Ege Bölgesi'nde turizm sezonunun başlamasıyla balık fiyatlarındaki artışı fırsat bilen kaçak avcıların ilginç yöntemleri görenleri şaşırtıyor. İzmir'de yapılan operasyonlarda ortaya çıkarılan yönteme göre karada dürbünlü nöbetçiler, denizde de GPS teknolojisi yoğun olarak kullanılıyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İzmir İl Müdürlüğü denetim ekiplerinden alınan bilgiye göre 15 Nisan ile 15 Eylül arasında tekir, barbun, bakalorya, dil, pisi ve mercan gibi dip balıkları ve karideslerin yumurtlama dönemine girmesi nedeniyle dip trolü ağlarıyla avlanma yasağı getirilmesine rağmen fiyatların bu dönemde hızla yükselmesi fırsatçılığı beraberinde getiriyor.
Normalde sadece uzatma ağı kullanan kıyı balıkçılarının avlanma yapabileceği bu dönemde özellikle Sahil Güvenlik Komutanlıklarına uzak balıkçı barınaklarında demirleyen tekneler, özel bir donanımla ava çıkarılıyor. Trol teknelerinden daha küçük ancak güçlü motorlarla donatılan teknelere hızlıca takıp çıkarılabilen "şebeke dip trol ağı" adı verilen ve deniz dibini sürükleyen ağlar yerleştiriliyor.
Çoğunda balıkçılık ruhsatı bulunmayan bu teknelerle kaçak avcılığa çıkmadan önce Sahil Güvenlik Komutanlıklarına yakın, denize hakim noktalara nöbetçiler yerleştiriliyor. Dürbünle denizi takip eden bu kişiler, sahil güvenlik botlarının hareketlerini teknelere bildiriyor. Denize açılarak ağlarını bırakan tekne, Sahil Güvenlik botunun yaklaştığı ihbarını alması halinde ağları hızlıca denize bırakıyor. Bu noktanın GPS cihazından koordinatını alan tekne, olay yerinden hızla uzaklaşıyor. Sahil Güvenlik botunun uzaklaşması sonrası koordinatlara göre ağı bıraktığı yeri bulan tekne, 15 dakika içinde ağları yeniden takıp içindeki balıklarla birlikte tekneye çekebiliyor.
Denizde yapılan denetim ve operasyonların sınırlı sonuç vermesi nedeniyle avlanan balıkların satış alanları ve depolara nakliyesi sırasında denetimi artırarak mücadele edilmesine ağırlık veriliyor. Son dönemde hal ve depolarda sıkılaştırılan denetimler nedeniyle kaçak avcılık yapan bazı kişilerin soğutma tertibatına sahip frigo tır dorselerini, konutlardan çekilen elektrikle soğuk hava deposu olarak çalıştırdıkları da tespit edildi.
Yeni denetim yöntemleri
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, kaçak avcılığa karşı denetim ekiplerinin çalışma temposunun geçen yıllara göre önemli oranda artırdığını ve etkili sonuçlar almaya başladıklarını belirtti.
Geçen yıl Buca Balık Hali'nde açtıkları su ürünleri denetim birimi sayesinde sürekli denetim yaptıklarını, satış noktalarına hakim olabilmek amacıyla zabıta ekiplerine su ürünleri denetimi eğitimleri verdiklerini, bu yıl kabzımal ve perakende su ürünleri satıcılarına da benzeri eğitimler vereceklerini kaydetti.
Geçen yıl yapılan 4 bin 180 denetimde 21 bin 840 kilogram kaçak avlanmış su ürününe el konduğunu, 224 bin 534 lira ceza uygulandığını belirten Güldal, bu yıl ise sadece ilk 6 ayda 8 bin 616 denetimde 230 bin 39 kilogram kaçak ürüne el konduğunu ifade etti.
Güldal, "Yaptığımız denetimlerde ele geçirilen balık miktarında geçen yıla göre 20 katın üzerinde bir artış var. İlimizdeki hal, mezatlar, soğuk hava depoları ve perakende satış noktaları büyük ölçüde kontrol altına alındı. Kaçak avcılıkla etkin mücadele için yeni adımlar atacağız. Özellikle Sahil Güvenlik, polis, jandarma, zabıta ve su ürünleri kooperatifleri ile yapacağımız işbirliğiyle karadan ve denizden yürüteceğimiz denetimlerle kaçak balık avcılığı ve sevkıyatının önüne geçerek bu kaçakçılığı kısa sürede büyük ölçüde bitirmeyi hedefliyoruz" dedi.
virahaber.com