Yaşar Özer / Vira Haber
Türkiye’deki çevre kirliliği vakalarına bir yenisi daha eklendi. Aralık ayında Çeşme’de ‘Lady Tuna’ isimli geminin sebep olduğu kirlilik henüz temizlenemeden, bir felaket de İzmit Körfezi’nde meydana geldi. Vira Haber’in aldığı bilgiye göre; 12 Ocak Perşembe günü sabah saatlerinde Poliport Limanı’nın kara sahasındaki fueloil tanklarında sızıntı oldu. Sızıntının denize ulaşması sonucunda tonlarca miktardaki yakıt, Dilovası’ndan İzmit Körfezi sularına yayıldı. Sızıntı sonrası Mare Deniz Temizlik Hizmetleri’nin Liman Başkanlığı’nın yönlendirmesiyle olaya müdahil olduğu belirtildi. Ancak yapılan çalışmalara rağmen fueloil sızıntısı tüm bölgeye yayıldı. Temizleme çalışmalarının yaklaşık olarak 10 ila 15 gün süreceği kaydedildi.
Poliport Limanı’ndaki sızıntı nedeniyle iskelelerin, iskele altı kazıkların ve kıyı şeritlerinin kirlendiği bilgisine ulaşıldı. Körfeze dağılan yakıtın, temizliğin iskele altı kazıklarını da kapsayacak şekilde tam olarak yapılmaması durumunda, deniz hareketleri ve sıcaklık değişiklikleri sebebiyle daha çok yüzeye çıkabileceği öğrenildi. Ayrıca Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın talimatıyla dün akşam saat 22:20 sularında Kıyı Emniyeti’nin temizleme gemisi bölgeye gelerek deniz temizliğine başladı.
Deniz yüzeyinde petrol tabakaları oluştu.
Bakanlık ve Liman Başkanı Müftüoğlu olayın takipçisi
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın İzmit Körfezi’ndeki olay hakkında son derece hassas davrandığı bildirildi. Aynı şekilde Kocaeli Liman Başkanı Murat Müftüoğlu’nun da konuya son derece hakim olduğu ve bölgedeki her limanda inceleme yaparak durumu sürekli takip ettiği öğrenildi.
Kirlilikten bir gün sonra durumu inceleyen ve kontrol eden Kocaeli Liman Başkanı Murat Müftüoğlu, Poliport’ta kirliliğin sürdüğünü ve durumun kötü olduğunu tespit etti. Murat Müftüoğlu, valilikle de temasa geçerek bir komisyon kurulmasını sağladı. Müftüoğlu çalışmaları bizzat takip ederek limanların gemi trafiğine belirli koşullarda açılmasına yardımcı oldu. Ayrıca Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Okay Kılıç da bölgede incelemelerde bulundu ve çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Kirliliğin meydana geldiği bölgede Poliport Limanı, Evyapport Limanı, DP World Yarımca Limanı, Tüpraş İskelesi ve İGSAS bulunuyor. Bölgede Med Marine, Seagull Deniz Temizliği Şirketi ve Mare Deniz Temizlik Şirketi hizmet veriyor. Olay sonucu oluşan kirliliğe; Evyapport Limanı, DP World Yarımca Limanı ve Tüpraş İskelesi’nde, hizmet aldıkları Seagull firması tarafından anında müdahale edildi. Bölge belirli bir süre gemi trafiğine kapandı. Limanlarda bulunan gemilerin kirlendiği tespit edilerek gerekli temizleme çalışmaları yapıldı. Gemilerin liman başkanlığının da izniyle limandan ayrılmaları sağlandı.
Fueloil sızıntısından en çok körfezdeki kuşlar etkilendi. Bölgedeki vatandaşlar petrole bulanan kuşları suyla temizleyerek hayatta tutmaya çalıştı. Tamamen petrole bulanan kuşlar ise hayatını kaybetti.
Bazı firmaların eksikliği büyük tehdit oluşturuyor
Körfez’de yaşanan olayın ardından daha önceki vakalarda da dikkat çeken sorun bir kez daha gündeme geldi. Olası bir sızıntıya karşı yetkilendirilmiş olan bazı firmaların, olaya anında müdahale edememesi dikkat çekti. Bilindiği gibi benzer bir vaka Çeşme’de de yaşanmış ve yine aynı şey olmuştu. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın konuyla ilgili bir inceleme yapması ve kamuoyunu bilgilendirmesi, çevre felaketlerinin tekrar etmemesi açısından son derece önem taşıyor. Şu anda kirliliğin boyutu tam olarak bilinmiyor. Tütünçiftlik Bölgesi’ne kadar ulaşan kirliliğin kaynağını fueloil sızıntısı oluşturuyor. Başta küçük olarak belirtilen kirliliğin boyutunun, ne yazık ki büyük olduğu tahmin ediliyor.
Not: Havadan çekilmiş fotoğraf, Kocaeli Belediyesi’nin çevre uçağından çekilmiştir.