İZTO Heyeti, balık halini ziyaret etti

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, kültür balıkçılığının gelişimi için bir Organize Sanayi Bölgesi ile lojistik tesislerin kurulması gerektiğini söyledi.

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, kültür balıkçılığının gelişimi için bir Organize Sanayi Bölgesi ile lojistik tesislerin kurulması gerektiğini söyledi.

Demirtaş, İZTO Meclis Başkanı Necip Kalkan ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Jak Eskinazi ile İzmir Balık Halini ziyaret etti.

Heyete balıkçıların sorunlarıyla ilgili bilgi veren İzmir Balık Hali Derneği Başkanı Sadun Kurat, toptan balık satışında Kdv'nin yüzde 1'e indirilmesi, Güzelbahçe'de Türkiye'ye örnek olacak bir balık hali kurulması, kültür ve açık deniz balıkçılığı için soğuk hava deposu, şoklama ve paketleme tesislerinin oluşturulması gerektiğini belirtti.

Kurat, özellikle balığın bol olduğu dönemlerde fiyatların maliyetleri dahi karşılamayacak oranda düştüğünü, balığın azaldığı dönemlerde de fiyatların yükseldiğini dile getirerek, "Fiyat istikrarı sağlanamadığı için hem vatandaş hem balıkçı mağdur oluyor. Şoklama, depolama ve soğuk hava tesisi kurulması halinde fiyat istikrarı da sağlanır. Bu durum hem tüketicinin hem balıkçının lehine olur" dedi.

"AZİZ KOCAOĞLU'NUN DESTEĞİ ÖNEMLİ"
Demirtaş, Güzelbahçe'de kurulması planlanan balıkçı barınağının içinde yer alacak bir balık halinin balıkçılığın gelişimi açısından çok yararlı olacağını, balık halinin deniz kenarında turistlerin de alışveriş yapabilecekleri şekilde düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

Bu konuda yapılan plan çalışmalarını inceleyeceklerini ve balıkçı üyelerin talebini Büyükşehir Belediyesi ile paylaşacaklarını belirten Demirtaş, verginin düşürülmesi talebini de Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e ileteceklerini bildirdi. Demirtaş, şöyle konuştu:

"İZTO olarak soğuk hava deposu, şoklama ve paketlemeyi içeren bir tesise destek vermeye hazırız. Siz dernek üyeleri ve hal sakinleri olarak aranızda görüşün, katkı oranınızı belirleyin, çok ortaklı bir yapı oluşturun. Çok ortaklı bir anonim şirket kurun. Gerisine de biz destek veririz. Size kredi de buluruz, bina da verelim. Ancak kültür balıkçılığının gelişimi için bir Organize Sanayi Bölgesi ve Karaburun'un Sakız Adası'na bakan tarafında, Alaçatı'da, Mordoğan'da lojistik merkez ve tesisler kurulması gerekiyor. Kent içinde balık satışı dağınık olarak yapılıyor. Bu hem çirkin görüntüler oluşturuyor hem de vatandaş için zor oluyor. Buna karşılık yerleşimin yoğun olduğu bölgelerde Kemeraltı'ndaki Havra Sokağı benzeri yerler oluşturulabilir. Buralarda hem deniz ürünleri satılır, hem etrafında restoranlar olur, cazibe merkezleri oluşturulur."

Balıkçılığın, deniz kültürünün ve körfezin önemli bir parçası olduğunu, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun gündeminin birinci sırasında da körfezin bulunduğunu anlatan Demirtaş, "Sorunlarınızı Sayın Kocaoğlu'nun katkısıyla çözeriz. Çeşitli balıklardan bir sepet hazırlayın, ben randevu alırım, birlikte gideriz ya da başkan isterse bir sabah balık çorbası içmeye gideriz. Belediye başkanımızın da desteği ile sorunlarınızı çözebiliriz. İlçe belediye başkanlarımız ile de ilçelerinde balık satış yerleri oluşturmaları için görüşürüz" dedi.

AA

BALIKÇILIK Haberleri

Kırklareli’nde İstavrit ve Çinekop Bolluğu
Elazığ'da Amatör Balıkçı 21 Kiloluk Sazan Yakaladı
Türkeli'de Hamsi Avcılığı Denetimleri Sıklaştı
Havalar Soğuyunca Balığa Talep Arttı
Kırklareli'nde Yakalanan Nesli Tehlikedeki Mersin Balığı Denize Bırakıldı