Kalkavan: 'Gemi inşada sipariş alamıyoruz'

Deniz Ticaret Odası Ekim ayı Olağan Meclis toplantısında konuşan DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, ilk defa denizcilik sektörünün kendisine ait olmayan kriz bir yaşadığını söyledi.

Deniz Ticaret Odası Ekim ayı Olağan Meclis toplantısı dün yapıldı. Sektörel görüşmelerin ele alındığı toplantıya, BDDK eski Başkanı Tevfik Bilgin de katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu yaptı. Türkiye’nin son 10 yılda denizcilik alanında çok önemli gelişmeler kaydettiğini ve Türkiye’nin dünyada denizcilik sektöründe ilk 10 arasına  girdiğini söyledi. Kaptanoğlu son yıllarda da balıkçılığın, deniz turizminin ve gemi inşanın adından söz ettirdiğini belirterek “Türkiye’de gemi inşa sanayi yüzde 15’den yüzde 100’e çıkmıştır” dedi.
 
Türkiye’nin yaşadığı bu gelişmelere karşın denizcilik sektörüne karşı ilgisiz kalınmasına çok şaşıran Kaptanoğlu, “Türkiye denizci ülke hedefinden vazgeçmemeli. Hükümetin tedbirler alması gerekiyor. Güçlü hükümete bu yakışır. Bugüne kadar dayanabildiğimiz kadar dayandık. Kendi yağımızda kavrulduk. Ancak üzücü duruma düşen arkadaşlarımız var” diyerek sektörde iflasa düşenlerin bulunduğuna dikkat çekti.

Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu konuşmasında, tersanelerde gelecekte yaşanabilecek tehlikelere karşı şimdiden önlem alınmasını isteyerek  bir tehlikeye de dikkat çekti. Tüm dünyayı etkisi altına alan kriz döneminde tersanelerde kalifiye işgücünün kaybolduğunu açıklayan Kaptanoğlu, “Tersaneler çalışmaya devam etmediği sürece yaşanacak bir sıkıntı var. Tamir-bakım işi alan arkadaşlar artık çalışacak taşeron firma bulamıyor. İşler açıldığı zaman bir de bu sorunumuz olacak. Elimizdeki kalifiye elamanları kaybediyoruz” dedi ve hükümetin 2013 bütçesinde tersanelerle ilgili teşviklere yeterince yer vermesi gerektiğini söyledi.

ÖNCE GÜNDEMİ DEĞERLENDİRDİ

Cengiz Kaptanoğlu’ndan sonra kürsüye gelen Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan konuşmasına Türkiye gündemini değerlendirerek başladı ve son günlerde ülkemizde yaşanan terör saldırılarında şehit düşenler için çok üzüldüklerini söyledi.  Konuşmasında Suriye ile Türkiye arasında yaşanan gerginliğe de değinen Kalkavan, ayrıca Fenerbahçe futbolcusu, Alex’in böyle bir uğurlamayı hak etmediğini söyledi.

BULKERLER ZORDA

 Türkiye gündeminin değerlendirmesinin ardından sözü denizcilik sektörüne getiren DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan,  “4 senedir eylül 15 den itibaren ekonomik krizini etkilemiş olduğu bir krizle baş başayız. Dünyada çok uzun zamandır ilk defa denizcilik kendi krizine girmeden ekonomik krizin arkasından krize sürüklendi. Hayırlı mı oldu hayırsız mı oldu. Bunun sonunda göreceğiz. Ama bir hayırlı oldu diyenlerden bir tanesiyim. Yani kriz oldu da nasıl hayırlı oldu. Eğer dünya ekonomik kriz olmasaydı çok daha büyük denizcilik krizi olacaktı. Bu yaşadığımız denizcilik krizi yeteri kadar büyük değil mi büyük ama yaşı küçük olanlar hatırlamayabilir ama dünya tarihinin en büyük denizcilik krizi 82/86 arasındaki krizdir o zaman tankerler bulkerler Yunanistan da bir tabir vardır. Tire de ki yan yana park etmiş gemilerden neredeyse gemilerin üstünden adalara geçebilirdiniz. O derece büyük bir krizdi” dedi.

Sektörde özellikle gemi inşa bölümünün büyük bir kriz yaşadığını belirten Kalkavan  kimyasal tankerlerin krizden çok fazla etkilendiğini, buna karşılık bulkerlerin krizden fazla etkilenmediğini söyledi.

