Kanal İstanbul’un detayları netleşiyor

Kanal İstanbul projesinin ihalesi en erken gelecek yılın ikinci yarısında yapılacak. Tamamlanan çalışmalarla gemi büyüklüğüne göre kanal genişliği 600 metreyi bulabilecek.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Kanal İstanbul için çalışmaları hızlandırdı. Projenin etüt çalışmaları belli bir aşamaya geldi. Etüt için kanalın geçeceği bölgede yoğun bir faaliyet yürütülüyor. Bu çalışmanın, gelecek yılın ilk yarısında tamamlanması hedefleniyor. Projenin yapım ihalesinin en erken yılın ikinci yarısında yapılabileceği hesaplanıyor.

Ulaştırma Bakanlığı’nın 3 Temmuz’da imzaladığı sözleşme uyarınca Kanal İstanbul’un güzergâhında yapılan etüt çalışmaları belli bir aşamaya geldi. Bu çerçevede 162 zemin sondajından önemli bir bölümü tamamlandı. Karadeniz, Marmara ve Ege denizlerindeki su hidrodinamiği ve akış rejimleri incelendi. Ekolojik, çevresel ve mühendislik ÇED etki analizine yönelik bazı değerlendirmeler yapıldı. Etüt sürecinin yılın ilk yarısında her yönüyle tamamlanması bekleniyor.

RAPOR HAZIRLANACAK

Bu çalışmaların tamamlanmasının ardından fizibilite raporu hazırlanacak. Kamulaştırma sürecine ilişkin ayrıntılar belirlenecek. Projenin yapım işleri için ihale dosyaları hazırlanacak. Bu aşamada, ihalede geçerli olacak finansman modeli belirlenecek. Yap-işlet (Yİ) ya da yap-işletdevret (YİD) modellerinden biri tercih edilecek. Projenin ihalesinin en erken yılın ikinci yarısında yapılabileceği belirtiliyor.

GEMİ BÜYÜKLÜĞÜ

Kanal, Karadeniz ile Marmara arasında yaklaşık 43 kilometre uzunluğunda olacak. Kanalın girişi için Karadeniz’de üçüncü havalimanının batısı öngörülüyor. Marmara’da Küçükçekmece Gölü’nün bulunduğu bölgede son bulacak.

Kanalın genişliği için de çalışma yapılıyor. Gemi büyüklüğüne göre kanalın genişliğinin 500, hatta 600 metreyi bulabileceği belirtiliyor. Kaynaklar, bu konuda bazı çalışmaların söz konusu olduğunu belirterek, “Kanalı kullanacak gemilere ilişkin alternatifli bir çalışma söz konusu. Bu konuda son kararı siyasi irade verecek” dedi.

ÇİNLİLER İHALEYİ BEKLİYOR

Bu arada  daha önce açıklanan güzergahın etüdü için sondajı biten projenin, yap-işlet-devret modeliyle yürütülmesi amacıyla Çinli şirketlerle görüşme yapıldı.

Konsorsiyum şeklinde yapılması düşünülen projenin, çevre dokusu, konut, ticaret, kamuya terkedilecek alanlar ve diğer ihtiyaçlarla ilgili tüm teknik çalışmalar da sona erdi. 1/5000 ve 1/1000'lik imar planları da tamamlanan projenin ihalesine de yakın bir tarihte çıkılacağı öğrenildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinatörlüğünde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, TOKİ ve diğer bakanlık birimlerinden uzmanların aylar süren çalışmaları neticesinde, coğrafi ve ekolojik dengeyi etkilemeyecek bir çözüm üzerinde uzlaşma sağlandı. Deprem ve doğal afetlere ilişkin hassasiyetlerin azami seviyede tutulduğu etüt çalışmalarında 162 noktada zemin sondaj çalışması yapıldı.

Marmara ve Karadeniz'i birbirine bağlayacak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da 2018 yılbaşını işaret ettiği proje için kamu kurumları, belediyeler ve uzman teknik heyetlerin yaptıkları çalışmalar neticesinde, güzergâh üzerinde deprem, doğal afet ve ekolojik dengeyi etkileyecek unsurlar masaya yatırıldı. Kanalın yapımı ve sonrasında oluşacak etkiler gözönüne alınarak yerleşim ve ticari hareketlilikler planlandı. TOKİ eliyle oluşturulacak yeni yerleşim alanlarında hangi fonksiyonların yer alacağı belirlendi. Nihai plan çalışmaları sona eren Kanal İstanbul projesinin ihale takvimiyle ilgili detaylar önümüzdeki günlerde netleşecek.

Vira Haber

GÜNCEL Haberleri

İstanbul'da Lodos Nedeniyle Dalgalar Oluştu, Kimisi Fotoğrafladı Kimisi Kaçtı
Dev Dalgalar Sahilleri Dövüyor
Bu Kış, MSC Sinfonia ile Konforlu Kruvaziyer Seyahati Türkiye’de
Denizcilerden Yıpranma Hakkı İçin Çağrı: "Yıprandığımızı Anlatamıyoruz Çünkü Ölüyoruz"
Türkiye Kıyılarında Sadece 120 Tane Kaldı, Yuvalarında Takipleri Yapılıyor