8.2 metre boyunda 2.8 metre genişliğinde Dokuz Eylül Üniversitesi'nin bir yıllık çalışması ile yapılan güneş enerjili, elektrikli ve değiştirilebilir kanat açılı pervaneli Yeşil Eylül isimli tekne denizde ilk seferini yaptı.
8 SAATLİK ŞARJ SÜRESİNDEN SONRA 4 SAAT DENİZDE KALABİLİYOR
6 Knot hıza ulaşan ve tüm seyir, haberleşme ile aydınlatma sistemlerinin güneş enerjisinden elde edilen tekne tam not aldı. 12 sevk bataryası ve 4 servis bataryası bulunan Yeşil Eylül'ün sisteminde elektrik motoru, değiştirilebilir kanat pervanesi, pitch kontrollü şanzıman, şaft ve güneş panelleri yer alıyor. Bir yıllık çalışmalarının sonucunda 8 saatlik şarj süresinden sonra 4 saat denizde kalabiliyor.
"İZMİR'DE BİR İLK"
Proje koordinatörlerinden DEU Denizcilik Fakültesi'nde öğretim üyesi Doç. Dr. Ender Asyalı,“Bu projeye herkes için ulaşılabilir, çevreci ve ekonomik elektrikli tekne ile başladık. 130 Bin TL'ye mal olan teknenin ilk deniz macerasından istediğimiz sonucu aldık. Bundan sonrada AR-GE çalışmalarına devam edeceğiz. İzmir'de bir ilki gerçekleştirirken bu teknenin örneğini de Türkiye'de az rastlanır. İlerleyen zamanlarda denizde belki de bu tekne seri üretime geçebilir" dedi.
virahaber.com