Kahraman Nusret'in 'Kızaktan Cepheye' öyküsü ilk defa Piri Reis Üniversitesi’nde gösterildi

Çanakkale Deniz Zaferi’nin 101. yılı nedeniyle Kahraman Nusret'in 'Kızaktan Cepheye' öyküsü belgeseli gösterildi.

Belgeselci ve Su Altı Araştırmacısı Saki Uğurlu; ÇANAKKALE Deniz Zaferi'nin 101'nci yıl dönümünde, Nusret Mayın Gemisi'nin şu ana kadar hiç yayınlanmadığı görüntüleri ilk defa akademik çevrelere duyurdu. Araştırmacı Saki Uğurlu, 'Kızaktan Cepheye' adıyla Nusret'in kahramanlık öyküsünü video haline getirdi.

Boğaza döşediği mayınlar ile Çanakkale Deniz Savaşı'nın kaderini değiştiren ve büyük bir kahramanlığın altına imza atan Nusret Mayın Gemisi'nin şu ana kadar hiç yayınlanmadığı görüntüleri özel bir arşivden çıktı. Araştırmacı ve belgeselci Saki Uğurlu, 1999 yılında tesadüfen rastladığı bir albümden bu görüntüleri çekerek video haline getirdi. Araştırmacı Saki Uğurlu, zamanın İktisat Vekaleti Deniz Fen Heyeti Azasından Makine Mühendisi Emekli Ön Yüzbaşı Şefik Cıva tarafından biraderi merhum emekli Ön Yüzbaşı Mehmet Ali'nin inşasına memur olduğu Nusret Mayın Gemisi'nin albümünün, Deniz Fabrikaları Fen Müdürlüğü arşivine hediye edildiğini belirterek, bu bilgi ve videoları görüntüleyerek belgeledi. Ardından da Nusret'in videolarını, 'Kızaktan Cepheye' adıyla video haline getirdi.

Panelde ayrıca, Araştırmacı Saki Uğurlu ise Nusret'in yanı sıra savaşta batırılan İngiliz Irresistible ve Majestic zırhlıların görüntüleriyle Çanakkale Denizaltı savaşları hakkında bilgi sundu.

Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Salih Murat Hatip, bu görüntüleri gördüğü zaman çok heyecanlandığını belirterek, "Şu ana kadar aslına sahip çıkamadığımız, dünyanın kaderini değiştiren Nusret Mayın Gemisi'nin en azından bu görüntülerinin elde olması ve muhafaza edilmesi çok büyük bir kazanç. Bu görüntülerin, üniversite gençliği ile paylaşılmasından büyük mutluluk duyuyorum. Nusret Mayın Gemisi, 1910 yılında Almanya'ya sipariş edildi. 1911 yılında Kiel'de kızağa konularak 4 Mart 1911'de denize indirildi. 1912 yılında seyir için son hazırlıkları tamamlanarak, 1913 yılına doğru Osmanlı Donanması hizmetine girdi" dedi.

Etkinliğin sonunda Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan, katılımcılara birer teşekkür plaketi sundu.

ViraHaber.com

DENİZ KÜLTÜRÜ Haberleri

Denizin Altında Sessiz Tehlike: Müsilaj Marmara'da 24 Metreye Kadar Yayıldı
İstanbul Boğazı’ndaki Deniz Çayırları Şamandıralarla Korunacak
Devlet Korumasındaki Deniz Çayırlarını Söktüler
Bursa'da 'Marmara Deniz'ini Temiz Bırakalım' Etkinliği
Yarımca Sahili'nde 150 Kilogram Atık Toplandı