Yunan karasularında yakalanan göçmenler, Türk makamlarına teslim edilecek. Yunan Hükümeti, iade ettiği her kaçak için İzmir polisine 71 euro ödeyecek
Yunan Sahil Güvenlik güçlerinin Ege sularında yakaladığı ilk göçmen grup, bugün Dikili Limanı'nda Türk makamlarına teslim edilecek.
Türkiye ile Yunanistan arasında sürekli sıkıntı doğuran kaçak göçmen sorununda bir ilk yaşanıyor. İki ülke arasında 2001 tarihinde imzalanan Geri Kabul Anlaşması gereği Yunan karasularında yakalanan ve karayoluyla Edirne'den Türkiye'ye sokulan kaçak göçmenler, ilk kez bugün Türk makamlarına denizyoluyla teslim edilecek. 9 yıldır yürürlükte olan anlaşmaya rağmen bugüne kadar göçmenleri sürekli karayoluyla teslim eden Yunan Hükümeti'nin ilk kez bu yolu seçmesi, şaşkınlık yarattı. Yunan Sahil Güvenlik güçlerinin Ege sularında yakaladığı ilk göçmen grup, bugün Dikili Limanı'nda Türk makamlarına teslim edilecek.
Sağlık Kontrolü
Gelen kaçak göçmenler, Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü İzmir Sağlık Grubu Başkanlığı ekipleri tarafından muayene edilecek. Hastalıklı olan göçmenler, kabul edilmeyerek Yunan yetkililerle geri gönderilecek. Öte yandan Yunan Hükümeti, iade ettiği her kaçak göçmen için ülkelerine iade masrafları için harcanmak üzere İzmir polisine 71 euro ödeyecek. İzmir Emniyet Müdürü Ercüment Yılmaz, bugün ilk göçmen kafilesinin Dikili Limanı'ndan Yabancılar Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından teslim alınacağını belirterek, "Tüm kaçak göçmenler, sınır dışı edilene kadar Türk polisinin misafiri olacaktır" dedi.
"İnsanlık dramı"
Avrupa Birliği üyesi ve en doğudaki ülke olma özelliğine sahip Yunanistan, kaçak göçmenler tarafından Avrupa'ya geçiş noktası olarak kullanılmaya çalışılıyor. Irak, Sudan, Afganistan, Somali, Eritre ve İran gibi ülkelerin vatandaşları, kaçak olarak Türkiye karasularını kullanarak Yunanistan'a geçmeye çalışıyor. Her yıl bu girişimde bulunan binlerce insan, Ege sularında telef oluyor. Bunun yanısıra Yunan Sahil Güvenlik Güçleri'nin kendi karasularında yakaladıkları kaçak göçmenleri, Türk karasularına soktukları ve kıyıya 500-600 metre kala denize attıkları yönündeki iddialar ve Birleşmiş Milletler Kayıtları'na giren olaylar bulunurken, Yunanistan'dan ilk kez gelen deniz yoluyla iade talebi, şaşırttı.
Eski Bakanlar
2001 yılında Dışişleri eski Bakanı merhum İsmail Cem ile dönemin Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu arasında Geri Kabul Anlaşması imzalandı. İzmir Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şube Müdürlüğü Yetkilileri, bu anlaşma doğrultusunda her iki ülkenin karasularında yakalanan kaçak göçmenlerin hem deniz, hem karayoluyla iade edilebileceğinin açık şekilde belirtildiğini söyledi. Ancak Yunanistan'ın bugüne kadar yakaladığı tüm kaçak göçmenleri Edirne'deki Kapıkule sınır kapasından karayoluyla Türkiye'ye iade ettiği ifade edildi. Yetkililer, Yunanistan'ın anlaşmaya rağmen deniz yolunu tercih etmemesine anlam veremediklerini ifade etti.
17 Kişilik Grup
9 yıldır karayolu ile iade yolunu kullanan Yunanistan, bugün ilk kez denizyoluyla 17 kaçak göçmenin bulunduğu grubu, Dikili Limanı'nda Türk makamlarına teslim edecek. Yunanistan'dan kaçak göçmenleri taşıyacak olan tekneye, Türk Sahil Güvenlik Hücum Botları ile Yunan Hücum Botları birlikte eşlik edecek. Seyahat, daha önceden belirlenen koordinatlarda gerçekleştirilecek. Göçmen grubu, muayenelerinin ardından İzmir Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şube Müdürlüğü ekiplerine teslim edilecek ve karayoluyla İzmir'e getirilecek.
Işıkkent'te Ağırlanacak
Dikili Limanı'na getirilen grup, gerekli işlemler yapıldıktan sonra, Bornova-Işıkkent'teki 250 kişi kapasiteli İzmir Emniyet Müdürlüğü Işıkkent Mülteci misafirhanesinde ağırlanacak. Ülkeleri tespit edilen ve kimlik kontrolleri yapılan göçmenlerin konsoloslukları ile irtibata geçilecek. İşlemleri tamamlanan göçmenler, Irak ve İranlı ise karayoluyla, diğer ülkelerin vatandaşı ise havayoluyla ülkelerine gönderilecekler. Yunanistan'ın, Geri Kabul Anlaşması gereği İzmir polisinin banka hesabına yatıracağı göçmen başına 71 euro ise, geri dönüş işlemleri için harcanacak.