doğal hayatın ve ekosistem dengesinin korunması için can suyu konusunda azami dikkat göstermektedir.

virahaber.com

GÜNCEL Haberleri

Gemlik Körfezi'nde Müsilaj Kabusu...Balıkçılar Denize Açılamadı
Karaman'da 50 Yıllık Su İhtiyacı İçin Yapılan Baraj Kurudu
Yalova'nın Dış Ticaret Hacmi 4 Yılda 2 Kat Arttı
"Al Da Gel" Teknesiyle Denize Açıldılar 2 Ton Lüferi Alıp Geldiler
Kaçak Balık Avcılığıyla Mücadele Sürüyor