İzmit Körfezi'ne 1.5 milyon yavru balık bırakılacak

Marmara'nın doğusundaki İzmit Körfezi'ne her yıl körfezde yaşayan veya bir zamanlar yaşamış balık türlerinden 1.5 milyon yavru balık bırakılacak. Listede levrek. çipura, karagöz, aşkina, kalkan, pisi, mercan, mırmır ve minekop var.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nce yürütülen ‘İzmit Körfezi Balıklandırma Projesi’ kapsamında denize 1 milyon 500 bin balık yavrusu salınacak. Proje kapsamında Fizibilite Raporu oluşturuldu. Körfezin, levrek, çipura, karagöz, eşkina, kalkan, pisi mercan, mersin, granyöz, mırmır, minekop balıkları ile balıklandırılmasının uygun olduğuna karar verildiği açıklandı. 

Muğla Üniversitesi Sıtkı Koçman Fakültesi Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Proje Danışmanı Doç. Dr. Kenan Güllü projenin genel amacının Marmara Denizi’nin Doğu kısmında bulunan İzmit Körfezi’ndeki mevcut balık tür ve çeşşitliliğinin zenginleştirilmesi olduğunu söyledi. Doç. Dr. Kenan Güllü, İzmit Körfezi’nde daha önce yaşamış ve yaşayan yerel balık türlerinden olta balıkçılığına ve balıklandırmaya uygun türlerin listesinin oluşturulduğunu belirtti. 

Doç. Dr. Güllü, “Levrek, çipura, karagöz, eşkina, kalkan, pisi mercan, mersin, granyöz, mırmır, minekop balıkları dışında da alternatif olabilecek ekonomik balıklardan kültürü yapılabilenlere de orta vadede yer verilebilir. Ayrıca mevcut midye yataklarının korunmasının sağlanması yanında, ayrıca sallarda, halatlarda ve uygun midye yataklarında miydelendirme yapılarak ekstansif midye yetiştiriciliği yapılmalıdır. Önümüzdeki süreçte Yalova’nın Altınova İlçesi’nde bulunan Hersek Lagününe 1.5 milyon yavru balık bırakılacak “ dedi. 

KÖRFEZ GIRGIRLA AVCILIK TAMAMEN YASAKLANMALI

Güllü, “Her yıl 500 bin olmak üzere 1 milyon 500 bin adet, 1-1,5 gram ağırlığındaki balık yavrularını Hersek Lagünü’nden Körfez’e bırakmayı planlıyoruz” dedi. Güllü, gırgırla avcılığın körfezin tamamında yasaklanması gerektiğini sözlerine ekledi. 

ARTIK KÖRFEZ’DE BALIKLAR YUVA YAPIYOR 

Bir zamanlar kokusundan dolayı yanından bile geçilmeyen İzmit Körfezi’nin artık balıkların yuva ve yumurtalarını bıraktığı bir yer haline dönüştüğünü söyleyen Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da “Bölgemiz çok güzel. Fakat insan olarak biz buraları kötü kullanıyoruz. İzmit Körfezi harika bir körfez. Fakat zaman içerisinde hem sanayi hem de evsel atıklar denize döküldü. 1960-70’li yıllarda bu kadar kirli değildi bu bölge. Bu bizim sağlık, moral ve enerjimizi kötü yönde etkilemeye başlayınca Körfez’e önem verdik. Artık Körfez balıkların yaşadığı yuva yaptığı bir yer haline dönüştü. Bu balık popülasyonunu zaman içerisinde arttıracağız” diye konuştu. 

Karaosmanoğlu “Körfezimizi pırıl pırıl hale getirdik, akvaryuma dönüştüreceğiz. Bu kent bizim toprağımız, burada hep beraber yaşayacağız. Bu projede emeği geçen herkese sonsuz teşekkür ediyorum” ifadesini kullandı. 

Proje TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü, İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Su Ürünleri Fakültesi ve Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü ile Doğu Marmara Kalkınma Ajansının (MARKA) desteğiyle yürütülüyor. 

virahaber.com

GÜNCEL Haberleri

Bozcaada ve Gökçeada'ya Yarınki Tüm Feribot Seferleri İptal Edildi
Tamer Kıran, “Türkiye Yüzyılı'nda Ulaştırma Koridorları ve Transit Taşımacılık Toplantısı"na Katıldı
Eşen Çayı’nda Sürdürülebilir Balıkçılık İçin İncelemeler Tamamlandı
İstavritin Bolluğu Fiyatları Düşürdü
Marmara Denizi'nde Ölü Yunus Balığı Bulundu