Japon devi rotayı Türkiye'ye çevirdi

Türkiye'nin küresel krizde gösterdiği performans Japon şirketlerinin ilgisini çekiyor.

29 ülkede faaliyet gösteren ve Japonya'nın hayat dışı branşlarda ikinci, dünyanın dördüncü büyük sigorta şirketi olan Sompo Japan, Fiba Sigorta hisselerinin tamamını 485 milyon liraya satın aldı. Sompo Üst Yöneticisi (CEO) Takeshi Oiwa, yeni hedeflerinin Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin (BRIC) ile Türkiye pazarlarında büyümek olduğunu söyledi.

Küresel krizi başarıyla atlatan Türkiye'ye bir yatırım da Uzakdoğu'dan geldi. Japonların sigorta devi Sompo, işadamı Hüsnü Özyeğin'in sahibi olduğu Fiba Sigorta'nın hisselerinin tamamını 485 milyon liraya satın aldı. Japon NKSJ Holding'in iştiraki olan Sompo Sigorta, işlemlerini Ekim 2010 tarihine kadar tamamlayarak Türkiye pazarına resmen giriş yapacak. 29 farklı ülkede faaliyet gösterdiklerini belirten Sompo Üst Yöneticisi (CEO) Takeshi Oiwa, yeni hedeflerinin Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin (BRIC) ile Türkiye pazarlarında büyümek olduğunu söyledi. Fiba Sigorta'da pazar payı yerine kârlılığa odaklanacaklarını söyleyen Oiwa, Türkiye'de başka sigorta yatırımı planlamadıklarını açıkladı.

Hisse alım satım anlaşmasına ilişkin düzenlenen toplantında konuşan Takeshi Oiwa, Fiba Sigorta'yı satın almadan önce Türkiye'de bir buçuk yıl piyasa araştırması yaptıklarını söyledi. Türkiye pazarını çok önemsediklerini ifade eden Oiwa, hedeflerinin piyasa paylarını büyütmekten ziyade kârlılık oranlarını artırmak olduğunu belirtti. Satış işlemlerinin tamamlanmasının ardından mevcut yönetimle devam edeceklerini açıklayan Sompo CEO'su, sadece belli bir süre sonra yönetime Japon yöneticilerin dahil olacağını kaydetti. Sompo'nun kurumsal yeteneklerini ve tecrübesini Türkiye pazarına sunacağını kaydeden Oiwa, ilk başta temel hedefin pazar payı olmadığını vurgulayarak, "Bizim hedefimiz kârlı olmak ve kârlılığı uzun dönemde sürdürülebilir kılmaktır. Mevcut yönetim ekibi ile de bu konuda aynı fikirleri paylaşıyoruz. Biz 5-10-20 yıllık dönemde sürdürülebilir bir kârlılığı yakalamanın daha önemli olduğunu düşünüyoruz." dedi. Sompo'nun dünyada ağırlıklı olarak hayat dışı branşlarda uzman olduğunu belirten Takeshi Oiwa, "Türkiye'de de hayat dışında odaklanacağız. Çünkü pazara baktığımızda hayat branşına göre hayat dışı branşlarda daha büyük bir potansiyel görüyoruz. Bu hayat ve bireysel emeklilik sektörüne hiçbir şekilde girmeyeceğiz anlamına gelmiyor. Ayrıca başka sigorta şirketi alma gibi bir düşüncemiz yok. Fiba Sigorta'ya odaklanarak pazardaki varlığımızı güçlendireceğiz."

485 Milyon Lira Eski Yatırımlara Gidecek

Fiba Sigorta'nın 7 yılda büyük başarılara imza attığını anlatan Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, şirketin hasar/prim oranı en düşük ve öz sermaye kârlılığında birinci olduğunu ve bununla birlikte büyümeyi başardığını söyledi. Fiba Sigorta'nın bir başka özelliğinin de orta ve üst düzey 22 yöneticisinin başından beri şirketin yüzde 10 ortağı olduğunu kaydeden Yönetim Kurulu Başkanı, "Bu başarıda yöneticilerimizin şirkete ortak olmalarının da önemli bir payı oldu." dedi. Sompo'nun Türk sigorta sektörüne çok şeyler katacağına dikkat çeken Özyeğin, "Mevcut durumda Türkiye'de kişi başına düşen prim oranı 100 dolar civarında. Japonya'da ise bu oran 840 dolar düzeyinde. Ekonomi geliştikçe ve kişi başına düşen milli gelir arttıkça kişi başı sigorta prim oranı da yükselecektir. Sompo Japan'un bu konuda da Türkiye'ye katkısı olacağına inanıyorum." ifadelerine yer verdi. Özyeğin, satıştan elde edilecek kaynağı nerede kullanacaklarına ilişkin soruya da şu cevabı verdi: "Holdingimizin yatırımları devam ediyor. En büyük yatırımımız Özyeğin Üniversitesi. Yeni kampüs inşaatımız var. Perakendede Marks&Spencer ve GAP ile yurtiçi ve yurtdışı yatırımlarımız sürüyor. Enerji sektöründe rüzgâr santrali projemiz bulunuyor. İstanbul Kumport Limanı'nda kapasite artırımı yapacağız. Öncelikle bu alanlara odaklanacağız. Yeni yatırım alanlarına girmeyi düşünmüyoruz."

Fiba Sigorta Genel Müdürü Recai Dalaş da özellikle sigorta sektöründe ciddi bir rekabet olduğunu belirterek, "Pazarda ağır rekabet koşulları hakim. Ancak biz bu çılgınca rekabette yer almayacağız. Keskin rekabete katılmadan da pazar payının, kârlılığın artırılabileceğini ve korunabileceğini biz gösterdik. Bu konuda sektöre örnek teşkil etmeye çalışacağız." dedi.

Zaman

GÜNCEL Haberleri

Cumhuriyetin Denizci Kadınları Projesi: 101 Yıllık Şanlı Tarihin Deniz Fenerleri
Karadeniz’deki Dev Dalgalar, Sahil Yoluna Zarar Verdi
Derin Denizlerde Boru Döşeme Gemisi ‘Castorone' İstanbul Boğazı'ndan Çıktı
İstanbul Boğazı'nda Balıkçı Tekneleri Akıntıya Kapıldı
Aliağa Limanları Türkiye Ekonomisine Güç Katıyor