Yıllardır tartışmaların odağında olan Kuşadası Limanı’ndaki kaçak yapıların yıkımıyla ilgili olarak Aydın 1. İdare Mahkemesi, Egeport’un başvurusu reddederek, Kuşadası Belediyesi’ni haklı buldu.
Aydın 1. İdare Mahkemesi, Kuşadası Belediyesi’nin limandaki yapı ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesini iptal ederek, yapı tatil zaptı düzenlemesine yönelik Ege Ports firmasının yaptığı itirazı reddetti. Böylece, Kuşadası Limanı’ndaki kaçak işyerlerinin yıkımına yönelik belediye tarafından Danıştay 6. Dairesi’nin imar planını iptal etmesiyle başlatılan yıkım sürecinin önünde engel kalmadı.
Bilindiği gibi, Kuşadası’nda 2003 yılından beri kaçak işyerleri nedeniyle sürekli tartışmaların odağında olan Kuşadası Limanı'nda 21 Ekim 2010 tarihinde Danıştay 6. Dairesi’nin aldığı karar doğrultusunda belediye tarafından yıkım işlemi başlatılmış, ancak daha sonra idare mahkemesi tarafından yürütmeyi durdurma kararı verilmişti. Yıllardır devam eden mahkemeler ve Danıştay'ın imar planını iptal etmesi, Aydın İdare Mahkemesinin özelleştirme ihalesini iptal etmesi ve bu kararların ışığında özleştirme idaresinin işletmeci firmadan limanı geri istemesi ile had safhaya ulaşan Kuşadası Limanı'ndaki tartışmalar 21 Ekim 2010 tarihinde belediyenin yapı ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesini iptal edip, yapı tatil zaptı düzenleyerek, yıkım işlemi başlatmasıyla yeni bir boyut kazanmıştı. Danıştay'ın imar planını iptal etmesi ile liman içerisinde kaçak duruma düşen 56 iş yeri, terminal binası ve yönetim binası ile Aydın İdare Mahkemesi'nden daha önce iki kez yürütmeyi durdurma kararı alınmıştı. Her iki karara da belediye itiraz etmiş ve son olarak Bölge İdare Mahkemesi belediyenin itirazını haklı bularak Aydın İdare Mahkemesi'nin verdiği yürütmeyi durdurma kararını kaldırmıştı. Kararın belediyeye tebliğ edilmesinin ardından yıkım için encümen kararı alan Kuşadası Belediyesi'nin ekipleri 21 Ekim 2010 tarihinde yıkım işlemini uygulamaya koymuştu. Ancak, Aydın 1. İdare Mahkemesi, limanı işleten Egeport firmasının başvurusu üzerine yine yürütmeyi durdurma kararı vermişti.
YÜRÜTMEYİ DURDURMA KALDIRILDI, EGEPORTS’UN İTİRAZI REDDEDİLDİ
21 Ekim 2010 tarihinde yıkım süreci devam ederken, Kuşadası Limanı’nı işleten Ege Liman İşletmeleri A.Ş.(EGEPORTS) firmasının yaptığı başvuruyu değerlendiren Aydın 1. İdare Mahkemesi, EGEPORTS firmasının Danıştay 6. Dairesi’nin kararı üzerine Kuşadası Belediyesi’nin 17.6.2010 tarihli yapı tatil zaptının iptali ve ayrıca 23.8.2006 gün ve 200 sayılı yapı ruhsatı ve 29.8.2006 gün ve 471 sayılı yapı kullanma izin belgesinin iptaline ilişkin 14.01.2010 gün ve 215 no’lu kararının iptaline ilişkin açılan davayı reddetti.
Aydın 1. İdare Mahkemesi’nin 2011/834 ve 2011/835 numaralı iki ayrı kararına göre, “ Kuşadası Belediyesi’nin Kuşadası Limanı’ndaki yapı ruhsatı, yapı kullanma izin belgesi ve yapı tatil zaptı iptali işlemlerinde hukuka aykırılık bulunmadığı, çünkü bu işlemlerin bireysel birer işlem olduğu, düzenleyici işlemin imar planına uygun olmak zorunda olması gerektiği ve imar planının da Danıştay 6. Dairesi tarafından iptal edilmesi üzerine, yapı ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesi iptalinde hukuka aykırılık yoktur ve davanın reddine karar verilmiştir “ denildi. Aydın 1. İdare Mahkemesi’nin bir diğer kararında da Kuşadası Belediyesi’nin Kuşadası Limanı’ndaki yapılaşmaya yönelik olarak düzenlediği yapı tatil zaptı işlemi görüşülerek, “ Kuşadası Belediyesi’nin 17.06.2010 tarihli yapı tatil zaptı işleminin iptaline yönelik olarak yapılan başvuru değerlendirilmiş olup, söz konusu saha plansız hale geldiği gibi, saha üzerindeki yapılar da ruhsatsız duruma düşmüştür. Mevcut hukuki ve fiili durumun tespiti amacıyla yapı tatil zaptının düzenlenmesinde hukuka aykırılık bulunmamaktadır. Bu nedenle yapı tatil zaptı işleminin iptaline ilişkin başvurunun reddine karar verilmiştir “ denildi.
“MAHKEME KARARLARINI UYGULAMAK GÖREVİMİZ”
Bu arada, Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, Kuşadası Limanı içerisindeki yapılaşmalarla ilgili olarak Aydın 1. İdare Mahkemesi tarafından alınan iki ayrı kararı değerlendirerek, “ Baştan beri söylediğimiz gibi mahkeme kararlarını uygulamak bizim görevimiz. Yıkım süreci sırasında alınan yürütmeyi durdurma kararına da bu şekilde saygı göstermiş ve yıkım işlemini durdurmuştuk. Belediye olarak mahkeme kararlarını uygulama konusundaki hassasiyetimizi bu kararda da göstermek zorundayız. Aydın 1. İdare Mahkemesi kararlarını 30 gün içerisinde uygulama gibi görevimiz mevcuttur. Anayasa ve Ceza Kanunu amir hükmü gereği mahkeme kararlarını 30 gün içinde uygulamayla ilgili gerekli işlemlere en kısa zamanda başlanacaktır” diye konuşyu.
Haber3