Kalkavan sözlerine şöyle devam etti: “Kriz içinde baktığımızda son 8 olayı hariç bulkerler iyi bir performans çizdiler. Göreceli olarak yine ama hep uyarıyordum söylüyordum bu benim düşüncem dikkate alırsınız almazsınız bu şimdi Alex gibi oynamak zorundasınız bulkerler. Türk Ticaret Filosunda ağırlık bulkerlerdi ama bulkerler için kriz yeni başladı. Ve bizim ön görümüz bu sene,  gelecek sene eğer çok çok anormal bir şey olmaz ise bulkerlerin karın geri dönmesi çok zor görünüyor”

Çok büyük gemilerin hurdaya gittiğine de işaret eden DTO Başkanı Metin Kalkavan bulkerler için bu yıl ve gelecek yılın zor bir yıl olacağı kaygısını taşıdığını söyledi.

Kalkavan sözlerine şöyle devam etti: Geldiğimiz büyük tehlike şu dünya ekonomisi istenildiği kadar büyümedi o sebepten bu sebepten Avrupa Birliği şu bu ama tüketici güveni geri gelmedi, siyasi belli problemler var,  ama sonuçta dünya ekonomisi özellikle bulkerlerdeki normal bir gidiş 2009/2010 gene bir siparişe sebebiyet verdi. Bu sipariş daha çok fırsatçı sipariş diyelim. Bu günde bu diğer sektörlerde görülüyor yani 50’ye aldığınız gemi 30’a düşmüş, 40’a düşmüş.

Sektörde nakit parası olanların iyi para kazanabileceğini ancak kredi ile iş yapanların  riskli duruma düşeceklerine vurgu yapan Metin Kalkavan  “Bunun sebebi çok açık. Bir tarafından sipariş gelmiyor, bir taraftan tezgahlar boşalıyor. Bir taraftan devlet destekleri süren ülkeler var ve bunların başında Çin ve Kore var Japonya’da dahil. Bu 3 ülke zaten dünyanın yüzde 85’ini yapıyor gemi inşada” dedi.

Özel siparişlerin dışında rekabet alanına girilmesinin kendisi açısından riskli olduğunu  söyleyen Kalkavan “5 sene önce 60 milyon olan bugün 22 milyonlara indi. Bunun malzeme fiyatını koyduğunuzda çelik fiyatını koyduğunuzda aynı tadı bulamıyorsunuz” diye konuştu.

Konuşmasında geçtiğimiz hafta 2012-2013 eğitim yılına başlayan Piri Reis Üniversitesi’ne de değinen  DTO Başkanı Metin Kalkavan yeşil sertifikalı ilk meslek üniversitesi olan Piri Reis Üniversitesinin dünyada en iyi denizcilik üniversiteleri arasında yer alacağını söyledi. İleride buradan yetişen genç nüfusun denizcilik sektörünü  temsil edeceğini söyleyen Kalkavan, DTO’nun bütün kazancının eğitime harcandığını belirtti.

AYDIN: ÖĞRETMEN AÇIĞI VAR

Deniz Ticaret Odası  Ekim ayı Olağan Meclis toplantısında söz alanlardan biri de DTO Meclis Üyesi Mahmut Aydın oldu. Konuşmasında eğitimi ön plana çıkaran Mahmut Aydın “Milli Eğitim bakanlığı 40 bin öğretmen aldı, ama bu öğretmenlerden sadece 19’u denizcilik alanında. Bunlardan 13’ü güverte, 4’ü makine öğretmeni, 1’i elektrik, 1’i ise su ürünleri öğretmeni” dedi. Aydın, denizcilik eğitimi veren eğitim kurumlarında öğretmen sıkıntısı yaşandığını, bu konuyla ilgili YÖK ile diyaloğa geçilmesi gerektiğini söyledi.

Son olarak kürsüye BDDK eski Başkanı Tevfik Bilgin çıktı. Bilgin konuşmasında, çalışma hayatından ve yaptığı işlerden bahsetti.

virahaber.com

Gemi & Yat İnşa Haberleri

Veventures Bir Yılda İkinci Konteyner Gemisini Filoya Ekledi
Pearl Naval Filosunu Genişletme Kararı Aldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yalova’da TCG Derya’nın Teslim Törenine Katılacak
Antalya Serbest Bölge, 24 Yılda 694 Lüks Yatı Suya İndirdi
Tersan Tersanesi Yeni Zelandalı Aurora Fisheries İle Kontrat İmzaladı