İztuzu'da neler oluyor?

İztuzu Plajı’nda neler yaşanıyor? İztuzu Kumsalı’nı Kurtarma Platformu sözcülerinden ve aynı zamanda Fethiye TURMEPA Yönetim Kurulu Üyesi Okyay Tirli Datça halkının İztuzu’da verdiği mücadeleyi Virahaber’e anlattı.

Son günlerde Dalyan halkının ve çevrecilerin sıkça protestolarına sahne olan İztuzu Plajı'nda yaşananları, İztuzu Kumsalı'nı Kurtarma Platformu sözcülerinde ve aynı zamanda TEMA ve TURMEPA aktivisti Okyay Tirli ile konuştuk.

İztuzu uluslararası sözleşmelerle koruma altında

Bilindiği gibi İztuzu uluslararası sözleşmeler ile koruma altında.2013 yılında (DEKAMER) Pamukkale Üniversitesi Caretta Hastanesi altında iztuzu sahilinde 22 dönüm orman alanında 1200 metrekare imar izni alarak inşaat yapmak istedi.

(İKUP) İztuzu Koruma Platformu o  dönem de kurduk. Açmış olduğumuz davalar ve karşı duruşumuzdan dolayı Çevre Bakanlığı geri adım atarak projeyi iptal etti.

İKUP olarak caretta caretta hastanesine karşı değiliz, karşı olmadık da. Yerinin yanlış olduğunu anlatmaya çalıştık bu hastanenin İztuzu Sahili’nde değil de Dalyan merkezde yapılması veya sahilden bir kilometre geride yapılmasını talep ettik. Sonrasında plaj Ortaca Belediyesi’nden alınıp DALÇEV adındaki şirkete kiralandığını öğrendik.Tehlike aslında burada başlıyor.

İzinleri yok

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Muğla Çevre ve Turizm Vakfı (MUÇEV) arasında imzalanan protokol gereğince İztuzu Plajı vakfa verildi. Muçev, plajı AKP Ortaca Belediye Meclis adayı Ramazan Oruç'un yönetim kurulu başkanı olduğu DALÇEV firmasına devretti. Ortaca Belediyesi ve İKUP her iki protokole karşı dava açtı ve Ortaca 1. Asliye Hukuk Mahkemesi hem Bakanlık ile Muçev hem de Muçev ile DALÇEV arasında imzalanan protokollerin tedbiren durdurulmasına karar verdi. DALÇEV geçen yıl 29 Aralık Pazartesi gecesi İztuzu Plajı'na kapıları kırarak izinsiz bir şekilde girdi. Halk 9 gündür plajda nöbet tutuyor.

İztuzu geniş bir ekosistem

İztuzu dünya mirasımız caretta yuvalama bölgesi, göçmen kuşların uğrak yeri, Arkeolojik sit alanı ve içinde geniş bir ekosistem barındırmaktadır.

Burada kamuoyu oluşturulması tabii ki yerel derneklerin girişimleri ve halkı bilgilendirmeleri ile başladı. Bunda Dalyan’da yaşayan yabancıların katkısı çok olmuştur. Sosyal medyayı iyi kullanan birikim ve beceriye sahip olduğumuz İKUP Yönetimi.

Sonuç iyi olacak

Kaygılarımız çok ama Dalyan halkı ve sivil toplum örgütleri var olduğu sürece İztuzu’nda ekosisteme zarar verecek hiçbir yapılaşmaya izin vermeyeceğiz.

Ölüdeniz’i kaybettik

Korunması çok önemli içinde ekosistem barındıran alanların gerçek sahipleri orada yaşayan canlılardır. Ölüdeniz kötü bir örnek değil mi? Ölüdeniz’i maalesef bitirdik. Kumburnu aşırı yoğunluktan sulara gömülmeye başladı. Sıra şimdi İztuzu ve Patara ya geldi.

Doğanın efendisi insan değildir, orada yaşayan canlılardır.

Kıyılarımız bizim ortak değerimiz mi yoksa şirketlere mi ait? 30.12.2014 sabaha karşı saat 05 de Dalyan İztuzun da gördük ki devletimizin korumakla görevli olduğu sit alanlarını özel şirketlere vermek demek dünya mirası doğal varlıklarımızın yok oluşu anlamını taşımaktadır. Sayın Muğla Valimizden rica ettik. Doğal varlıkların yasalarımızda belirlenen devletimizin kurumları tarafından işletilmesini çok doğru buluyoruz.

Gerekçelerimiz.

1 – Özel şirketlere kiraya verme doğal varlıklarımıza zarar verdiği defalarca tespit edilmiştir.

2 – Plajların özel şirketlere kiraya verme projelerinde kamu yararı yoktur.

3 – Plajların özel şirketlere verilmesi ekosistemin içinde yaşayan türlerin yok oluşunu hızlandırmaktadır.

4 – Dünya mirasımız olan Ölüdeniz ve Dalyan plajlarını valiliğimiz biz işletmeci değiliz diyorsa o zaman yerel belediyelere vermelidir.

5 – Bizleri bekleyen en büyük tehlikenin Ölüdeniz Kumburnu’nun mevcut tesislerin artması ve aşırı yoğunluktan yavaş yavaş denize kaydığıdır.

6 – Ölüdeniz Kumburnu’na verilen disko ve bar izni ise bu kaymaları hızlandıracaktır.

virahaber.com

GÜNCEL Haberleri

Denizci Fenerbahçeliler Derneği, Özel Film Gösteriminde Bir Araya Geldi
Çanakkale Boğazı'nda Müsilaj Devam Ediyor
Ağ İle Avlanma Yasağına Uymayan Şahsı Jandarma Yakaladı
Tamer Kıran, Ticaret Bakanı Bolat ile Birlikte Bangladeş'e Gitti
Tekirdağ'da Müsilajla Mücadele Kapsamında Atık Su Denetimleri