İzmit Körfezi'nde 1 Mart 1958 tarihinde, içinde çoğu öğrenci 600'e yakın yolcusuyla İzmit İskelesi'nden hareket ettikten kısa süre sonra aniden çıkan fırtınaya yakalanarak batan 'Üsküdar Vapuru'nda hayatını kaybeden 387 kişi için 3 ayrı etkinlik düzenlenecek.
İzmit Belediyesi, 1 Mart 1958 yılında İzmit Körfezi’nde meydana gelen vapur faciasında hayatlarını kaybedenler için 3 ayrı anma etkinliği düzenleyecek.
İzmit Belediyesi ile İZSAN-DER (İzmit Sanat Okulu Mezunlar Derneği) ortaklığında 1 Mart 1958 yılında İzmit Körfezi’nde meydana gelen vapur faciasında hayatını kaybedenler için 3 etkinlik düzenleyecek. İlk etkinlik 1 Mart Salı günü saat 10.00 da İzmit Endüstri Meslek Lisesi’nde yapılacak. Okul bahçesindeki etkinlikte, günün anlam ve önemiyle ilgili konuşmalar, anıta çelenk ve karanfil bırakılması, vapur faciasında hayatlarının kaybeden öğrencilerin adı yazılı balonların gökyüzüne bırakılması yer alacak.
İzmit Lisesi’nde yapılacak ikinci etkinlikte ise İZLİ-DER (İzmit Lisesi Mezunlar Derneği) ortaklığında 11.00'de başlayacak. İzmit Lisesi bahçesinde saygı duruşu, konuşmalar, anıta çelenk ve karanfil bırakılmasının ardından burada da öğrencilerin adı yazılı balonlar gökyüzüne bırakılacak. Günün son anma etkinliğinin saat 12.00 de İzmit Marina’da yapılacağı ve burada da hayatlarını kaybedenler adına denize çelen bırakılacak.
Donanma gemileri denizden insan topladı
Türk denizcilik tarihine Üsküdar Faciası olarak geçen deniz kazası, İzmit Körfezi'nde 1 Mart 1958 tarihinde meydana geldi.
O tarihte İzmit'in dışında lise olmadığından, başta Gölcük ve Karamürsel ilçeleri olmak üzere diğer sahil şeridindeki yerleşim birimlerindeki gençler, daha çok vapur yolculuğu ile İzmit'teki liseye gidiyorlardı. 1 Mart 1958 Cumartesi günü öğlene kadar olan öğrenimin ardından bu ilçelerde oturan öğrenci ile yolcular, saat 13.00 sıralarında vapura doluştu. Yıllarca İstanbul Boğazı'nda hizmet eden ve oldukça eski olan 'Üsküdar' vapuru, çoğunluğu lise öğrencisi 600 yolcusuyla hareket etti.
Ancak kaptan Mehmet Aşçı yönetimindeki 'Üsküdar', iskeleden ayrıldıktan 5 dakika sonra Derince açıklarına geldiğinde aniden patlayan fırtınaya yakalandı. Dev dalgara kapılan köhne Üsküdar, ikiye ayrıldıktan sonra battı. Faciada denize dökülen ve çouğunluğu öğrenci olan yolcuların yardımına Donanma Komutanlığı'na bağlı savaş gemileri ile bir denizaltı yetişti. Birçok kişi denizden toplandı. O gün hava çok soğuk olduğundan birçok kişi donarak, bir bölümü de boğularak olmak üzere resmi kayıtlara göre 387 kişi hayatını kaybetti.
Kaptan gemiyi terketmedi
O tarihte vapur battıktan sonra önce Kaptan Mehmet Aşçı'nın gemi batmadan önce can yeleğini giyip vapuru terk ettiği iddiaları ortaya atılmıştı. Ancak birkaç gün sonra denize ağ atılarak yapılan ceset arama çalışmalarında kaptan Mehmet Aşçı'nın cesedi ağlara takılarak su yüzüne çıkarılmış, kaptanın gemisini terketmediği anlaşılmıştı. Kaptan Mehmet Aşçı'nın cesedi, daha sonra olaylar nedeniyle gizlice gömüldü.
ViraHaber.com