Kanal İstanbul'da önce köprüler yapılacak, sonra kanal kazılacak

Kanal İstanbul'a toplam 5 milyar liralık 6 ayrı köprü yapılacak. 'Geçiş ücreti' alınmayacak olan köprülerin maliyeti bütçeden. Kanalın nasıl inşa edileceği de ortaya çıktı.

Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan, Kanal İstanbul Projesi kapsamında kanalın üzerine Boğaz köprüleri standardında 6 ayrı köprü yapacaklarını belirterek, bu köprülerin yatırım tutarının 5 milyar TL olacağını açıkladı. Habertürk’ün haberine göre Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan, Kanal İstanbul Projesi kapsamında yapılacak köprü çalışmalarının ayrıntılarını anlattı. Turhan, şunları kaydetti:

ÖNCE KÖPRÜ SONRA KANAL KAZISI:

Kanal İstanbul'u yeni bir Boğaz kabul edersek, mevcut yolların hepsinin yeni Boğaz köprüleri ile kanalın üzerinden devam etmesi lazım. Karayollarının devamı olarak 4 köprü yapacağız. D100, TEM, TEM'in yan yolları ve D20 karayolların uzantısı olacak. 2 köprü de Büyükşehir'e ait yollarının devamı olacak. Büyükşehir Belediyesi'nin imar yollarını da biz üstleneceğiz. Yolların kesintisiz hizmet vermesi için önce köprüler yapılacak, sonra kanal kazılacak. Kanal varmış gibi köprü yapacağız. Yollar kanal üzerinde hizmet vermeye devam edecek.

BOĞAZ KÖPRÜSÜ STANDARDINDA:

Kanal İstanbul üzerine yapılacak köprüler, uluslararası köprü standardında olacak. Uluslararası deniz trafiğine uygun olarak köprülerin su seviyesinden yüksekliği 60 metre olacak. Bizim Boğaz köprüleri de 65 metre yükseklikte. Viyadüklerle köprülerin bu yüksekliğe ulaşması sağlanacak.

EĞİK KABLOLU KÖPRÜ OLACAK:

Bu köprülerin maliyeti yaklaşık 5 milyar TL olacak. Maliyet tamamen milli bütçeden karşılanacak. Tasarım ise 'cable stayed' denen 'eğik gergin kablolu' tekniğiyle yapılacak. Asma köprü değil, eğik kablolu köprü olacak. Bu tasarım daha az maliyetli oluyor. Asma köprüde ana kablo ve askı halatları maliyeti yükselten bir etken. Kanal İstanbul için ABD'deki Kentucky Louisville Downtown Köprüsü'ndeki yöntem kullanılacak

'İHALEYE ÇIKMAYA HAZIRIZ'

Her bir köprünün ihalesinin ayrı ayrı planlandığını söyleyen Cahit Turhan, "Böyle büyük bir işi tek firmanın üstlenmesi zor. Köprü üzerinden geçiş ücreti almayacağız. Mevcut yolların devamı gibi olacak. Şu anda kanalın şehir planlarına işlenmesini bekliyoruz. İhale etme yetkisini aldık ama yer teslimi için plana ihtiyacımız var. Planlar onaylanır onaylanmaz ihaleye çıkacak durumdayız. Hemen köprülerin yapılması lazım ki kanalın inşaatı gecikmesin" dedi.

KÜÇÜKÇEKMECE - ARNAVUTKÖY ARASI

Kanal İstanbul projesi, güneyde Küçükçekmece Gölü'nden başlayacak ve kuzeyde Arnavutköy'de bitecek. Kuzeyde, kanalın çıkışı Terkos Gölü'nün doğusunda olacak. 43 kilometre uzunluğundaki kanalın genişliği 400 metre derinliği de 25 metre olacak.

KÖPRÜYE BİTİŞİK BİR DE TREN YOLU YAPILACAK

Köprülerin yapım işinin, ihaleden 2 yıl sonra tamamlanacağını kaydeden Turhan, "HalkalıÇatalca arasında İstanbul'dan Avrupa'ya giden hat var. Bu tren hattı için ayrı bir köprü yapacağız ancak bu demiryolu köprüsü, 6 köprüden birine bitişik olacak" dedi.

GÜNCEL Haberleri

Samsun’dan 62,4 Milyon dolar ve 18 Milyon Euroluk Hayvansal Ürün İhracatı
Şehit Mustafa Emanetoğlu'nun Adını Deniz Polisi Teknesinde Yaşatılacak
Tüpraş İzmit Rafineride Patlama: 8 Yaralı
DFDS’ten Stratejik Atılım: İtalya ve Mısır Arasında Yeni Hat Açıldı
ERKPORT, Yalova Limanı’nda 8000 Araçlık Otomotiv Terminali ve PDI Merkezi Kurdu