Kalyon LNG terminal gemisi alıyor

Kalyon Holding yenilenebilir enerjiye odaklandı. Enerji Grup Başkanı Ata, yeni bir yüzer LNG terminal gemisi (FSRU) alacaklarını ve bunu yurtiçi ve dışında kullanacaklarını söyledi.

Başta yenilenebilir olmak üzere enerjinin her alanıyla ilgilendiklerini söyleyen Kalyon Holding Enerji Grup Başkanı Ata, “Güneş ve rüzgâr santrali yatırımlarıyla büyüyeceğiz” dedi

Kalyon Holding Enerji Grup Başkanı Dr. Murtaza Ata, yenilenebilir başta olmak üzere enerjinin her alanıyla ilgilendiklerini söyledi. 2040'larda Türkiye'nin elektriğinin büyük bölümünü güneşten karşılayabileceğini söyleyen Ata, "O yüzden biz de güneş teknolojisinde daha fazla yatırım yapmaya hazırız. Hedefimiz güneş ve rüzgâr santral yatırımlarıyla büyümeye devam etmek, tabii bunların teknolojilerinin yurtiçinde üretilmesini sağlayarak" dedi.

HAFRİYAT ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Türkiye'nin ilk yerli entegre güneş paneli üretim tesisi için hafriyat çalışmalarına başladıklarını vurgulayan Ata, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın uygun göreceği bir tarihte temel atma töreni için hazır olacaklarını söyledi. Ata, Kalyon-Türkerler-Siemens konsorsiyumu olarak kazandıkları rüzgâr YEKA kapsamındaki türbin fabrikasını Siemens'in kuracağını belirterek, fabrikanın maliyetinin ise 50-60 milyon euro seviyesinde olacağını söyledi. Özellikle çatılara mikro güneş santrali kurulumu konusundaki düzenlemeyi heyecanla beklediklerini aktaran Ata, Türkiye'de güneş teknolojilerinin üretilmesi için asıl önemli olanın hücre olduğuna dikkati çekti.

AR-GE TÜRKİYE'NİN GELECEĞİ

Ata, güneş enerjisinde teknolojilerin 10 yılda tamamen değiştiğini ve Türkiye'nin de gelecek 5 yıl içinde teknoloji konusunda önemli bir aşama kaydedeceğini ifade etti. Teknoloji geliştirilmesi için YEKA şartnameleri kapsamında kurulacak Ar-Ge merkezlerinde en az 100'er mühendis çalışacağını ve bu mühendislerin yüzde 90'ının Türk olacağını vurgulayan Ata, şunları söyledi: "En az 10 yıl süreyle Ar-Ge yapmak zorundayız. Ar-Ge merkezinde teknoloji üretilecek, fabrikada uygulanacak. Dolayısıyla geliştirdiğimiz ve kullanacağımız teknolojinin demode kalma riski yok. Zaten teknoloji sürekli geliştiği için de maliyetler bu kadar düştü. Bugün 1.2 milyar dolara kurduğumuz fabrikayı 10 yıl önce 5 milyar dolara kurardık. O yüzden Ar-Ge tesisleri Türkiye'nin geleceğini kurtarıyor." Ata, YEKA projesinin olmaması durumunda 6 bin 500 megavatlık lisanssız güneş santrali kapasitesi için Çin'den kalitesiz paneller geleceğini, bununla ekonomiye herhangi bir katkıda bulunulamayacağına dikkati çekti.

YENİ YARIŞMALARA GİRMEYE HAZIRIZ

Kalyon Enerji olarak yeni yarışmalara gireceklerini anlatan Murtaza Ata, şunları söyledi: "Kazanabileceğimiz noktaya kadar indiğimizde bizde kalırsa niyetimiz var tabii ki ama sonuçta biz yatırımcıyız ve yatırımda önemli olan da kârlılıktır. Kârlı olacağını düşündüğümüz seviyelerde rakamlar oluşursa yeni projeler almak isteriz. Yeni yarışmalara girip rüzgâr ve güneşte daha yüksek kapasitelere ulaşmayı planlıyoruz."

FSRU'DA HADEF BÜTÜN DÜNYA

Ata, yeni bir yüzer LNG terminal gemisi (FSRU) alacaklarını ve bunu yurtiçi ve dışında kullanacaklarını söyledi. FSRU pazarının potansiyelinin çok yüksek olduğunu dile getiren Ata, şunları söyledi: "Önümüzdeki 5 yılda dünya genelinde planlanan FSRU proje sayısı 20'nin üzerinde. Biz bu işi Aliağa'daki tecrübemiz sayesinde öğrendik. Bir gemi daha alıp yurt dışında kullanabiliriz. FSRU'da hedef bütün dünya, her yere gidebilirsiniz."

Vira Haber

ENERJİ Haberleri

Marmara Ereğlisi LNG Terminali Enerji Arzı İçin Mesai Yapıyor
Türkiye Stratejik FSRU Tesisleriyle Adından Bahsettiriyor
Brent Petrolün Varil Fiyatı Ne Kadar Oldu
Keşiflerin Fatih'i Karadeniz'de Sondaja Devam Ediyor
‘Rüzgar Santralleri Orta Anadolu'ya Yayılmaya Başlıyor’