Kadın reislere barınak müjdesi

Türkiye'de ilk; kadın reisler için barınak Ordu'nun Perşembe ilçesinde yıllardır eşleriyle birlikte açıldıkları Karadeniz'de tekne ile balık avlayıp, balıkçılık yapan kadınlar için düzenlenecek projeyle özel barınak yapılacak.

Türkiye'de ilk; kadın reisler için barınak Ordu'nun Perşembe ilçesinde yıllardır eşleriyle birlikte açıldıkları Karadeniz'de tekne ile balık avlayıp, balıkçılık yapan kadınlar için düzenlenecek projeyle özel barınak yapılacak.

Perşembe ilçesine bağlı Büyükağız Mahallesi kıyısında, yıllardır eşleriyle birlikte tekne ve kayıklarla açıldıkları denizde balıkçılık yapan kadınlar, ekmeklerini deniz ürünleri avlayarak kazanıyor. Karadeniz'in hırçın dalgalarına meydan okuyan kadın reisler, hem teknenin kaptanlığını yapıyor, hem de avcılık yaparak ağları onarıyor. Zor şartlara rağmen evlerinin kadını, teknelerinin de reisliğini yürüterek ereklere taş çıkartan kadın balıkçılar, çalışma azimleriyle de çevresinden övgü topluyor.

Kadın reisler dünyada sayılı

Karadeniz'in hırçın dalgalarına meydan okuyarak ağlarını salan kadın balıkçılar için Ordu Büyükşehir Belediyesi de harekete geçip, kadınlara özel, Türkiye'nin ilk kadın balıkçı barınağının yapılması için kolları sıvadı. Büyükşehir belediyesince proje çalışmalarına başlanan alana, kadınlar için marina tarzı balıkçı barınağı inşa edilecek. Güler, kadın balıkçılar için özel yapılacak marina tarzı balıkçı barınağının, Türkiye'de tek olacağını belirterek, "Proje çalışması başlattık. Bu barınakta kadın reislerimizin emekleri var. Zor şartlar altında denize çıkıyorlar, balık tutuyorlar. Kadın reislerimiz dünyada sayılı durumdalar. Onlara çağdaş, konforlu ve modern bir ortam hazırlamak istiyoruz" dedi.

“Eşlerimiz bize yardım ediyor”

Kovanlı- Okçulu Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Murat Yar da, Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler'e teşekkür ederek, "Kooperatifimiz 20 yıl önce kuruldu, halen aktif. 1970'lerden itibaren buradaki barınak ihtiyacımızı dile getirip, yetkililerden sürekli istedik. Başkanımız Hilmi beyin başkanlığı öncesindeki destekleriyle barınak mevcut haliyle yapıldı. Kooperatifte 71 üyemiz var. 25 teknemiz faal olarak çalışıyor. Son 20 yıldır eşlerimiz, kadınlarımız bizlere yardımcı oluyorlar. Teknolojinin gelişmesi ve hayat şartları denizde aşırı avlanma denizi bitirdi. Geçinemez hale geldik, sıkıntıya girdik. Eşlerimizle mecburen çalışmaya başladık. Eşlerimiz burada çalışma koşulları kötü, ısınma yerleri yok, barınak yok. Hilmi bey şimdi bir projeyle burada kadınlar adına kulübeler yapacak. Kadın balıkçılarımız denize açılacaklar, burada ağlarını onaracaklar, balık pişirip satabilecekler" dedi.

“Ekmeğimizi denizden çıkarıyoruz”

10 yıldır eşiyle balıkçılık yaparak geçimini sağlayan Ayşe Yar, "Barınakta yerimiz olmadığı için çalışırken zorlanıyoruz. Kendimize ait yerimiz, içinde sobalarımız olsa daha rahat ederiz. Bu iş kadınlara göre değil ama mecburen çalışıyoruz. Belediyemizin güzel bir projesi var. Bu gerçekleşirse daha güzel olacak, o zaman burada daha çok çalışıp denize rahat açılabileceğiz. Sonuçta ekmeğimizi, yağmurda, soğukta buradan çıkarıyoruz" diye konuştu.

Vira Haber

BALIKÇILIK Haberleri

Karadeniz'de Kefal Bereketi Yaşanıyor
Hamsi Bir Haftada 50 lira Birden Düştü: Rağbet Arttı
Tokat'ın Somonları Karadeniz'de Büyüyüp Dünya Sofralarına Ulaşıyor
Karabigalı Balıkçı Nesli Tükenmekte Olan Mersin Balığı Yakaladı
Zonguldak'ta Kilosu 75 Liradan Satılan İstavrite Rağbet