Gökova Körfezinde bulunan Akbük Koyunda 4 yapının dışında tüm yapılar kaçak. Deniz manzaraları kaçak yapıları yıkmak için Muğla İl Özel İdaresi harekete geçti.
Muğla İl Özel İdare Genel Sekreter Vekili Veli Çelik, "Akbük koyunda 4 adet ruhsatlı alan var. Bunun dışındaki tüm yapılar kaçak. Kaçak yapılar ve bungalov evler için tutanak tutuldu ve gerekli cezalar kesilerek yıkım kararı verildi. Şu anda turizm sezonu olduğu için yıkım sezon sonuna kaldı. Geçen yıl yıkım için ihaleye çıktık, fakat yıkım ihalesine kimse katılmadı" dedi.
Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinden birisi olan Muğla'da deniz manzaralı alanlarda kaçak yapılar mantar gibi çoğalmaya başladı. Dünyaca ünlü Gökova Körfezinde bulunan Akbük Koyunda kaçak yapılaşma tüm hızıyla devam ediyor. Akbük Koyunda sadece 4 adet ruhsatlı yapı bulunuyor. Lokontalar, kafeler, barlar, apartlar ve evlerin tamamı kaçak. Gazeteci-Yazar Ertuğrul Özkök'ün de yazlığının bulunduğu Akbük Koyu, kaçak yapı cennetine döndü. 1. Derecede doğal sit alanı içine kaçak betonarme bina, bungalov evler ve deniz kenarına konuşlandırılan restoranların sayısı her geçen gün artarak devam etmesi Muğla İl Özel İdare Müdürlüğü'nü harekete geçirdi.
İL ÖZEL İDARESİ'NDEN KAÇAK BİNALARA CEZAİ İŞLEM
Muğla, Aydın, Denizli, İzmir ve Uşak illerinden günübirlik tatil için karayolu ile Milas-Ören, Muğla-Yerkesik ve Ula-Akyaka beldesinden, Mavi yolculuk turuna çıkan teknelerin ise denizden ulaşım sağladığı Akbük koyu işletmesini Muğla İl Özel İdare kuruluşu olan MELSA şirketi yapıyor. Girişin ücretli olduğu Akbük koyu, dönemin Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni gazeteci-yazar Ertuğrul Özkök'ün koy girişindeki eski bir binayı satın alarak yazlığa çevirmesi ile ilgi her geçen yıl arttı. Geçmişte sadece bir tesisin bulunduğu 1. Derecede doğal sit alanı içindeki koyda restorantlar, kiralık bungalov evler, betonarme yazlık binalar yükselirken, İl Özel İdare kaçak binalar ile ilgili cezai işlem uyguladı.
"EVLER DOĞAYA UYUMLU"
Akbük koyundaki tapulu arazisine 12 adet Bungalov ev yaptıktan sonra kaçak olduğu gerekçesi ile İl Özel İdare Müdürlüğü tarafından para cezası kesilen ve evler için yıkım kararı çıkan Manisalı inşaat Mühendisi Halil İbrahim Bağcı, "Kendi arazim üzerine ahşaptan bungalov ev yaptık. Evler doğaya uyumlu. Beton kullanmadık. Turizmin gelişmesi için kendi arazim üzerine yaptığım ahşap evler için yıkım kararı çıktı. Akbük koyundaki yapılan çoğu kaçak. Eğer yıkılacaksa hepsinin de yıkılması gerekir. Doğayı koruyarak kullanmanın kime ne zararı var. Akbük koyunda sonradan yapılan betonarme binalar da var. Önce bu binaların yıkılması gerekir. Sahil kenarında yapılan ahşap restoranlar olması buraya tatil için gelen insanlar tuvalet ihtiyacını karşılayabileceği bir alan yok. Devlet buradan giriş parası alırken, karşılığında hizmet de vermesi gerekir" dedi.
"KAÇAK YAPILARA KESİNLİKLE MÜSAADE EDİLMEYECEK"
Muğla İl Özel İdare Genel Sekreter Vekili Veli Çelik, kaçak yapılara kesinlikle müsaade edilmeyeceğini söyledi. Doğaya uyumlu olmasının Özel Çevre Koruma alanı ve 1. Derecede Doğal SİT alanına yapı yapılacağı anlamına gelmediğini belirten Çelik, "Akbük koyunda 4 adet ruhsatlı alan var. Bunun dışındaki tüm yapılar kaçak. Kaçak yapılar ve bungalov evler için tutanak tutuldu ve gerekli cezalar kesilerek yıkım kararı verildi. Şu anda turizm sezonu olduğu için yıkım sezon sonuna kaldı. Geçen yıl yıkım için ihaleye çıktık, fakat yıkım ihalesine kimse katılmadı. Bu yıl da yapılacak. Eğer ihaleye kimse girmezse, kendi iş makinelerimiz ile yıkım gerçekleştirilecek. Eğer doğaya uyumlu turizm yapılacaksa bunun yolu yasal yollardan imar planlarının yapılarak ruhsatlarının verilmesi ile olur. İskele kaçak, restoranlar kaçak, bungalov evler kaçak. Akbük koyu Özel Çevre Koruma Bölgesi olduğu için Muğla'nın Büyükşehir Belediyesi statüsüne geçmesinin ardından Büyükşehir Belediyesinin ilgi alanına girmiyor. Özel kanunlar ile yönetilen bir alan. Ne kadar ticari alan varsa turizm sezonu sonunda yakılacak" diye konuştu.
virahaber.com