Yerkürenin en eski canlılarından olan ve insanoğlunun yaşam alanlarını yok etmesiyle nesli tükenme tehlikesi geçiren caretta caretta cinsi deniz kaplumbağalarından biri 25 Mart günü Marmara Denizi’nde ölü olarak bulundu. 60 yıl aradan sonra Mart 2014’te Marmara Denizi’nde görülmeye başlaması sevinç yaratan Caretta Caretta, İzmit Körfezi’nde görüldü. Kocaeli Belediyesi Çevre Müdürlüğü ekiplerinin bulduğu ölü deniz kaplumbağası hemen tekneye alınarak Orman Su İşleri Müdürlüğü yetkililerine teslim edildi. Marmara Bölgesi’nin tek deniz kaplumbağası hastanesine sahip olan Sea Life Akvaryum’a getirilen deniz kaplumbağasının ilk incelenmesinde 3-4 gün önce öldüğü tespit edildi.
‘Boğulmuş olabilir’
Tüm dünyada koruma altında bulunan deniz kaplumbağasını inceleyen Sea Life Akvaryum yetkilisi ve su ürünleri mühendisi Çağdaş Işık; “Yaklaşık 40 yaşlarında, 50 kg ağırlığında ve 110 santimetre boyunda bir dişi. Kocaeli’nde bu zamana kadar hiç deniz kaplumbağasına rastlanmamasına rağmen karşımıza çıkması sevindirici. Tek eksiği kalbinin atmaması. Ölüm nedenini ve bu bölgeye nasıl geldiğini araştırıyoruz. Nekropsi yapılacak ve kesin ölüm nedeni belli olacak” dedi.
Deniz kaplumbağalarının insanlar gibi suyun dışında solunum yapan canlılar olduğunu hatırlatan Işık, “Kaplumbağanın solunum yoluna yabancı bir madde sıkışmış olabilir. Denize atılan bir çöp hatta plastik bir torba onu boğmuş olabilir. Deniz kaplumbağalarının favori yemeği denizanasıdır ve plastik torbaları denizanası sanarak yuttuklarında ölebilirler” diye konuştu.
ViraHaber.com